shop.musicserver.cz

Krása Megadeth tkví v jejich upřímnosti

Vydáno: 12.10.2004 13:30 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Legendární trashmetalová skupina Megadeth se vrátila výtečnou deskou "The System Has Failed". Nad frontmanem Davem Mustainem visel kvůli nemoci otazník, ale zkušený rockový harcovník se vykurýroval a sestavil další povedený příspěvek do historie kytarové muziky. Stále stejné, stejně dobré.

8/10

Megadeth - The System Has Failed

Celkový čas: 48:26

Skladby: Blackmail The Universe, Die Dead Enough, Kick The Chair, The Scorpion, Tears In Vial, I Know Jack, Back In The Day, Something That I'm Not, Truth Be Told, Of Mice And Men, Shadow Of Deth, My Kingdom

Autor je redaktorem iDNES.

Vydavatel: BMG

Megadeth za svou úctyhodnou, více než dvacet let trvající kariéru připravili svým posluchačům hned několik výtečných alb. "Peace Sells... But Who's Byuing" nebo "Rust In Peace" zůstanou navždy vytesány nesmazatelně do kovové kroniky heavy metalu. Hned vedle nich se budou skvět výtvory Metallicy nebo Iron Maiden. V podstatě velice dobrým příspěvkem tvrdým kytarám byla i deska "The World Needs A Hero" zpřed tří let, pak ale přišla šokující zpráva - Dave Mustaine kapelu kvůli nemoci rozpustil. Naštěstí, jak tomu občas bývá, se nemoc ukázala být méně zákeřnou a dovolila mu nejen Megadeth oživit, ale ještě se mocně vzepnout a složit materiál na "The System Has Failed", který si v ničem nezadá s veledíly z osmdesátých let.

Experimenty z dob "Risk" jsou dávno zapomenuty, naopak přímočarost a retrospektivnost "The World Needs A Hero" byly rozpracovány dále. Megadeth jako kdyby se stavěli do přirozené opozice vyumělkovaným kapelkám, které se opírají o roztodivné elektronické aparáty, za něž halí nedostatek talentu a hudební kázně. Dave Mustaine na novince dává v plné míře propuknout všem svým trashmetalovým úchylkám. Každá písnička musí mít nejméně jedno, ale raději tři sóla, o něž se dělí frontman s Chrisem Polandem. Jedinou berličkou, o níž se kapela opírá, je důsledná profesionalita. Nejzářnějším důkazem velikosti "Mustainovy múzy" je čtvrtá skladba "The Scorpion", která odsýpá v mohutných riffech tikajících hodin a v refrénu se vkliňuje do hardrockových melodických bublin. Právě melodie jsou oproti "The World Needs A Hero" nejvýraznějším zlepšením, neboť v podstatě každá věc z "The System Has Failed" disponuje překvapivě chytlavou linkou.

To ovšem neznamená, že by se Megadeth dávali na cestu samozřejmého mainstreamu. V žádném případě, třeba hned otvírák "Blackmail The Universe" je valící se trashovou nakládačkou, která nedá hudebníkům ani posluchačům po celé tři minuty vydechnout. "Die Dead Enough" zase v některých pasáží roztočí kytarové klenby do hardcoreových vibrací, "Something That I'm Not" jde naproti tomu ke stonerovým kořenům. Kolem a kolem vzato, Megadeth s "The System Has Failed" stvořili ideální album pro všechny, kteří touží v dnešním rocku po opravdovosti. Na novince Mustainovy party není ani ždibec počítačové umělosti, každá její minuta dýchá nejen metalovou výbušností, ale také syrovostí, dynamikou a dnes již vzácnou samozřejmostí.

Megadeth vědí přesně, jak se dělá pravý rock'n'roll, a o jeho kráse nepochybují ani vteřinu. V upřímnosti je krása a Megadeth s jejich pravověrnou metalovou maskou nemůže nikdo vyčítat, že se zaprodávají. To je v kombinaci s výtečnou hudbou, kterou dělají, vzácná ingredience.

NÁZORY
  • pane křeči, řečený metaláku (great8, 12.10.2004 23:06) Reagovat

    je to sice krásné co tu píšete, ale faktem je, že se rozplýváte nad kapelou hrající styl, který je mrtvý a který dnes zajímá snad už jen starý máničky. Progresivita rullez!

  • Myslíš? (Egelis, 15.10.2004 13:09) Reagovat

    Mohl bys prosím specifikovat slovo progresivita a uvést příklad? Myslím si, že metal není mrtvý a divil by ses, kolik zajímá lidí!

  • neřešit (great8, 15.10.2004 21:54) Reagovat

    lidi co tohle poslouchaj jsou uzavření ve vlastních světech. neřešenit nic.

  • 2 GrateAte (allann69, 16.10.2004 23:06) Reagovat

    IMHO, jsi něco řešit začal TY nějakým plácáním o progresivitě, mrtvém stylu atd. Co je progresivita v pojetí čtenáře NME:-)? Oblaž nás nějakými příklady, jinak jsou to jen výkřiky rádobyelitisty do tmy. O Megadeth teď ani nejde, i když jsou v mé Top 200 (=velmi dobré). Jinak ve svém světě žije skoro každý, včetně tebe, což jde vidět každý den z dost zcestných a nesnášenlivých příspěvků některých čtenářů.

  • progresivita (great8, 18.10.2004 08:53) Reagovat

    pro mě je progresivní většina věcí co vydávají labely jako Warp nebo Morr music...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Video: Apocalyptica se s The Four Horsemen vrací ke kořenům i k Metallice. Na podzim zahraje v Praze (02.03.2024 14:21)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)
- Metallica musela odložit koncert, James Hetfield chytil covid (04.09.2023 12:28)
- Naživo: Megadeth nabídli Pardubicím jakostní thrash metal i energický průlet kariérou (19.08.2023 09:27)
- Fotogalerie: Megadeth v Pardubicích objektivem fotoaparátu (18.08.2023 11:07)
- Elektrická kytara podle Kirka Hammeta (30.07.2023 11:21)
- Iron Maiden v Praze odehráli charitativní fotbalové utkání (01.06.2023 09:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu