Slušný standard zachován

19.05.2004 05:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Letošní první výběr top20.cz, který vzniká částečně na základě internetového hlasování, chce pochopitelně navázat na své úspěšné předchůdce. Má k tomu veškeré předpoklady, takže pokud vás zajímá, zda se to i dílu 2004/1 podařilo, přečtěte si naši recenzi.
7/10

Různí - top20.cz 2004/1

Skladby: Chinaski - 1970, Kabát - Dole v dole, Lucie Bílá - Vokurky, Elán - Láska moja, Black Milk - Málo slov, Leoš Mareš - Nejlepší nápad, No Name - Lekná, Sun 69 - Hollywood, Daniel Landa - Morituri te Salutant, Maya - Mávnutí křídel, 05 & Radeček - Praha, Jana Kirschner - Okolo nás, MIG 21 - Nocí půjdu sám, IMT Smile - Kým stúpa dým, Helena Vondráčková - Cizí host, Martin Maxa - Zimostráz, Nikola - Šedá, Verona - Nejsi sám, Holki - Láska je ďábel, Těžkej Pokondr - Pejzy
Celkový čas: 76:46
Vydavatel: Universal
Už to tak vypadá, že model internetového hlasování samotných posluchačů a potencionálních kupců kompilace českých a slovenských hitů je opravdu dobrý. Další z řady výběrů top20.cz s pořadovým číslem 2004/1, kterým tato kompilace vstoupila do čtvrtého roku své úspěšné existence, je opět po okraj naplněn rozhlasovými hity, z nichž snad jediný jsem z tohoto CD slyšel poprvé.

Nevýhodou je pochopitelně žánrová a kvalitativní roztříštěnost alba, kde se vedle sebe potkává rockový Kabát, popová Helena Vondráčková či Lucie Bílá, éterická Maya, tuctuctová Verona nebo parodující Těžkej Pokondr. Ale zde nejde o jednotu a už vůbec ne o hudební kvalitu či nějakou uměleckou výpověď, zde jde o to, že top20.cz odráží věrně obraz doby svého vzniku. Kdo jen trochu sleduje tóny vířící éterem, jistě minimálně osmdesát procent skladeb důvěrně zná. A to je účel a smysl tohoto výběru, který je naplněn měrou vrchovatou. A pokud někdo rádia neposlouchá, napsal bych mu třeba dopis.

"Praha", "1970"
"Láska moja",
musím Ti napsat, že nebyl zrovna "Nejlepší nápad" sfárat až sem. Jsem tu sám, "Dole v dole", a k jídlu nemám než dvakrát denně "Vokurky". Přitom člověku by stačilo jen "Málo slov". Vzpomínám, jak jsme spolu plavali v rybníce, "Okolo nás" na hladině "Lekná", nelekal nás ani "Zimostráz" a Ty, celá "Šedá", jsi řekla: "Nejsi sám"! V tu chvíli jsem pochopil, že "Láska je ďábel" a cítil, že náš společný cíl - "Hollywood" - není nedosažitelný. Vše však zmizelo jak "Mávnutí křídel" a mně zbyly jen "Pejzy", které se Ti na mě tolik líbily. Teď tu sedím a musím čekat "Kým stúpa dým". Moc se těším, až "Nocí půjdu sám" za Tebou!
"Morituri te Salutant"!
Tvůj "Cizí host"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY