shop.musicserver.cz

Průvodce Nanoalbem skupiny Tata Bojs

Vydáno: 28.05.2004 05:00 v sekci Publicistika - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

V pondělí 7. června by se na trhu měla konečně objevit netrpělivě očekávaná novinka skupiny Tata Bojs. Koncepční deska dostala název "Nanoalbum", a pokud patříte mezi ty nedočkavé, my vám již dnes přinášíme ochutnávku v podobě kompletního textového průvodce po desce.

Tata Bojs - Nanoalbum
© facebook interpreta
Že jsou Tata Bojs neskuteční hračičkové, víme už dávno, ale na svém nejnovější projektu nazvaném "Nanoalbum" se vydali zatím nejdál. Rozhodli se totiž natočit nahrávku, ehm, koncepční, desku textově i hudebně podřízenou hlavnímu příběhu. Jeho hrdiny jsou Tomáš a Eliška. Tomáš (iTom) je posedlý moderními technologiemi, nejradši sedí u svého kompíku a hraje hry, nebo brouzdá internetem. Naproti tomu Eliška je jakási post-hippie dívčina milující přírodu a vůbec vše živé. Zato Tomova robopsíka Hala 9000 (vypravěč, posouvač děje) moc v lásce nemá.

V druhé linii příběhu se seznamujeme s činností centra C.V.A.N., což je supermoderní medicinské středisko, kde je lidský organismus léčen prostřednictvím hodně malých (nano), na dálku řízených "ponorek", které se pohybují v lidském těle a bez milosti ničí všechny viry a bakterie. Šéfem tohoto centra je skvělý odborník - přitom ale mírně řečeno pomatený samozvaný spasitel - doc. Tečka. Jeho asistentkou je dívka s příznačnou přezdívkou 90-60-90, jejíž osud se díky zatoulanému Halovi protne s Tomášovým, přeskočí i-net jiskra a je tu problém. Mezi tím nám ale těžce onemocní Eliška a u doc. Tečky plně propukne zatím skrývaná dvojakost...

Celý příběh vám samozřejmě odhalí až celé "Nanoalbum", které vychází v pondělí 7. června, průvodce po všech skladbách si však na musicserveru můžete přečíst už teď.

1. Halovo vodítko 1

Do děje nás uvádí robotický hlas vypravěče příběhu - elektropejska jménem Hal 9000 (Mardoša).

2. Elišce (3:40)

Výrazně kytarová věc příjemně plynoucí ve středním tempu. Repetivní motivy a proplétající se elektrické a akustické kytary. Nejlepší gamer iTom se vyznává ze svých "hlubokých citů" k Elišce.

3. Tomášovi (3:31)

Skladba vedená výraznou tepající rytmikou. Probublávající elektronika, ostřejší valivé kytary, nechybí výrazný refrén. Sólový výstup Klarky Nemravové, která představuje postavu "přírodní" dívenky Elišky.

4. Halovo vodítko 2

Hal nás seznamuje s pojmy nanotechnologie a nanogamie (vznik spojením slov nano a game).

5. C.V.A.N. (4:28)

Zvonivá hitovka postavená na akustických kytarách (ala "britské kytarovky") a táhlém chytlavém refrénu. V druhé části je skladba oživena díky vynalézavě pojatým a opravdu mohutným sborům, se kterými vypomohli členové Moberg Ensemble.

6. Léčitel (7:42)

Jednoznačně nejzářivějším hostem na albu je Jiří Schmitzer. Ten "zahrál" roli schizofrenního, děsivě odpudivého rádoby spasitele-vykupitele doc. Tečky dechberoucím způsobem ("Zabíjím lidi pro lidi!"). "Patetické" klavírní akordy, sugestivně gradující hudební podkres ne nepodobný produkci Psích vojáků. Ačkoliv se nejedná o píseň v pravém slova smyslu (Schmitzerův "divadelní" přednes), jde o jeden z nejsilnějších momentů desky.

Tata Bojs
© facebook interpreta
7. Hal se zatoulal (4:01)

Jakoby z jiného světa - po předchozí smršti - působí písnička se všeříkajícím názvem "Hal se zatoulal". Lehounká skoro country-folková skladbička s "klouzavými" kytarami a výrazně využitými perkusivními nástroji. Jedno z "oddechových míst" alba.

8. Halovo vodítko 3

Halík vypráví o svém setkání s 90-60-90, která se díky tomu virtuálně sblíží s iTomem.

9. Virtuální duet (4:40)

První singl, který se už několik týdnů prohání českým éterem. Českoslovenký duet Milana Caise (iTom) a Lindy Hammelové (90-60-90). Hudebně skladba drobně připomíná poloakustické live album "Nekonečná stanice". Průzračná a hravá hitovka.

10. Nemocná (3:42)

Zapoměňte na všechny české rádoby nu-metalové kapely. Skladba postavená na střídání mohutných kytarových "přívalových vln" a vyklidněných pasáží uhání jako to nejnabouchanější Lamborgini. Z každé vteřiny prýští energie. Silná skladba o Eliščině boji s chorobou.

11. Pan Tečka (6:15)

Z počátku uvolněná pomalá skladba, která díky kvílivým kytarám a smyčcům hostujícího Epoque Quartetu dostává mírně potemnělou a drásavou atmosféru. Pan Tečka svádí svůj "vnitřní boj".

12. Halovo vodítko 4

Dozvídáme se pravdu o dvojím životě doc. Tečky a o jeho smutném konci. Nemocná Eliška se dostává do centra C.V.A.N., kdo ji zachrání?

13. Nový nanopilot (4:15)

Malé zklidnění po předchozích perných chvilkách. Pomalá a křehká skoro akustická skladbička s jemnou melodií a éterickými dívčími sbory. V jednom z loopu možná objevíte pleskání uší psa Oskara, kterého Tata Bojs během natáčení nemilosrdně vysamplovali.

14. Zmenšený (4:04)

Odzbrojující elektro hitík se zvonivými klávesami a akustickou kytarou. iTomova snová skladba o putování Hala - "laika Laiky v lidském těle".

15. Halovo vodítko 5

Tom jako skvělý hráč počítačových her bude místo doc. Tečky obsluhovat miniponorku při "operaci" Elišky. Zároveň řeší dilema - má více rád Elišku nebo 90-60-90? Ha!

16. Boj (4:52)

Skladba, ve které se Tata Bojs vracejí někam k rockovému až hardcoreovému albu "Ukončete nás...!", ovšem mnohem sofistikovaněji. Rozvolněné pasáže melodicky jemně šmrncnuté "Východem" se opět střídají se vzdouvajícími se drsnými kytarovými nářezy. Sledujeme iTomům boj o Eliščin život. "Teď musíš věřit mně, ne šalvěji nebo heřmánku."

17. Probuzení (2.36)

Decentní až minimalistická skladbička postavená na "vybrnkávaných" smyčcích Epoque Quartetu. Závěrečný duet Klárky Nemravové (Eliška) a Milana Caise (iTom). Příběh se dostává do finále, pro někoho je to šťastný, pro jiného zároveň trochu hořký konec. Ale to už bychom prozrazovali moc...

Nic nedejte na to, že v takto zjednodušené písemné podobě působí příběh jako pěkně crazy telenovela. Berte předchozí řádky s rezervou a jenom jako drobnou návnadu před samotnou koupí vašeho vlastního "Nanoalba". Tata Bojs na něm totiž dokázali téměř nemožné - na novém hudebně kytarovějším a v určitém slova smyslu experimentálnějším albu se posunuli opět o kus dál. A opět jim to vyšlo, za což si zaslouží potlesk. Recenzi desky u nás samozřejmě najdete v den oficiálního vydání, tedy 7. června.

NÁZORY
  • Nemocná (honzaX, 29.05.2004 12:54) Reagovat

    no ze by to byl az takovej narez se rict neda... pisnicka jak z dob ukoncete nas.. (hlavne ten zacatek). jinak je tam (asi) tech vysvetlujicich kecu moc a to bude dalsi poslechy znesnadnovat. toho se asi mely trochu vystrihat.

  • Je to skvela deska! (Hugo, 15.06.2004 12:52) Reagovat

    Nerikam, ze to je snadna deska, ale kdy bylo od TB neco snadneho? :)))) Jestli chcete snadnou hudbu bez ducha, tak poslouchejte neco jineho!

    Hugo

  • Uvidíme (Fudge, 02.07.2004 09:26) Reagovat


    Co zatím můžu soudit z oficiálních ukázek tak to zní naprosto skvěle! Připadne mi to řízný(viz. Nemocná), ale zároveň něžně křehký...(viz. Nový nanopilot) Jak to bude vypadat v celku uvidíme.

  • je to parádní muzika (Lenin, 04.10.2004 18:41) Reagovat

    a se 100% jistotou můžu dodat, že TATABOJS opět nezklamali-už se moc těším na jejich koncert v Brně-yahoo

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Video: Tata Bojs předělali patnáct let starého "Spáče" (13.06.2023 17:13)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Rock for People doplnil českou scénu o Tata Bojs, PSH Live Band nebo Cocotte Minute, doprovodný program nabídne legendární AZ kvíz, Terapii sdílením LIVE nebo Dekkadancers (13.02.2023 13:48)
- Naživo: Tata Bojs zavzpomínali na album "Kluci kde ste?" a loučili se s klávesákem Jurou Hradilem (25.11.2022 08:22)
- Tata Bojs připomenou 15 let alba "Kluci kde ste?" vinylovou reedicí a speciálním koncertem (05.11.2022 16:23)
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Naživo: Kluci kde ste? aneb Jak Tata Bojs hráli v O2 universu (13.05.2022 11:57)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu