Bilancování krásné country hvězdy

02.03.2004 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

LeAnn Rimes teprve v nedávné době dovršila věk plnoletosti. Tedy onu americkou hranici jednadvaceti let. Není mnoho zpěvaček, které by v tomto věku vydávaly kolekci největších hitů. LeAnn se to již povedlo a může se chlubit, že její "The Best Of" začíná brouzdat hitparádami.
6/10

LeAnn Rimes - The Best Of

Skladby: Can't Fight The Moonlight, Life Goes On, How Do I Live, I Need You, We Can, Last Thing On My Mind, This Love, But I Do Love You, Written In The Stars, Suddenly, The Right Kind Of Wrong, Commitment, Please Remember, Crazy, Blue, Looking Through Your Eyes, You Light Up My Life, One Way Ticket (Because I Can), How Do I Live (Mr Mig Dance Radio Edit), Can't Fight The Moonlight (Latino Mix)
Celkový čas: 76:05
LeAnn Rimes patří díky svému velice specifickému hlasu mezi ty zpěvačky, které si nespletete. S muzikou začala ve svých dvanácti letech a již o dva roky později vyhrála své první dvě ceny Grammy. To je panečku nějaký rozjezd! Za svoji kariéru prodala více jak dvacet pět milionů alb a nasbírala pěknou řádku hitů. Původně začínala s country, ale už nějaký čas se spíše věnuje popu. Bohužel pro ni ji má Amerika pořád zaškatulkovanou v country šuplíčku a nejspíš se jen tak odtamtud nedostane. Po sporech s vydavatelskou firmou, která přes její vůli vydala album "I Need You" poskládané z nedokončených a starších skladeb, vydala na stejné značce ještě jedno řadové album. Dá se počítat s tím, že kompilace "The Best Of" bude definitivně tím posledním, co na značce Curb LeAnn vydá.

Mám takový pocit, že se opět stalo něco podobného, co před třemi lety s deskou "I Need You". Jinak si totiž nedovedu vysvětlit výběr skladeb. Nutno poznamenat, že v zámoří vyšel koncem minulého roku zcela jinak poskládaný komplet "The Greatest Hits", který je opravdu reprezentativním průřezem dosavadní tvorby LeAnn Rimes. Ta verze, která se dostala k nám, jaksi některé velmi podstatné písničky její kariéry opomíjí. Naopak je zřejmé, že se firma snaží ještě udělat větší reklamu posledním dvěma deskám.

Co se týče počtu a délky skladeb, patří tento výběr k těm velice obsáhlým. Nejbohatší zastoupení má soundtrack k filmu "Coyote Ugly", kterým v podstatě prorazila ve zbytku světa. Na soundtrack dodala čtyři skladby a všechny se dostaly i na výběr. Zařazení "Can't Fight The Moonlight" a "The Right Kind Of Wrong" je nezpochybnitelné. O zbývajících dvou by se dalo ale už lehce polemizovat. Co se týče poslední desky "Twisted Angel", ta má zastoupení ve formě "Life Goes On", což je zcela v pořádku, ale proč je zde i "Suddenly", mi opravdu nejde do hlavy. Samozřejmě i když není výběr sestaven právě ideálně, těžko by někdo mohl nezařadit takové pecky jako "Blue", "Crazy", "Commitment" nebo "How Do I Live", tedy hity pro LeAnn takřka klasické. Jestliže jsem ze začátku psal o některých chybějících hitech, bylo by jistě správné napsat, které to jsou. Ze zcela nepochopitelných důvodů se na kompilaci "The Best Of" nedostaly hned tři - "On The Side Of Angels", "Unchained Melody" a po hříchu ani "Nothin' New Under The Moon". Nezařazení obzvláště posledních dvou jmenovaných je trestuhodné.

Samozřejmě, jak už to tak bývá zvykem, je tento výběr obohacen novinkami. První je i pilotní singl "This Love". Celkem příjemná popová balada. Ovšem druhá novinka je ještě lepší. Je jí duet s Ronanem Keatingem "Last Thing On My Mind". Sice nevím, jak tihle dva přišli dohromady, ale je tomu moc dobře, protože jim to spolu ladí více než skvěle. Tato písnička původně vyšla na novém albu Ronana "Turn It On", ale její přítomnost na albu LeAnn Rimes vůbec nepřekáží, ba spíše naopak. Jestliže jsem psal už o duetech, ten s Ronanem Keatingem není jediný. Na "The Best Of" najdete ještě "Written In The Stars", kde LeAnn vyzval ke spolupráci samotný Elton John. Tato písnička z muzikálu "Aida", který napsal Elton John společně s Timem Ricem, je typickou muzikálovou melodií. Ničím nevyniká, ale snad ani její přítomnost není na škodu. Navíc hit to byl, tudíž na výběru své místo má. Kapitolou samou pro sebe je zařazení dvou remixů. Jeden nepříliš povedený na "How Do I Live" a naopak hodně povedený latino remix "Can't Fight The Moonlight" uzavírají celou kolekci.

LeAnn Rimes je vynikající zpěvačka, to je snad nezpochybnitelné. Nicméně jak má zpívat a jak vydávat alba, jí ještě donedávna diktovala firma. Tato evropská edice jejích největších hitů opravdu nevystihuje zcela přesně její hudební tvorbu. Pokud nejste znalci dosavadní kariéry LeAnn Rimes, bude vám tento výběr stačit a získáte album výborné zpěvačky. Pokud se ovšem se v její kariéře vyznáte, pak bych doporučil radši si objednat z USA její loňskou americkou kolekci "The Greatest Hits". Za své peníze tak dostanete opravdu to nejlepší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY