shop.musicserver.cz

It's Only DVD But I Like It

Vydáno: 08.12.2003 05:00 v sekci Recenze - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

"Four Flicks". Už krabička se svítícím vypláznutým jazykem je impozantní. Po otevření se na vás usmějí čtyři stříbrné kotouče s podobiznami starých pánů a každému je jasné, že něco takového tady ještě nebylo. Nažhavte své DVD přehrávače a jestli to chcete zvládnout na jeden zátah, najděte si devět hodin volného času. Ladies and gentlemen, The Rolling Stones.

10/10

Rolling Stones - Four Flicks

Celkový čas: cca 9 hodin (z toho koncerty cca 5 hodin a 20 minut)

"Four Flicks", komplet čtyř DVD v úhledné rozkládací krabičce, již na první pohled působí dojmem exkluzivnosti. Tento dojem v nadšeném divákovi a posluchači zůstává i po dobu sledování obsahu. Staří bluesmani dávno vědí, jak je ošidné soudit knihu podle obálky, jenže v našem případě je luxusní nejen obal, ale i to, co je v něm ukryto. Pro fanouška Rolling Stones jsou "Four Flicks" překrásným dárkem. Stejně jako malé dítě u vánočního stromku vzrušeně těká od jedné krabice k druhé, aby nedočkavě rozbalilo ukrytá tajemství, je zpočátku i divák sledující "Flicks" v neustálém pokušení přepínat a blaženě si rochnit v nepřeberném množství nabízeného bohatství. Pokud jsou Stones označováni za největší rokenrolovou skupinu historie, jsou "Four Flicks" tomuto tvrzení odpovídajícím artefaktem.

Prostý fakt devíti hodin záznamu na čtyřech discích je sám o sobě impozantní, ovšem nic neříká o unikátnosti a propracovanosti obsahu. Tři disky zachycují tři koncerty Rolling Stones, jež se radikálně odlišují seznamem skladeb, odehrávají se v rozdílných podmínkách (hala, stadion, divadlo) a nad to jsou obohaceny dalšími bonusy, jako jsou pohledy do zákulisí během písně ("Backstage Pass"), volba úhlu pohledu ("Select-A-Stone"), komentář k písním, rozhovory a malé portréty hostů (AC/DC, Sheryl Crow, Solomon Burke). Na každém disku si můžete libovolně zpřeházet pořadí skladeb a vytvořit si vlastní setlist. Jedno DVD je věnováno dvěma vynikajícím dokumentům (na výběr je několikero možností titulků ve světových jazycích) a dalším skladbám zachyceným na jiných místech, než na třech zmíněných koncertech v New Yorku, Londýně a Paříži.

Film "Tip Of The Tongue" je podrobným dokumentem o přípravách Licks World Tour, více než ročního světového turné ke čtyřicátému výročí kapely. Zachycuje několik měsíců před 3. zářím 2002, kdy koncertem v Bostonu šňůra začala, veškeré záležitosti spojené s nachystáním monstrózního cirkusu po technické, organizační a hudební stránce. Osobně jsem byl mile překvapen otevřeností záběrů zevnitř - není to sebeoslavný propagační snímek, ale realistický pohled do zákulisí, kde můžeme vidět i hádku mezi Blyštivými dvojčaty Keithem a Mickem. Druhý a kratší filmeček o dvaceti minutách je již mozaikou postřehů z cest kolem světa, je neméně zajímavý a věnuje se docela dlouho i pražskému koncertu, zní i čeština z úst Václava Havla. A vrcholnou vypečeností prvního disku jsou dva jamy kapely ve studiu nazvané "Extreme Western Grip" a "Well, Well" - tomu říkám pohled do kuchyně!

Rolling Stones si na Licks World Tour 2002-2003 dovolili nabídnout trojí menu dle velikosti koncertní arény, a tak je to i předloženo na třech samostatných discích - koncert v legendární newyorské hale Madison Square Garden (19 000 lidí), vystoupení na londýnském rugbyovém stadionu Twickenham (kapacita 55 000) a představení v pařížském svatostánku Olympia (2000 šťastlivců). Setlist je pokaždé jiný, takže můžeme vidět a slyšet přes padesát skladeb, včetně nikdy nehraných rarit a opravdových specialit, to vše v pětikanálovém Dolby Digital. Je na divákově náladě, jestli zvolí obří stadiónovou show včetně všech efektních vymožeností či unikátní šanci vidět Stones na malém klubovém pódiu anebo něco mezi tím ve sportovní hale.

Každá volba má své kouzlo, ale nejcennější je koncert v pařížské Olympii, kde kapela nespoléhá na bombastické efekty, pyrotechniku, velkoplošné projekce a světla. Na scvrklé scéně ovšem nepředvádí tiché komorní pidlikání, opírá se do nástrojů ještě z větší vervou, snad proto, že jim diváci vidí přímo do očí. Speciální setlist obsahuje starožitnosti, jež Stones hrávali ve svých počátcích (šťavnatá Burkeho "Everybody Needs Someone To Love") i fantastické rarity jako roztančenou "Love Train" s opakovaným stupňovaným koncem a mimo jiné můžeme uznale sledovat sílu a jistotu Jaggerova falzetu.

U všech třech typů koncertů je patrná telepatická souhra muzikantů fungující, považte, už desítky let. Nekonečná finále největších hitů jsou uťata jen mrknutím oka, Keithova a Woodyho kytary se neviditelně střídají a proplétají. Mít za zády bubeníka typu Charlieho Wattse a báječné muzikanty na všech postech, to je radost hrát a pro nás sledovat. V dokumentu "Tip Of The Tongue" je vidět pokoncertní vyčerpání ve tvářích starých pánů, Charlie Wattsovi je "fakt blbě" při propagačním letu balónem se známým logem kapely nad New Yorkem a na dalším místě se Ronnie, jindy vtipálek, najednou seriózně do kamery svěřuje, že už deset týdnů nepije. Na koncertě v Madison Square Garden Keith zmršil text při svém sólovém výstupu "Thru And Thru" (takovým okamžikům Stones láskyplně říkají "fuck up's") a správná slova nahradil jaksi méně žádoucími, jako na potvoru v přímém přenosu televize HBO. Jsou to zkrátka vrásčití dědkové, ale pořád frajeři. A "Four Licks" je frajeřina nejtěžšího kalibru.

NÁZORY
  • The very best of !!! (David Macků, 08.12.2003 08:30) Reagovat

    Rolling Stones jsou prostě nejlepší ! Jo, jsou staří, ale mají kolem sebe lidi, kteří vše co dělají dokáží omladit a stouni sami se svou hudbou stávají nesmrtelní !!!

    Nemá někdo zájem o tour book Voodoo lounge, velikánský promo poster Stripped a oficiální CDRom Voodoo lounge z r. 95 ?

    David 724 201 859

  • Davide, chod uz tym do pici! (Nasraty, 08.12.2003 18:59) Reagovat

    Ty jsi naozaj taky kokot! Ked bych mal moznost sa s tebu stretnut, nakopem ti prdel...

  • Hold your horse cowboy ... (David Macků, 09.12.2003 09:13) Reagovat

    No no, milý Nasraty, pokud jsi to ty, kdo mi volal ve chvíli, kdy už tě předběhl někdo jiný, a proto jsi Nasraty, tak se uklidni. Pokud jde o někoho jiného, kde jen tak okouní u webu a na Rolling Stones ani nikdy nebyl, tak.....víš co, ne ?

  • I Stouni stárnou (Petr, 04.01.2004 18:42) Reagovat

    Myslím, že každý kdo Stouny na Letné viděl a viděl i toto DVD musí potvrdit, co se týče hudební stránky (technicky je DVD opravdu MISTROVSKÉ!!!), že hudba Stounů jde dolů! Hlavně sir Jagger už ve svých šedesáti značně ztrácí a bohužel stoupá i chybovost "kytarového profesora" Richardse. Pokud jde o Jaggera, hlavně při Gimme Shelter již značně nestačí (na mě to působí dojmem, že hlavní vokály zpívá Fisherová a Mick jí dělá akorát "křoví") - hlavně ke konci vypadá na mrtvici... Ale ještě před pěti lety.... to byli opravdu mistři (viz DVD Bridges To Babylon, které ač technicky o hodně slabší je u mě výš...). Celkově (hlavně kvůli slabému Twickenhamu) bych dal DVDčku nějakých sedm možná osm bodů.

  • Rolling Stones in my opinion (Elessar, 24.07.2005 20:32) Reagovat

    V podstate opakujem to, co zablogoval Honza Balusek- nemam RS rad, povazujem ich za jednu z najprecenovanejsich kapiel vobec, ale za tento pocin ich musim len chvalit. Byt ich fanusikom, musi to byt pre mna uzasny zazitok

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hackney Diamonds" Rolling Stones (14.12.2023 08:00)
- The Rolling Stones vydají živák "Hackney Diamonds" a vyrazí na turné (03.12.2023 12:55)
- Ani Viktor Sheen nesesadil Viktora Sheena z čela české albové hitparády (16.11.2023 16:00)
- Ani The Rolling Stones nesesadili Viktora Sheena z čela domácí albové hitparády (03.11.2023 07:30)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu