shop.musicserver.cz

Duch Beatles mezi továrními halami

Vydáno: 08.06.2004 05:00 v sekci Naživo - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Sen mnohých, trvající dlouhé a dlouhé roky, byl naplněn první červnovou neděli. Paul McCartney byl až do toho dne jednou z mála hvězd světové extratřídy, která naši zemičku nepoctila svojí koncertní návštěvou. Svým koncertem také "pokřtil" nový koncertní prostor v hlavním městě zvaný T-Mobile Kolbenova Park, který by se prý měl stát důstojným hudebním svatostánkem. Jak to celé vypadalo, se můžete dočíst v naší reportáži.

Paul McCartney ve Vídni
© MusicServer
Hned na počátku bych se rád vypořádal s problémem, na který budou mít pravděpodobně stejný názor všichni, kdo T-Mobile Kolbenova Park navštívili - takhle si pořadatel představuje důstojný prostor pro veřejnou produkci jakéhokoliv charakteru? Nejde ani tak o prostředí polorozpadlých továrních hal, to může mít z jistého úhlu pohledu i své kouzlo. Povznesl bych se i nad nepříjemné mnohaminutové čekání v dlouhé frontě před jediným vchodem - organizace podle vzoru kanalizace, jak říkává můj děda, je typickým českým jevem. Ale vyplnit plochu prostoru nějakým jen trochu kulturním materiálem, aby při stání na neskutečně zabahněné ploše nebylo třeba k zachování alespoň náznaku čistoty obout rybářské holiny, snad možné bylo. Vůbec si nedovedu představit, v jaký bahnitý rybník by se plocha proměnila, kdyby jen na půl hodinky sprchlo. Já naštěstí vše sledoval v suchu a nadhledu jedné z tribun, nicméně desetitisíců lidí na ploše, mačkajících se mezi obřími bahnitými loužemi, mi bylo upřímně líto. Nuž dosti planých řečí, vzhůru ku koncertu samotnému.

Paul McCartney ve Vídni
© MusicServer
Chvíli po osmé večerní se na pódiu začaly objevovat barevné postavy jak z alegorického vozu, divoce křepčící za doprovodu tanečních remixů Paulových skladeb, jimiž zvukovou aparaturu krmil do svítivé rudé oděný DJ s fantastickým dvoupatrovým obřím cylindrem. Mezi tuc-tuc beaty jsem rozpoznal písně "Venus And Mars", "Live And Let Die", "Temporary Secretary" a "Silly Love Songs". Po nějakých pětadvaceti minutách barevného reje spadla zářící žlutá opona, tři velkoplošné obrazovky nad pódiem a dvě na věžích po stranách se vertikálně rozjely, čímž vyšlo najevo, že se jich v zákrytu skrývalo mnohem více - devět nad pódiem a po čtyřech na každé straně. Uprostřed pódia mezi černě oděnou kapelou pak svou červenou mikinou a sakem stejné barvy zářil sám maestro, v pravici nad hlavou vítězně třímaje možná nejslavnější baskytaru světa. Beze slova pozdravu pak za obrovského jásotu doslova "napumpoval" do publika vypalovačky "Jet" a "Got To Get You Into My Life". Následoval český pozdrav "Ahoj, Praho, ahoj, Česká republiko" a stále s baskytarou další dvě skladby, kdy zejména svižné provedení "All My Loving" definitivně dostalo publikum do varu. O dalších dvou beatlesáckých kouscích jsme pak byli (opět česky) ujištěni, že na tomto turné jsou hrány naživo poprvé, zejména přitvrzené "She's A Woman" to rozhodně velmi slušelo.

Paul na svých koncertech zásadně představuje doprovodné muzikanty postupně během celého koncertu. Jako první byl na řadě sólový kytarista Rusty Anderson (pro fanynky - to je ten černovlasý). Během Rustyho zdravice s daleko horší českou výslovností, než měl Paul, zasedl hlavní protagonista ke klavírnímu křídlu a došlo na zklidnění a u "The Long And Winding Road" u mnohých i na první slzičky. Poté kapela zmizela a McCartney s akustickou kytarou na krku prohlásil: "A teď tu budu chvíli sám, jenom s vámi," což při pohledu na T-Mobile Kolbenova Park, téměř úplně zaplněný desítkami tisíc fanoušků, znělo úsměvně. Čtyři písně ve stylu one-man show přinesly jednu velkou pikantérii jménem "In Spite Of All The Danger", píseň z pera dvojice Harrison - McCartney, kterou nahráli se sólovým pěveckým partem Johna Lennona v roce 1958 coby skupina Quarry Men. Jak Paul poznamenal, studio je tehdy na dvě písně (druhou byla "That'll Be The Day" Buddy Hollyho) stálo pět liber.

Paul McCartney ve Vídni
© MusicServer
Po vzpomínce na zastřeleného Lennona "Here Today" byla kapela zpět a vzpomínalo se na Harrisona jeho hitem "All Things Must Pass". Následovala hravá "I'll Follow The Sun", po které muzikanti reagovali na bouřlivé ovace dvojitým přidáním posledních čtyř taktů písně. Ke slovu přišel znovu klavír a křehká "For No One" a po ní do potlesku znovu poslední čtyři takty z "I'll Follow The Sun", aneb kapela se baví stejně dobře jako publikum. A už tu bylo představení klávesáka Paula Wix Wickense a na McCartneyho koncertech obvyklý akustický miniset, kdy klávesy jsou nahrazeny harmonikou a bicí souprava ořezána na minimum v podobě jednoho jediného bubínku. V tu chvíli, při "Eleanor Rigby", snad nejvíce vyplula na povrch fantastická pěvecká dovednost Paulových spoluhráčů, sbory zněly křišťálově jak v dobách Beatles. "Máte se dobře?" zeptal se diplomaticky Paul a na bouřlivou nadšenou odpověď s klidem Angličana reagoval: "Vždyť jsem vám to na začátku říkal, že se budeme dobře bavit..."

Paul McCartney ve Vídni
© MusicServer
Ke slovu přišla opět baskytara, plné nástrojové obsazení a příprava na velké finále v podobě třeba "Penny Lane", "Band On The Run" nebo "Back In The U.S.S.R". Mezitím také došlo na představení druhého kytaristy/baskytaristy Briana Raye (to je ten blonďák) a fantastického bubeníka Abea Laboriela Jr. Znovu klavír a úžasným ohňostrojem doprovázená "Live And Let Die", zpět ke kytaře a pro mě vrchol večera - "I've Got A Feeling" v neuvěřitelně syrové, hardrockové verzi. McCartney má zkrátka energie na rozdávání. Usedl zpátky za klavír a po improvizovaném popěvku na téma, jak je v Praze blaze, spustil rock'n'roll "Lady Madonna" a nevyhnutelnou "Hey Jude" na závěr. Slyšet ten tisícihlavý sbor na vlastní uši, to jednoho opravdu zamrazí. Na nepatrný okamžik odchod a v zápětí byli muzikanti zpět (nejdřív jen Paul a Wix, pak všichni) a zaznělo "Yesterday", "Let It Be" a pro odlehčení "I Saw Her Standing There". Znovu odchod, tentokrát na delší dobu. Po návratu trochu překvapivě (leč příjemné překvapení to bylo) naservírována zřejmě první heavymetalová skladba v historii - "Helter Skelter", poděkování všem, hlavně fanouškům a definitivní zavírák v podobě dvojbloku "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise) / The End" s dlouhým a nádherným sólem hraným na tři kytary, neb basou tvrdil muziku Wix na klávesách. A řečeno s Johnem Lennonem - "dream is over".

Vynikající show podpořená snovými obrazci promítanými na obrazovkách společně se záběry hudebníků, po srovnání počátečních drobných problémů s příliš ostrými výškami dokonalý zvuk, nadšená kapela, bavící se šlechtic Paul McCartney a nepřeberná studnice hitů, ze které snad nelze vybrat špatně. K tomu nějaké ty milé drobnosti jako Paulovy časté pokusy o češtinu nebo titulky na obrazovkách při anglických promluvách. Jednoduše řečeno, první McCartneyho koncert v Praze neměl jedinou chybičku. Nezbývá než doufat, že Paulovo "See you next time, Praho (Uvidíme se příště, Praho)" nebylo jen zdvořilostní frází.

Set list: Jet, Got To Get You Into My Life, Flaming Pie, All My Loving, Let Me Roll It, You Won't See Me, She's A Woman, Maybe I'm Amazed, The Long And Winding Road, In Spite Of All The Danger, Blackbird, We Can Work It Out, Here Today, All Things Must Pass, I'll Follow The Sun, For No One, I'll Follow The Sun (závěr), Calico Skies, I've Just Seen A Face, Eleanor Rigby, Drive My Car, Penny Lane, Get Back, Band On The Run, Back In The U.S.S.R., Live And Let Die, I've Got A Feeling, Improvizace, Lady Madonna, Hey Jude, Yesterday, Let It Be, I Saw Her Standing There, Helter Skelter, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise) / The End

Paul McCartney, T-Mobile Park Kolbenova, Praha, 6.6.2004

NÁZORY
  • Famózní koncert (Martin, 08.06.2004 12:07) Reagovat

    To, co jsem viděl v neděli, se nedá moc popsat. Paul předvedl něco, na co se bude ještě dlouho vzpomínat. Když pominu ten šílený areál, nelogicky postavené pódium hned u vchodu, jen jedna brána na vstup atd.., tak koncert jsem si vychutnal se vším všudy. Nádherná scéna, a ten ZVUK - to bylo něco fantastickýho. Paulova kapela hrála jak o život, a když člověk zavřel oči, bylo to jako kdyby zpívali všichni Brouci. Takový hlasový potenciál mají Paulovi spoluhráči. Bylo to nádherný, pro mě rozhodně celoživotní zážitek(a to je mi teprve 20) - vím, že na tohle nikdy nezapomenu. Díky za to, Paule! Splnil se mi jeden obrovský sen - a určitě nejen mě.
    P.S. Co třeba takhle do Prahy pozvat Bruce Springsteena s E Street Bandem a Erica Claptona? Zaručeně by to byl taky "nářez". Proč vždycky všichni dojedou do Vídně a nás míjejí??? Ale zaplať pánbůh za Paula

  • Vy jste si všimli, že tu byl nějakej Cartney? (Richard Šimůnek, 08.06.2004 12:57) Reagovat

    Co se to stalo, že jste si všimli, že v Praze koncertoval nějakej Cartney? Stojí to vůbec za to, abyste narušovali reportáže o takové kulturní události, jako je přerušení toku reklam na Nově úžasným pořadem SuperStar takovouto nedůležitou a druhořadou prkotinou?

  • Souhlas (Pindruše, 08.06.2004 13:52) Reagovat

    Článek se mi moc líbil. Vytiskla jsem si ho pro případ, že si budu chtít někdy připomenout ten jedinečný zážitek, vidět jednoho z Beatles na vlastní oči. Z koncertu mám stejný dojem : neměl chybu, až na tu šílenou organizaci, celkové podmínky a čekání, čekání a zase čekání. Nejdřív před vchodem, protože jsem se nedověděla, že se pouští až od 17.00, pak 45 min. na záchod, protože tam byli jen 4 budky na celý předek areálu a pak na samotné vystoupení.(Aby člověk měl jakž takž výhled, musel si svůj kus bahňáku hlídat a jen tak civět po okolí).Pití bylo lepší si nedát, protože představa, že bych nějakou písničku strávila v další nekonečné frontě na záchod, mě opravdu děsila. Minulý rok jsem byla na koncertě v Mnichově, protože jsem přestala doufat, že by Paul přijel i do Prahy a musím říct, že i když jsem měla snad ten nejlevnější lístek a na pódiu jsem viděla pouze červeného mravence (potom jsem se dostala docela dopředu), tak musím říct, že jsem se tam ve srovnání s Prahou (za 1500) měla jak V.I.P. Nesrovnatelný !!!! Je to škoda, protože pro bolest zad z toho neustálého stání a čekání, jsem se už nezmohla na pohyb a to mi je něco přes 20..Doufám, že Paul nepřijel poprvé a naposled a že si to příště užiju jako v Mnichově. Neumim bejt stručná, sorry...

  • Překvapivě skvělý koncert (Jiří Janeček, 08.06.2004 16:23) Reagovat

    Pěkný článek. Ta příšerná organizace mě také zklamala. Lidé se nemohli dostat do zvlášť placeného prostoru na stání před pódiem ani na tribuny, bláto a nesmyslně umístěný nedostatečný počet toalet ani nekomentuji.. Chvílemi mi to připadalo, že si pořadatelé ani neuvědomili nebo nechtěli uvědomit, kolik lidí na koncert dorazí a co je potřeba zajistit.. Nicméně Paul tyto nedostatky za pořadatele "vyžehlil" výkonem svým i své kapely a davy lidí tento absolutní profesionál a pro mnohé nejgeniální rockový muzikant všech dob, nezklamal.

  • Díky (Petr, 08.06.2004 16:27) Reagovat

    Je mi osmnáct a řeknu vám, z koncertů budou v mém životě asi tři naprosto nezapomenutelné.
    Paul - tak fantastickej výkon čekal asi málokdo a řeknu vám, i na tribuně se dalo jen strašlivě těžko ubránit slzám! Navíc, zahrát třicetčtyři songů a jet naplno stopadesát minut, tak to je na jednašedesátiletou legendu heroickej výkon!
    DP - na to loňský supervystoupení asi nikdo kdo tam byl nezapomene
    Stouni - jejich výkon sice nebyl tak hvězdnej jako u Macca a DP, ale pořád jsou to Stouni!

    To Paul: To "see you next time" beru doslova! :) Myslim, že po takovym výkonu nebude nikdo váhat přijít znova. Doufám, že i na tom chystaném DVDčku se něco z Prahy objeví... :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu