shop.musicserver.cz

V čase, kdy taneční muzika končí, Gigi zůstává

Vydáno: 17.03.2004 05:00 v sekci Recenze - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Od té doby, co vydal Gigi D'Agostino své debutové album "L'Amour Toujours", se taneční scéna hodně změnila. Většina interpretů taneční hudby se přizpůsobila tomu, co momentálně letí, tak mě zajímalo, jak se nechal ovlivnit Gigi D'Agostino, který se vždycky držel svého vlastního stylu. Nenechal. Nová deska "Silence e.p.- Underconstruction 1" je toho důkazem.

7/10

Gigi D'Agostino - Silence e.p. - Underconstruction 1

Celkový čas: 75:26

Skladby: Silence (Vision 2), Complex, Sonata, Apache, Ripassa, Pop Corn, Percorrendo, Silence (Vision 3), Taurus (Vision 2), Hymn (Vision 2), Son

Vydavatel: Popron Music

Konec devadesátých let, respektive celého dvacátého století, byl na taneční scéně velmi rozmanitý. Mimo jiné začal parkety diskoték obléhat Gigi D'Agostino svými hity. Prvními želízky v ohni byly "Elisir" a "Another Way", skutečný zlom nastal s coververzí "The Riddle" od Nika Kershawa, která nejenže oprášila dávný hit, ale celou původní skladbu originálně pojala. Po vydání debutu a dosud asi nejúspěšnějšího alba "L'Amour Toujours" se stejnojmenným singlem a následující skladbou "La Passion" bylo Gigiho všude plno. Není divu, protože s podobným konceptem skladeb a líbivými italskými melodiemi v jednom ještě nikdo nepřišel. Krátce na to, přestože "L'Amour Toujours" bylo dvojalbum a bohatě by pro Gigiho fanoušky vystačilo na celý rok, přišlo na svět další dvojdílné EP "Tecno Fes", které vyšlo zvlášť. Nicméně první díl obsahoval jen remixy z L'Amour Toujours a druhý díl si jich taky pár neodpustil. Mezi tvorbou, která zapříčinila Gigiho vysokou popularitu, a současnou deskou uběhly přibližně dva roky, mezi kterými vyšel jen výběr "Il Grande Viaggio", kde Gigi prezentuje italské hity v mixu spolu s vlastními skladbami.

EP "Silence" je konečně něco nového, a tak trochu i z jiného soudku. Koncept skladeb se zásadně změnil, na "L'Amour Toujours" (bylo rozděleno na dva disky, jeden s melodickými skladbami, druhý s ryze tanečními, nyní mám na mysli ty první) všechny skladby začínaly nejdříve samotnými beaty, pak se přidala úvodní melodie, nastoupila hlavní melodie, která se střídala se zpěvem a nakonec to celé nějak vyvrcholilo. Nicméně melodie byly natolik originální, že stejný recept nikomu nevadil. To je základní rozdíl mezi starší tvorbou a novou deskou. Na "Silence" jsou změny melodie více nepravidelné a nečekané, dopředu vůbec netušíte, co z toho nakonec vznikne. A právě tento způsob koncepce dobře skrývá coververze. Předělávky v taneční hudbě jsou v současnosti už docela kontroverzní. V devadesátých letech existovaly také, ale ne v takovém množství a tenkrát by si ještě nikdo nedovolil jen přezpívat původní skladby a původní nástroje vyměnit za tranceový syntezátor. Dnes na takové vypůjčené skladby narazíte, kamkoli se podíváte. Můj názor je veskrze záporný, ale Gigiho coververze vždycky tvořily určitou výjimku. I když Nik Kershaw a Ultravox patří v mé sbírce cédéček k těm nejčastěji točeným v přehrávači, s veškerou úctou k nim se mi verze jejich skladeb od Gigiho D'Agostina líbí. "The Riddle" se podstatně lišil od originální verze, přestože text i melodie zůstaly zachovány, což už se nedá říct o "Hymn" od Ultravox, kterou najdete právě na EP "Silence". Až do poloviny by vás ani nenapadlo, že se jedná o notoricky známou skladbu. Když nastupuje ústřední melodie, přechod je pozvolný, nejdříve začne velmi jemně a nakonec spustí s veškerou energií. Jinak jde o skladbu instrumentální a původní melodie Ultravox zní jen krátkou dobu. Gigi si vlastně nevypůjčil kompletní skladbu, ale pouze její nejdůležitější téma. "Hymn" je jedna z nejvíce předělávaných skladeb osmdesátých let do tanečních remixů a nikomu se dosud ještě nepodařilo tak vystihnout, o čem vlastně je. Ne nadarmo se jmenuje "Hymn", je to hymna o vítěství a slávě a nejenom o tom, ale i o povzbuzení a nutí vás se nevzdávat. V jiných verzích mi přišla jako odříkávaní básničky ve škole. Gigi pochopil její podstatu a tím se mu podařilo vytvořit originální skladbu i ze známé melodie.

Podobná chvála může být vyřčena i v případě "Taurus" (původně Mike Oldfield a musím přiznat, že jsem ji neslyšela v originále), začátek a nástup ústřední melodie není tak protáhlý, ale uprostřed skladby nastoupí úplně odlišná mezihra, která zní jako ze středověkého filmu. Tímto obrací celou skladbu do úplně jiných sfér. Jediná škoda je, že "Hymn" i "Taurus" vyšly jako singly, ovšem "Vision 1" (což je to samé, co verze) a na desce jsou jako Vision 2. Singlové verze postrádají skoro všechno, co jsem tu popsala a ústřední melodie se v nich opakuje pořád dokola, to možná zapříčiní menší zájem o desku, která se od rádiových verzí velmi liší. Poslední coververzí, která mě nazaujala tolik, co ty předchozí, je "Hot Butter" od Popcorn (na "Silence pod názvem "Pop Corn"), dnes již klasická "elastická" osmdesátková skladba, kterou celou tvoří jedna syntezátorová melodie. I to z ní nicméně udělalo veký hit. Na "Silence" je v běžné tranceové podobě, s přidáním oblíbené harmoniky, kterou Gigi používá i v "Silence" (možná aby měla více italský nádech).

Za zmínku ovšem stojí i Gigiho originální tvorba, ze které nejvíce vyniká "Silence", "Complex" a "Sonata", čistě Gigiho výtvory. Na ostatních skladbách se podílel s jinými autory nebo je složil někdo jiný (to ovšem neznamená, že by na nich Gigi nic neudělal, pod "Hymn" je podepsaný celý Ultravox, přestože je ze skladby použita jen ústřední melodie). "Silence" je na desce ve dvou verzích, ta první celé EP otevírá. Je to asi nejzajímavěji konceptovaná skladba, která je typická právě nečekanými hudebními ozdobami a nepravidelnými zvraty, o kterých jsem psala výše. Tyto tři skladby jsou jediné zpívané.

Jedné věci Gigi zůstal věrný od předchozí tvorby, opět na desku zařadil melodické písničky, na které se dá tancovat stejně dobře jako je jen poslouchat, a mezi nimi čistý techtrance. Tímto oslovuje dvě skupiny posluchačů, jak zaryté technaře, kterých jsou plné parkety, tak popověji laděné posluchače. A zvláštnostmi, kterými oživuje taneční žánr, dokazuje, že techno (v tomhle případě spíše techtrance) nemusí být jen pro nepřemýšlející puberťáky, kteří se nedokáží bavit, aniž by měli něco v sobě.

Nakonec bych se zmínila ještě o bookletu, který je docela jednoduchý, ale zajímavě vytvořený. Jsou zde tři citáty o tichu, tedy silence, a také vzkaz samotného Gigiho: "At times... when the music ends... I remain." Trochu odvážné tvrzení, ale svým způsobem pravdivé. Může vypovídat přesně o tom, co jsem zmínila v perexu. Gigi nejde ve stopách komerce, kde jsou IN osmdesátky v tranceové podobě, ale drží se svého stylu, který ovšem stále inovuje. Víc takových desek do tanečního žánru a třeba se na něj bude za dvacet let vzpomínat jako dnes na zlatou rockovou éru sedmdesátých let.

NÁZORY
  • No nevim... (Jarda Hainzel, 18.03.2004 10:55) Reagovat

    Ta deska je tak plochá a jednotvárná, že mi připadá až trochu podivná vaše hodnocení, ale možná, že je Gigi vaším oblíbencem .-)

  • no tak nevim (929, 18.03.2004 22:02) Reagovat

    kdyby tohle nekdo pustil technarum na party, asi bysme mu vsichni svorne nakopali prdel. gigi je sracka, a bude sracka vzdycky.

    • Re: no tak nevim (92910, 29.02.2008 00:33) Reagovat

      Pokud neumíte vymyslet nic lepšího než tyhle \\\"sračky\\\" tak si váš \\\"názor\\\" radši nechte pro příště pro sebe.

    • Re: no tak nevim (Honziczech, 22.06.2008 15:11) Reagovat

      no ty jsi kus inteligenta...proč se týhle diskuze účastníš když máš jiný hudební vkus?

  • ... (Tomiq, 19.03.2004 10:29) Reagovat

    Album jsem neslyšel, takže nemůžu hodnotit. Ale slyšel jsem Techno Fes 2 - některé tracky byly oposlouchané, jiné poněkud nudné, ale bylo tam i pár zajímavých (ty jsem si na netu našel a postahoval :)
    Myslím, že muzika Gigiho D'Agostina se tak trochu (i když ne vždy) vymyká zaběhlým standardům v dance music (aspoň v té komerční).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Projekt Oldfield si v karlínských Kasárnách vysloužil standing ovation. Oprávněně! (02.08.2023 17:08)
- Fotogalerie: Projekt Oldfield oživil v Kasárnách Karlín hudbu legendárního hudebníka (02.08.2023 12:18)
- Jedinečně přesná interpretace tvorby vymítače ďábla. Kasárna Karlín se netradičně otevřou hudbě Mikea Oldfielda (30.07.2023 18:19)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Audio: K LA Vision se v "Hollywood" připojil legendární Gigi D'Agostino (02.06.2020 12:24)
- Video: Více než pět set hudebníků nahrálo finále "Tubular Bells" (27.04.2020 16:47)
- Recenze: Mike Oldfield se na "Return to Ommadawn" zdařile vrátil do známých vod (10.03.2017 08:36)
- LP opět ovládá rádiový éter, v prodejích prvenství obhájila kompilace "Big Beatline 1965-1968" (10.02.2017 19:26)
- Nové desky 3/2017 (23.01.2017 10:17)
- Mike Oldfield vydá za pár dní nové album (11.01.2017 12:47)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu