shop.musicserver.cz

Kompletní revize roku 1991 v podání Seala

Vydáno: 16.07.2004 05:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Seal se nyní hřeje na výsluní se svou poslední deskou "Seal IV". Jako vzpomínka na debutovou desku "Seal" z roku 1991 vyšel na DVD koncert "Live At The Point" z jeho prvního evropského turné. To však není vše, co na tomto disku najdete, více již v naší recenzi.

7/10

Seal - Live At The Point

Celkový čas: cca 115 minut

Skladby: Deep Water (Live), The Beginning (Live), Future Love Paradise (Live), Violet (Live), Show Me (live), Hey Joe (Live), Killer (Live), Whirlpool (Live), 'A' Minor Groove (Live), Crazy (Live), Wild (Live), Hide (Live), Deep Water (Acoustic), Show Me (Acoustic), Crazy (Acoustic), Wild (Acoustic), Whirlpool (Acoustic), Violet (Acoustic), Crazy (Video), Future Love Paradise (Video), The Beginning (Video), Killer (Video)

Adamski si v roce 1990 pozval Seala a společně dali dohromady skvělý hit "Killer", který si s chutí o několik let později zapěl i George Michael. Pro Seala to byl dobrý startovací můstek k sólové kariéře. S producentskou výpomocí Trevora Horna a nahrávací smlouvou pro ZTT v kapse se vydal natočit desku "Seal" (1991), které skvěle vyšlapaly cestičku velké hity "Crazy" a "Future Love Paradise". Rok 1991 byl pro Seala velmi úspěšný, a tak se v závěru roku vydal na krátké třicetidenní turné po Evropě. Jeho zastávku v Dublinu snímaly všudepřítomné kamery, video "Live At The Point" vyšlo následného roku a posléze následovala videokazeta "Seal". Na té byl k mání záznam akustického koncertu natočeného živě ve studiu The Church a jako doplněk zde byly videoklipy k Sealově první desce. Tyto dvě "VHSky" byly nyní obrazově i zvukově oprášeny a vydány společně na DVD "Live At The Point".

Koncert v Dublinu se odehrál v do posledního místečka vyprodané hale Point Depot. Seal zde představil kompletní album "Seal" a přihodil tři skladby navíc. Doprovodná skupina ve složení Simon Hale (klávesy), Gus Isidore (kytary, vokály) - stálý spolupracovník Seala, John McKenzie (basová kytara) a Ian Thomas (bicí), který to později naplno rozbalil v doprovodné skupině Mike Oldfielda v rámci jeho světových premiér alb "Tubular Bells II" (1992) a "Tubular Bells III" (1998), se pro turné skvěle sehrála. Koncert zahajuje poloakustická verze písně "Deep Water", kterou následuje hit "The Beginning". Už z těchto dvou písní je znát, že byl všechen materiál přearanžován pro živé potřeby a zní díky kytarám Guse Isidora více rockověji. Poklidné tempo skladeb "Future Love Paradise", "Violet" odehrané jen na klavír a "Show Me" střídá v živější podobě odehraná pocta Jimimu Hendrixovi "Hey Joe", ani v ní se však Seal hlasově neztrácí. Druhou polovinu koncertu startuje Sealova úprava hitu "Killer" a rocková verze poklidné akustické vsuvky z desky "Seal" jménem "Whirlpool". Před přídavky zaznívá skladba "'A' Minor Groove" - béčko singlu "Future Love Paradise" - a tím končí hlavní část koncertu. Přídavky startuje hit první velikosti "Crazy" a Seal si poprvé pohrává s publikem. Následuje "Wild", velmi příjemná to věc z jeho debutu a na úplný závěr necelých osmdesát minut trvajícího koncertu si Seal nechal skladbu "Hide", která vyšla na singlu pouze v Japonsku. "Live At The Point" představuje Seala v trochu rockovější poloze, v které mu to sem tam naplno nesedne, ale připomenutí jeho začátků to je příjemné.

Bonusem tohoto DVD je druhá doprovodná videokazeta "Seal", která přinesla akustický koncert z první poloviny října roku 1991, jenž byl natočen ve studiu The Church. Trochu zamrzí, když slyšíte unplugged úpravy písní "Deep Water" a "Violet" znovu, protože hodně podobné aranže Seal použil i na svém turné, jen zde není rušivý vliv publika a naplno si můžete vychutnat nádherný hlas Seala. Zajímavě se akusticky vyjímá hit "Crazy", vrcholem tohoto akustického EPčka vydaného i na singlu "Violet (The Acoustic EP)" (1992) je jeho titulní píseň. Druhou částí této videokazety jsou čtyři klipy k singlům "Crazy", "Future Love Paradise", "The Beginning" a "Killer", které představují typické vizuální prvky klipů z počátku devadesátých let. Samotné DVD má slušnou audiovýbavu. Od klasického PCM Sterea přes Dolby Digital 5.1 a konče u DTSka.

Seal svým prvním oficiálním DVD "Live At The Point" mapuje svou kariéru přelomu roků 1990 a 1991, kdy se dostal do hvězdných výšin, které potvrdil druhou deskou "Seal" (1994). Můžete tedy s poklidem zrušit dvě videokazety ve svém archivu, toto DVD vám je nahradí v mnohem lepší kvalitě. Na druhou stranu zde neuvidíte nic jiného, co byste již dříve neviděli. Je otázkou, jestli byly důkladně prohrabány archivy tohoto zpěváka, který si získal srdce mnoha fanoušků - ale pro vás, kteří jste tyto záznamy ještě neviděli, to bude rozhodně zajímavá lahůdka.

NÁZORY
  • Seal v 3D (David Macků, 26.07.2004 09:20) Reagovat

    Výše zmíněnou VHS s klipy jsem viděl tehdy v Anglii a vzpomínám, že k ní byly přibaleny 3D brýle, protože jeden z klipů byl v této obrazové úpravě. Zdá se, že na recenzovaném DVD není, což je škoda.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Dokument "Wham!" zobrazuje především sílu přátelství (08.08.2023 18:00)
- Naživo: Projekt Oldfield si v karlínských Kasárnách vysloužil standing ovation. Oprávněně! (02.08.2023 17:08)
- Fotogalerie: Projekt Oldfield oživil v Kasárnách Karlín hudbu legendárního hudebníka (02.08.2023 12:18)
- Jedinečně přesná interpretace tvorby vymítače ďábla. Kasárna Karlín se netradičně otevřou hudbě Mikea Oldfielda (30.07.2023 18:19)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Video: B-Side Band si do svátečního singlu "Snih" pozval dvorního kytaristu zpěváka Seala (21.12.2022 18:45)
- Finální dílo George Michaela v kinech. Snímek "Freedom Uncut" nahlédne na dramatické období ve zpěvákově životě (23.05.2022 19:54)
- "Older" George Michaela se konečně dočká rozsáhlé reedice (07.04.2022 17:40)
- Zaprášenosti: George Michael na "Older" dozrál osobně i hudebně (29.08.2021 09:00)
- Konečně první. Vánoční klasika "Last Christmas" od Wham! poprvé za 36 let zvítězila v britském žebříčku (03.01.2021 16:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu