Domove, sladký irský domove...

10.12.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Řečeno sportovní terminologií, využila kapela U2 výhody domácího prostředí. Stalo se 1. září 2001 na Slane Castle před mohutným publikem a my se o tom můžeme přesvědčit na DVD "U2 - Go Home: Live From Slane Castle". Vyplatí se pořídit si koncert ze stejného turné, jako bylo na DVD "Elevation 2001/U2 Live From Boston"?
8/10

U2 - Go Home: Live From Slane Castle

Skladby: Elevation, Beautiful Day, Until The End Of The World, New Year's Day, Out Of Control, Sunday Bloody Sunday, Wake Up Dead Man, Stuck In A Moment You Can't Get Out Of, Kite, Angel Of Harlem, Desire, Staring At The Sun, All I Want Is You, Where The Streets Have No Name, Pride (In The Name Of Love), Bullet The Blue Sky, With Or Without You, One, Walk On
Celkový čas: cca 140 minut
Vydavatel: Universal
Proč padlo rozhodnutí vydat na DVD záznam dva roky starého koncertu ze stejného turné, z něhož pochází i DVD "Elevation 2001/U2 Live From Boston", které jsme před dlouhými měsíci pochválili i u nás na musicserveru? Následující řádky by snad měly přesvědčit, že nový nosič "U2 - Go Home: Live From Slane Castle" není vůbec zbytečný. Od svého špičkového předchůdce se přece jen trochu liší a nabízí emocemi nabité zážitky z koncertu U2 v rodném Irsku. Právě to zřejmě bylo klíčové pro rozhodnutí koncert vydat na DVD.

Doma je doma. Osmdesát tisíc diváků vytvořilo úžasnou kulisu k hudební hostině v den, kdy Irsko porazilo nizozemské národní mužstvo 1:0 a rozhodlo o svém postupu na fotbalové mistrovství světa. Zápas se velkoplošně přenášel i na palouky pod Slane Castle a Bono pak poznamenal něco o nejlepší předkapele, co kdy U2 měli. A přičtěme si další věci - místo je bohaté na irské dějinné události a hlavní, i když smutnou okolností, bylo úmrtí Bonova otce, jenž byl pochován týden před zaznamenaným vystoupením. To vše vytvořilo zvláštní klima, v němž se mísily emoce, ty se podařilo přenést a uchovat i pro nás v podobě stříbrné placky, při jejímž sledování dochází k jevu zvanému husí kůže.

Nelze se tomu ubránit - plynulý přechod z chorálu "All I Want Is You" do "Where The Streets Have No Name", slzy v očích Bona při "Kite" (vzpomínka na zesnulého otce), jména obětí pumového atentátu v Omagh při "Sunday Bloody Sunday" a nepatetické výzvy k míru a usmíření znesvářeného Irska, to vše jsou velmi pohnuté okamžiky. Ale abychom nezapomněli na muziku. Oproti Bostonu je mírně pozměněn setlist (a scéna je přeci jen zvětšena pro potřeby obrovských venkovních prostor), ale opět tvůrci ze záznamu vypustili "Mysterious Ways" (nevím, proč je uvedena jen jako bonus - prý nezapadala do koncertu). Zvuk je i v DTS (pěkné zejména při chorálových výstupech), obraz obohacují také záběry dokumentárního rázu (hrubé černobílé zrno) přímo zevnitř publika.

"U2 - Go Home: Live From Slane Castle" není pro diváka tak opulentní jako dvojité DVD z Bostonu, i když pár bonusů také má - téměř půlhodinový dokument "Unforgetable Fire" o nahrávání stejnojmenné desky právě v prostorách Slane Castle (snímek vyšel na VHS v roce 1985 a nyní byl remasterován) a pár drobností pro posluchačův osobní počítač v sekci DVD-ROM. Důležitá ale byla ta síla okamžiku, pro kterou by byla škoda nechat ležet nahraný obrazový a zvukový materiál v archivu. Výkon kapely, spolupráce s diváky, místo koncertu (zde v roce 1981 U2 vystoupili jako předkapela Thin Lizzy!), rozjitřené emoce, to vše přispělo ke zvláštnímu večeru, jakých bývá v životě jen pár.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY