shop.musicserver.cz

Deník Collinsových lásek

Vydáno: 14.10.2004 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Na předvánoční trh se snaží dostat většina firem co nejvíce desek. Ať těch nových řadových nebo, když není právě ta k dispozici, vyplňují tuto mezeru kompilací - někdy povedenou, někdy povedenou méně. I když to vypadá na první pohled nepravděpodobně, soubor milostných písniček Phila Collinse "Love Songs" patří do té první skupiny.

9/10

Phil Collins - Love Songs

Celkový čas: 53:40 + 60:59

Skladby: Tearin & Breakin, Everyday, One More Night, Against All Odds, Can't Turn Back The Years, Groovy Kind Of Love, Do You Remember?, Don't Let Him Steal Your Heart Away, Please Come Out Tonight, This Must Be Love, It's In Your Eyes, Can't Stop Loving You / CD2 - Testify, True Colors (live), You'll Be In My Heart, If Leaving Me Is Easy, I've Been Trying, I've Forgotten Everything, Somewhere, Least You Can Do, Two Hearts, Separate Lives (live), My Girl (live), Always (live), The Way You Look Tonight (live)

Vydavatel: Warner Music

Phil Collins dosáhl snad už všeho, čeho dosáhnout mohl. Má na svém kontě milióny prodaných desek, stovky výborných koncertů, několik cen Grammy a dokonce i Oscara. Toto všechno ho opravňuje k tomu, aby mohl dělat kroky, které by si začátečník dovolit nemohl a to teď nemluvím o propadáku "Testify" - tedy prodejním propadáku. Může si dovolit vyjet na koncertní turné s jazzovým big bandem, ve kterém působí pouze jako bubeník, skládat již jen filmovou muziku či splnit si dlouholetý sen, vydat desku plnou zamilovaných písní. Jelikož je to ovšem pan umělec, dokázal tuto kompilaci poskládat naprosto bravurním způsobem.

Upřímně řečeno, když se ke mně poprvé doneslo, že hodlá Phil Collins vydat desku podobného ražení, zhrozil jsem se a přemýšlel, jaká hrozná skutečnost ho k tomu vedla. Dokonce jsem pojal podezření, že ho do toho uvrtala jeho nahrávací společnost, ale teprve když jsem držel desku v ruce, jsem poznal, že vše je jinak, protože kolekce takto poskládaná nemůže být dílem nikoho jiného než právě Collinse samotného. Hned zpočátku je nutno důrazně podotknout, že "Love Songs" není výběrem hitů, i když i ty na ní najdete. Sám autor o tomto albu říká, že je to spíše jeho osobní "Best of" a potvrzuje to i tím, že osu celé kompilace tvoří čtyři písničky z jeho nejlepší, avšak širokou veřejností nepovšimnuté desky "Both Sides", z čehož je zcela jasně vidět, že je to opravdu jeho osobní výběr. I když k úplné dokonalosti mně osobně z této desky nejvíce na "Love Songs" chybí sedmi a půl minutová "We Fly So Close", ale to snad ani nelze považovat za chybu. Z posledních desek zařadil například oba singly z "Testify", tedy titulní skladbu a "Can't Stop Loving You", které ve společnosti ostatních skladeb vyznívají daleko lépe, než na svém domovském albu. Nemůže chybět ani tarzanovský hit "You'll Be In My Heart". Pokud bych měl vyzvednout nějakou skladbu, pak by to byla zcela určitě přepracovaná verze "True Colors", kterou známe z výběru "Hits". Nová verze se blíží pojetí, které předváděl letošní rok na koncertech, tedy zpívaná vícehlasně s minimální podporou nástrojů.

Zajímavostí je, že i staré pecky jako "One More Night", "Against All Odds" a další nezůstaly ve svém původním hávu, ale byly lehce přemíchány, což je u některých patrnější více a u některých méně. Skutečnou novinkou je doposud nevydaná "Tearin And Breakin", kterou pro Collinse složil John Martyn. Tato úvodní skladba v podstatě předznamenává, v jakém duchu se nese toto album. Téměř gospelově laděná křehká píseň plná intimity vyvolává řadu pocitů. O tom, že když se řekne love song, ještě nemusí jít o pomalou baladu, naopak vypovídá zařazení rychlejších "Two Hearts" či "Can't Stop Loving You". Samotnou kapitolu tvoří písničky převzaté, mezi nimiž jsou i některé nahrané živě. Jedná se hlavně o skladby z šedesátých let, například od Smokey Robinsona, Roberty Flack či třeba "Somewhere" od Leonarda Bernsteina. Většinu z těchto dnes již klasických věcí Collins pojal ve stylu již několikrát zmiňovaného "Both Sides" a v některých z nich se projevila i jeho láska k jazzu a díky tomu dostaly tyto skladby naprosto neodolatelný jazzový náboj, což je například patrné u poslední "The Way Look Tonight". Chtě nechtě ještě musím zmínit výborné zpracování obalu. Nápad pojmout ho jako milostný dopis a výsledné provedení se snad všem musí vrýt do paměti a deska se tak stává nejen nepřeslechnutelnou, ale i nepřehlédnutelnou.

Po mnohých posleších jsem na této desce nenašel jediný kaz a díky tomu, jak je poskládána, a hlavně díky výběru skladeb, z nichž ani více jak polovina nikdy nebyla velkými hity, se z výběru "Love Songs" s podtitulem "A Compilation... Old And New" stává zcela něco jiného než pouhý marketingový produkt s účelem vytáhnout z kapes příznivců co nejvíce peněz. Troufám si říct, že toto album ocení nejen skalní fanoušci, ale i kdokoliv jiný. Pokud bych měl doporučit nějaký vánoční dárek, pak toto album se hodí snad úplně pro každého. Co je ovšem horší, letos si Phil Collins velice pohrává s finančními možnostmi svých fanoušků, jelikož co nevidět má vyjít i jeho další DVD, které bude obsahovat záznam koncertu z pařížské Bercy z letošního roku, kolekci videoklipů a to vše bude doplněno samozřejmě o spoustu bonusů.

NÁZORY
  • co? (great8, 14.10.2004 08:44) Reagovat

    dát 9/10 kompilaci oplodňováků, která je navíc určená pro vánoční trh je tak trochu moc. Měli byste z musicserveru povyhazovat všechny starý struktury co poslouchaj Stinga a Phila Collinse a nahradit je mladými a progresivními pisálky. Jde to s vámi z kopce lidi.

  • Prehnane hodnoceni (Paul, 14.10.2004 09:39) Reagovat

    Sting a Collins. 2 lide zacinajici jako umelci v progresivnich kapelach te doby a skoncili jako autori a interpreti pisnicek pro detske disneyovky...

  • jistotky pro moderátorské amatéry (Rosťa, 14.10.2004 10:51) Reagovat

    Collins, Sting, R.E.M. - ti prostě "nikomu neublíží", je to taková neutrální muzika třeba ke kydání hnoje nebo k nákupům, jak jsem jíž dříve napsal. Na soustředěný poslech? A na co bych se měl v tak plytké muzice soustředit? A rádia to budou veselé hrát, protože na to utáhnou reklamní agenty atd.

  • plitke (front, 14.10.2004 12:40) Reagovat

    tak nam sem rosto prihod neco neplitkeho, at se poucime.

  • To Rosta (Paul, 15.10.2004 11:14) Reagovat

    Rosťa: S R.E.M. nesouhlasím. Ti se snaží stále vyvíjet, přestože jsou jejich poslední desky slabší.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Genesis a Phil Collins prodali autorská práva a mastery svých nahrávek za 300 milionů dolarů (03.10.2022 08:14)
- Phil Collins o svém zdravotním stavu: "Skoro neudržím ani paličky" (10.09.2021 13:37)
- Zaprášenosti: Album "Foxtrot" od Genesis je milníkem v progresivním rocku (08.08.2021 09:00)
- Genesis lákají na nadcházející turné retrospektivní výběrovkou (03.08.2021 15:12)
- Slavná alba: Phil Collins šel s "Face Value" s kůží na trh. A uspěl (30.01.2021 09:00)
- Zaprášenosti: Peter Gabriel - III (Melt) (13.06.2020 13:15)
- Zaprášenosti: Genesis - Duke (05.04.2020 15:30)
- Genesis ohlásili turné (04.03.2020 15:17)
- Naživo: Pro lásku k Philu Collinsovi a jeho hudbě (26.06.2019 18:01)
- Nové desky 6/2019 - od Luise Fonsiho přes Gaia Mesiah po Within Temptation (06.02.2019 19:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu