Hanrahá - rockový muzikál je tu

19.06.2004 12:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Na podzim minulého roku uvedlo divadlo Ta Fantastika zbrusu nový muzikál "Excalibur". Během pár týdnů se toto rockové představení stalo jedním z nejnavštěvovanějších v Praze. Muzikálová nahrávka na sebe samozřejmě nenechala dlouho čekat a my vám nyní přinášíme recenzi na ni.
7/10

Různí - Excalibur

Skladby: Hanrahá - Rytíři kulatého stolu, Chci ji, Stůj, nebe hladový, Banepane, Zrnožrout, Slunce příliš prudce září, Mor na ty vaše hrady, Pravdu říct nemůžem, Však ona Vám to pěkně pomotá, Pápěří, Chci být netopýr, K severům, Lámu nad láskou hůl, Páníček zlej, Dějiny krásně maršují, Jménem lásky, Věřím v něho, Opíjí, Svatý grál, Vidím anděly, Král slepých rybářů, Co když je ráj v žaludku krokodýla, Snímej mě z křídel vran, Dál nelze závěť psát, Nejkrásnější den mého života, Umírá král, Jak se stává
Celkový čas: 64:32
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Muzikál o lásce a zradě, křivdě a nenávisti, to je "Excalibur" podle oficiálních materiálů. Sám jsem neměl tu čest ještě toto představení inspirované Artušovou legendu shlédnout, ale od lidí, který navštívili tento muzikál v divadle Ta Fantastika, jsem o něm slyšel pouze samou chválu. Místo toho se mi dostala do rukou nahrávka z něj a tedy můžu ohodnotit alespoň ji, i když faktem je, že zastávám ten názor, že muzikálové nahrávky jsou prostě jaksi vytržené z kontextu. O hudbu se postaral Michal Pavlíček a už z tohoto lze usuzovat, že se nebude jednat o nějaký běžný takřka popový muzikál. Pod libretem je podepsaný celý autorský tým skládající se z Vlasty Třešňáka, Jana Sahary Hedla a Karla Steigerwalda. Velice zajímavým hostem v tomto týmu je William Shakespear. Jak to tedy zní všechno jako celek?

Odpovím rovnou - vůbec ne špatně. Ono už obsazení o lecčems hovoří. Lucie Bílá, Kamil Střihavka, Daniel Hůlka nebo Michael Kocáb tvoří hodně slušnou sestavu. Záměrně jsem nezmínil Lucii Vondráčkovou, která ve své vlastní kariéře jakoby tápala, ale zde vyloženě překvapila a dalo by se říct, že tak postoupila mezi dospělé. Navíc i Lucie Bílá mi přijde na této nahrávce daleko lepší, než to, co slýchám od ní z radií. Bude to asi tím, že zde míň řve a více zpívá. Po dlouhé době, konkrétně od spolupráce s duem Hapka, Horáček, si Lucii Bílou rád poslechnu. Zbytek interpretů mě už ničím nepřekvapil, odvádí ale velice dobré výkony.

Co se týče hudební stránky, mám z ní trošku rozporuplné pocity, protože na můj vkus se zde příliš střídají styly. Některé písničky jako například "Chci ji" působí proti zbytku alba poměrně progresivně, vždyť za tuto skladbu by se nemuseli stydět snad ani němečtí Rammstein. A hned za ní následuje téměř hymnická "Stůj, nebe hladový" a tyto neuvěřitelné žánrové přechody jsou asi největším mínusem celého alba. Chápu, že je nahrávka sestavena, jak jdou po sobě písničky v muzikálu, ale pokud někdo představení neviděl, může to na něj působit poměrně negativně. Samozřejmě podobných příkladů bych mohl najít daleko více, ale vzhledem k počtu skladeb by to bylo zbytečné. I když na jeden konkrétní případ bych rád narazil - rap v "Zrnořoutovi" už považuji za hodně velký úlet. Ovšem tyto spíše ojedinělé excesy bohatě vyvažuje doslova kupa hodně kvalitních písniček a nápadů, které by vystačily některým umělcům třeba i na tři alba.

Celkově na mě působí "Excalibur" velice dobře, Michal Pavlíček zde odvedl hodně dobrou práci. Nemohu se ale ubránit pocitu, že se zde tvůrci pustili na tenký led a obávám se, aby tento muzikál neskončil dříve, než by bylo žádoucí. Přeci jenom české muzikálové publikum je zvyklé na něco jiného, protože po všech těch "Pomádách" a "Kleopatrách" je toto opravdu velký žánrový skok a řekl bych, že ne všichni tomuto budou nakloněni. Nicméně i tak mi nezbývá nic jiného, než doporučit si "Excalibur", když ne přímo koupit, pak alespoň poslechnout.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY