shop.musicserver.cz

Jeden Idol vládne všem

Vydáno: 08.04.2004 10:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Na úvod by se dala napsat pouze lakonická poznámka - další Pop Idol. Ovšem vše je jinak. Kurt Nilsen, kterého si zvolili za idola v Norsku, je zcela jiné kafe, které mimochodem chutná velice dobře. Svůj první albový počin nazval celkem jednoduše "I".

7/10

Kurt Nilsen - I

Celkový čas: 48:26

Skladby: Here She Comes, All You Have To Offer, Breathe You In, Last Day Of Summer, Lost In Despair, Games We Play, Sue Me, Weddings Off, Ordinary World, She’s So High, Smell The Roses, I, Beautiful Day (Bonus track)

Vydavatel: BMG

V prosinci se konalo celosvětové finále soutěže "Něco" Idol popřípadě "Nějaká země" hledá SuperStar (přijde na to, ve které části planety se právě nacházíte), které ale všechny vychází ze stejného schématu, jenž nastolil britský Pop Idol. Do Londýna se sjelo jedenáct výherců prvních ročníků této soutěže. O první místo nakonec soupeřili hlavně dva interpreti. Že tím jedním byla Američanka Kelly Clarkson, nebylo nejspíš žádné překvapení. Osobně bych ji tipoval na vítězku čehokoliv, protože tahle holka má prostě talent. Ovšem, když zazpíval do té doby téměř neznámý Nor Kurt Nilsen "Beautiful Day" od U2, vše bylo jinak. Díky ní předběhl o pár bodíků i Kelly a stal se vítězem celosvětového finále soutěže typu Pop Idol.

Pravdou je, že tento idol nepředstavuje právě to, co jsme měli jako představu typického Pop Idola. Tedy zpívajícího přitažlivého mladého muže či sexy vypadající ženu (toto představu vyvrátili naprosto přesvědčivě letos ve Velké Británii, když si zvolili korpulentní Michelle McManus). Když se podíváte na obal alba "I", těžko označíte Kurta Nilsena za hezouna. A přesto jeho deska určitě stojí za poslech.

Narozdíl od ostatních účastníků tohoto světového fenoménu současné televizní zábavy se Kurt Nilsen vydal trošku jinou cestou. Před svým úspěchem v soutěži působil v rockové kapele Breed, která se následně přejmenovala na Fenrik Lane. To v něm zanechalo zcela jistě následky, a tak i jeho deska "I" má k popu poměrně hodně daleko. Také není právě obvyklé, aby si vítěz Pop Idolu složil významnou část hudby hned na prvním albu. Většinou přispěje maximálně jedním nebo dvěma texty, ale jinak se nechá vodit za ručičku. Kurt Nilsen si vyjma čtyř coververzí napsal zbytek alba sám, respektive ve spolupráci s někým jiným. Stylově se Nilsen blíží k Manic Street Preachers, Matchbox Twenty popřípadě Andreasu Johnsonovi. Od něho si koneckonců vypůjčil i jednu písničku.

Těžko popisovat jednotlivé skladby. Ony se totiž od sebe zase až tak moc neliší, což je velké mínus celého alba. Ač jsou to třeba skvělé písničky, většina zapadne v jednolité produkci celé desky. Ta se odvíjí v duchu kytarového poprocku. Na první poslech tedy zaujmou pouze notoricky známé coververze. První z nich je "Ordinary World" od Duran Duran. Nutno podotknout, že Kurt Nilsen má pro předělávky velice dobrý cit, a proto je i tento vskutku vynikajícím kouskem. Ovšem to, co předvedl v "Beautiful Day" od U2, doslova bere dech. Tuhle hitovku se nesnažil nijak zvlášť změnit a naopak vzhledem k tomu, že má podobné zabarvení hlasu jako Bono Vox, je to jedna z nejlepších coververzí U2, kterou jsem kdy slyšel. Zbylé dvě coververze nejsou nijak známé. Pomalá "Games We Play" od výše zmíněného Andrease Johnsona a rozverná "She's So High" od Tala Bachmana ale rozhodně nedělají na desce ostudu. Co se týče vlastní tvorby, zde by bylo určitě záhodno vypíchnout hned první skladbu na "I" "Here She Comes", která se stala v Nilsenově domovině velkým hitem. Tuto písničku ve středním tempu střídá dravá a neméně dobrá "All You Have To Offer". Ještě více se mi snad líbila svižná "Smell The Roses", která může být velkým adeptem na další singl z této desky. "Breathe You In" zpočátku velmi připomíná "Millennium" od Robbieho Williamse. No a v podobném stylu by se dalo pokračovat i dále. Nedá se napsat, že by na albu byla nějaká vyloženě slabá písnička. Co je ale nezaměnitelné, to je Nilsenův velice specifický hlas. Ten celé desce vládne, ale bohužel i to se podepisuje na určité nudnosti celé nahrávky. Díky jeho hlasu totiž jaksi lehce zaniknou veškeré pokusy o jiný zvuk písniček.

Kurt Nilsen je určitě Pop Idolem, který by si mohla přát kterákoliv země. Společně s "Thankful" Kelly Clarkson je "I" to nejlepší, co jsem jako produkt této soutěže slyšel. Tyto dvě desky ovšem nelze vůbec srovnávat, protože je každá koncipována trošku jinak. Kurt Nilsen si tímto albem rozjel velice solidní kariéru. I přes výše zmíněnou monotónnost je to pořád hodně povedené album a vůbec bych se nezlobil, kdyby takto zpívala i ta naše SuperStar.

NÁZORY
  • Kurt je super!!!!!!! (Aneta Schleisová, 18.10.2004 19:42) Reagovat

    Je super že to vyhrál KURT a vy jste super protože mi o něm toho hodně poskytnete!!!!!!!!!!!!!!!! DÍKY

  • kurtík (Ernestinka, 20.10.2004 19:52) Reagovat

    tak tenhle týpedk je super,užasnej skvělej hlas prostě paráda :)
    I když Kurtík není něják hezkej,nikdy jsem se nna to nedívala třeba není hezkej jako Orlando Bloom,ale je svuj a proste jsem mu to přála a jsem ráda že je nej :)

    Jo a má usměv jako malej klučina což mu napriosto sekne i stou mezírkou mezi zoubky=sexy

  • umí potěšit (niki, 13.12.2004 22:47) Reagovat

    nikdy mě tak hezky nehřálo u srdce,dokud jsem neslyšela zpívat Kurta.protože jsem zpívací nedšenec a mám hudební sluch,musim poznamenat,že takovejch vyjímečnejch a skvělejch zpěváků jako je on je minimum.prostě si mě získal na 200%...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 25/2023 - od Kelly Clarkson přes Marka Ztraceného po Portugal. The Man (28.06.2023 20:00)
- Kelly Clarkson ohlásila desátou studiovku "Chemistry". Bude její zpovědí z nevydařeného vztahu (29.03.2023 18:36)
- Audio: Kelly Clarkson v coveru "All The Small Things" od Blink-182 překonává samu sebe (13.01.2023 08:12)
- Video: Kelly Clarkson si ve své show střihla "Dream a Little Dream of Me" Ozzieho Nelsona (17.11.2022 07:27)
- Audio: Hit "9 to 5" od Dolly Parton vychádza po vyše štyridsiatich rokoch v novej verzii. Hosťuje v nej Kelly Clarkson (14.09.2022 09:18)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- Nové desky 41/2021 - od Coldplay přes Santanu po Kelly Clarkson (20.10.2021 08:00)
- Kelly Clarkson chystá své nejosobnější album. Bude o rozvodu (12.09.2020 11:44)
- Audio: Kelly Clarkson chce být v "Christmas Eve" druhá Mariah. A jde jí to (24.12.2017 13:09)
- Kenny Chesney se živákem ovládl americké žebříčky, Camila Cabello je stříbrná v singlech (13.11.2017 01:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu