shop.musicserver.cz

Garou - velká show v malém klubu

Vydáno: 09.06.2004 20:10 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Kanadský zpěvák Garou je hodně populární ve frankofonních zemích. V ostatních částech světa zatím moc známý není, ale hodlá to nejspíše velice rychle změnit. Při příležitosti vydání nové desky "Reviens" zavítal poprvé do Prahy a uspořádal zde takový představovací koncert, který se nakonec docela protáhl.

Garou - Live
© www.garouland.com
Poprvé jsem tohoto zpěváka zaregistroval prakticky omylem v jedné francouzské televizní show, kde zpíval s mojí oblíbenkyní Tinou Arenou velký hit Joe Cockera "Leave Your Hat On". Musím říct, že jeho hlas mě tenkrát dostal. Garou má hodně podobný hlas jako Joe Cocker a sám si to nejspíše uvědomuje, protože Cockerovy písničky patří do jeho stálého repertoáru. Tento Kanaďan se proslavil rolí Quasimoda v muzikálu "Notre-Dame de Paris", který se s velkým úspěchem hrál třeba Paříži, Montrealu nebo Bruselu a ve kterém vystupovaly takové hvězdy jako Tina Arena nebo Helene Segara, která taktéž patří k objevům této show. Po tomto úspěchu Garouova sláva rostla dále. Na svoje koncerty si ho zvaly takové veličiny, jakými bezesporu jsou Celine Dion nebo Bryan Adams. Za svoji kariéru vydal dvě, respektive tři alba. Na první "Seul" z roku 2000 navázal velice rychle živák "Seul Avec Vous" a k němu bylo vydáno i DVD se záznamem koncertu v pařížské Bercy. Poslední album "Reviens" vydal již vloni na sklonku roku a s ním si uvědomil, že mu je už frankofonní oblast malá a vydal se do světa nechat se objevit nefrancouzsky mluvícími posluchači. V rámci této "mise" zavítal i k nám do Prahy.

Upřímně, mám takový pocit, že Garou už není moc zvyklý koncertovat v takovém malém prostoru, jakým je Lucerna Music Bar je. Myslím, že ani pořadatelé nepočítali s tím, že na něj přijde moc lidí. Přiznávám, do Lucerny jsem dorazil s menším zpožděním a měl jsem menší problémy dohlédnout na pódium, protože sál a obzvláště balkony byly doslova přecpané. Opravdu jsem takový zájem o tento koncert nečekal. Na druhou stranu ale musím říct, že z větší části obecenstva se ozývala plynná francouzština a hlavně díky této části publika měl koncert skvělou atmosféru. Samozřejmě největší zásluhu na tom měl sám hlavní aktér Garou a jeho doprovodná kapela, která se jaksi nevešla na pódium. Nicméně onu českou část publika si Garou získal velice rychle. On má k tomu totiž velké předpoklady. Představte si hlas Joe Cockera kombinovaný se vzhledem, vystupováním a rošťáctvím Robbieho Williamse. Myslím, že Garou je přesně ten typ zpěváka, při jehož zpěvu pociťuje něžnější část populace chvění ve slabinách a ani mužskou část nenechává chladným, i když trochu jiným způsobem.

Garou - Live
© www.garouland.com
České publikum si získal hlavně coververzemi jiných písniček, protože, co si budeme nalhávat, málokdo zná vůbec jeho hudbu, i když jsem si jist, že po tomto večeru se ledacos změní. "Leave Your Hat On" byla první z coververzí. Mám tuto písničku fakt rád a Garou ji zazpíval prostě perfektně. Do té doby si předehříval publikum písničkami z nové desky včetně titulní "Reviens". Musím napsat, že má naprosto úžasné charisma. Když zpívá, je ho najednou celý sál a výborně komunikuje s fanoušky. Těch sice v Lucerna Music Baru zpočátku moc nebylo, ale po pár písničkách si jich spousty získal. Střídavě zpíval francouzské a anglické písničky a jak se publikum dostávalo do varu, tím větší potlesk sklízel. Jak jsem napsal již výše, přivezl si relativně početnou doprovodnou skupinu, a proto mě poměrně dost překvapilo, že několikrát zasedl i on sám za klávesy.

Trošku odbočím. Když jsem přišel do Lucerna Music Baru, měl jsem pocit, že jsem se dostal na nějaký VIP večírek. Támhle stál o stěnu opřený Dan Bárta, za chvíli se kolem mě protáhl Bohouš Josef a za okamžik na to vedle mě stála Lenka Filipová. A ne všichni z nich se přišli na Garoua jen podívat. Velkým překvapením bylo, když si po první sloce jedné písničky k sobě na pódium přizval Bohouše Josefa a doslova šok bylo, když se k nim při další připojil Dan Bárta, který jako vždy sklidil obrovské ovace. Závěrečný společný refrén zpívaný česky (!) byl už jen onou třešničkou na dortu. V těchto chvílích se už koncert blížil ke svému konci. Tedy alespoň k tomu původně plánovanému.

Garou - Live
© www.garouland.com
O finále celého koncertu se měla původně postarat jakási pocta r'n'b, tedy směs písniček, ve které zazněly takové hity jako "I Feel Good", "Everybody", "Shout" nebo "Sex Machine", což jsou vesměs skladby od Jamese Browna. Publikum se v těchto fázích výborně bavilo, a proto, když Garou chtěl odejít, nechtělo ho pustit a žádalo si další a další přídavky. Garou, nejspíš sám překvapený možná trošku nečekaným úspěchem, tedy přidával a přidával. Prvním kouskem byla Cockerova "With A Little Help From My Friends". Je poznat, že majitel jednoho z nejúžasnějších chrapláků na hudebním poli, je Garuovým velkým idolem. Poté se opět odebral do zákulisí, ale obecenstvo si ho vyžádalo zpět. Žádanou písničkou byla "Gitan", kterou po pořádném rokenrolu také publikum dostalo. Tahle cikánsky laděná písnička rozezpívala všechny, kteří ji znali, a postupně, tedy poté, co stačili oposlouchat francouzská slova, i zbývající diváky. Po ní přišlo ještě jedno překvapení. Opravdu neznám jméno zpěváka, který se v předposlední písničce přidal k hlavní hvězdě večera, ale tento mladík z Quebecu zpíval prakticky srovnatelně jako samotný Garou. To už se ale koncert chýlil k tomu skutečnému konci. Před poslední písničkou ještě Garou slíbil, že se k nám vrátí, což doufám, že dodrží, protože jeho koncert byl prostě skvělý.

Předchozí čtvrtek jsem byl na Philu Collinsovi ve Vídni, který byl prostě nepřekonatelný, ale musím říct, že na tomto koncertu jsem se nebavil o moc hůř než na tom čtvrtečním. Snad jen jednu věc bych Garuovi vytknul. Relativně špatně jsem rozuměl, když si uváděl písničky, a měl jsem problémy rozeznat, zda mluví francouzsky nebo anglicky. Nejlíp jsem mu asi rozuměl, když mluvil česky, ale to nebylo moc často, takže jsem byl nakonec rád, že jsem nekývnul na rozhovor s ním. Jinak ale předvedl neskutečnou show, kterou Lucerna Music Bar zažila naposled snad s koncerty Candy Dulfer nebo Maceo Parkera. Abych se přiznal, zpočátku mě albové nahrávky Garoua tolik nelákaly, ale nyní po jeho koncertu si k nim určitě cestu najdu. Jestli je Garou na deskách dobrý alespoň z poloviny tak jako na koncertě, pak se jeho desky zařadí mezi mé nejoblíbenější tituly.

Setlist koncertu:
Passe Ta Route
Reviens
Leave Your Hat On
L'aveu
Violent
Georgia
The Letter
Seul
Belle Medley
Medley R&B
přídavky

Garou, Lucerna Music Bar, Praha, 7.6.2004

NÁZORY
  • Smula (patrik doubravsky, 10.06.2004 22:15) Reagovat

    mam Garoua dost rad,zde na severu moravy chytame polske radia,kde je peceny vareny.Predloni vystupoval poprve na festivalu v Sopotech a od te doby mu Polsko lezi u nohou,kde se objevije plno medii a letos hral jiz v salech srovnatelnych s nasi T-mobile arenou.Je skoda,ze jsem se nedozvedel o tomto koncertu,prijel bych.Stejne tak je mi lito koncertu Collinse.Snad priste.

  • Garou v Katowicích (Petra, 22.06.2004 20:56) Reagovat

    Byla jsem na koncertech Garoua v Katowicích letos i loni a musím uznat, že je od roku lepší. Koncert v Lucerně byl jenom takovou malou upoutávkou, protože ve velkých halách je to nezapomenutelná show a fanoušci v Polsku to dokážou ocenit.

  • Škoda... (Sylva, 07.09.2004 22:27) Reagovat

    Je veliká škoda, že tohoto zpěváka zná tak málo lidí. Dostala jsem se k němu jen náhodou přes Céline Dion a okamžitě jsem si ho zamilovala. Momentálně mám jeho desku Seul a je nádherná. Velmi ji doporučuji!!!! Doufám, že až příště u nás bude mít koncert, tak ho uvidím i živě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Garou uhranul Prahu i napodruhé (02.11.2023 09:19)
- Uhrančivý Garou zahraje už za pár dnů v pražském Kongresovém centru (26.10.2023 08:51)
- Nové desky pro 20. týden (11.05.2008 05:00)
- Recenze: Další dávka emocí kanadského barda (01.10.2006 05:00)
- Recenze: Samotný Garou trošku opožděně (24.09.2004 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu