shop.musicserver.cz

To nejlepší z méně pálivých papriček

Vydáno: 18.11.2003 00:01 v sekci Recenze - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Red Hot Chili Peppers určitě patří mezi jednu z nejznámějších a nejuznávanějších rockových skupin dneška, takže není divu, že došlo na oficiální vydání "Greatest Hits" a k tomu dva nové přídavkem. Ačkoliv o kvalitě jednotlivých skladeb není proč pochybovat - jsou to v drtivé většině klasické pecky, určité malé otazníky zůstávají. V naší recenzi zjistíte, které máme na mysli.

9/10

Red Hot Chili Peppers - Greatest Hits

Celkový čas: 66:48

Skladby: Under The Bridge, Give It Away, Californication, Scar Tissue, Soul To Squeeze, Otherside, Suck My Kiss, By The Way, Parallel Universe, Breaking The Girl, My Friends, Higher Ground, Universally Speaking, Road Trippin', Fortune Faded, Save The Population

Red Hot Chili Peppers to ve své hudební kariéře určitě neměli jednoduché. Ze začátku jejich eklektický mix funku, rapu, punku a rocku spolu s bláznivinami na pódiu (zdaleka nejen ty známé ponožky na penisech) oslovoval spíše undergroundové posluchače. Pomalé budování renomé a kariéry nepřežil kytarista Hillel Slovak, člověka, který (jak píše Flea v bookletu) měl enormní vliv na vytváření zvuku skupiny. Když se jim díky desce "Mother's Milk" podařilo připravit v roce 1991 půdu pro, z hlediska úspěšnosti průlomovou, vynikající desku "Blood Sugar Sex Magik", jejich další kytarista John Frusciante už v drogových problémech lítal taky. Ne že ti ostatní ne, ale on na tom byl nejhůř. V době, kdy bojoval se svými démony, nastoupil do rozjetého vlaku Dave Navarro z Jane's Addiction, který se s RHCP podílel na "One Hot Minute". Ale níže zmíněná chemie v RHCP úplně nefungovala a až s navrátivším se Frusciantem RHCP na deskách "Californication" a loňské "By The Way" nakročili k dalšímu úspěchu, tentokrát spíše u masovějšího publika.

Pro většinu čtenárů asi není nutné tady rozebírat kvality téhle kapely. Výše zmíněný hudební mix stále propracovávají, i když ubírají na funku a rapu a přidávají na melodičnosti (což se dá vzhledem ke stárnutí pochopit, na desce se dají dobře poznat starší funkovější kousky), patří v současnosti mezi největší z rockových kapel, také díky svým energickým koncertům. Nějak podvědomě je z jejich skladeb cítit (opět v bookletu zmiňovaná) zvláštní chemie mezi silnými individualitami a kvalitami členů kapely. Je trochu překvapivé, že kapela ještě oficiální výběrovou desku neměla, ačkoliv už hraje 20 let, snad právě u příležitosti tohoto výročí ji vydává teď (i když blížící se Vánoce také nelze opominout).

Výběr skladeb na kompilaci hitů je však u dobrých kapel vždy sázka do loterie a záleží, zda do něho má co říci kapela, nebo jen firma (jak to bylo v tomto případě, můžete zkusit vyhledat na oficiální stránkách kapely). Z tohoto hlediska je poctivější dát na kompilaci všechny singly a neřešit, co je "největší hit". Tady většina těch největších je, ale jiné docela nepochopitelně chybí a člověk se nemůže zbavit pocitu nerovnoměrnosti a zvláštního klíče pro výběr. Opravdového fanouška kapely nemůže potěšit, že se nevešla žádná skladba z prvních tří desek. Ano, i pro mě jsou na mnoha místech ne tak geniální jako jejich novější sestřičky, ale na prvním oficiálním výběru by pro získání celkového obrazu kapely prostě měly být zastoupeny, i když to nejsou v obchodním slova smyslu hity. Proč byla z "Mother's Milk" na disk zařazena pouze "Higher Ground" a ne třeba "Taste The Pain", mi také uniká. Naopak by se dala určitě oželet "Soul To Squeeze" ze soundtracku k filmu "Coneheads", na ní je zajímavé hlavně to, že jde o hodně jinou verzi "Under The Bridge". Ačkoliv se Flea v bookletu dušuje, jakým je Navarro kytaristou, dle mě neprávem (i když z hlediska prodejnosti ne) opomíjená "One Hot Minute" je oukropkem i tady, chybí minimálně "Aeroplane", ne-li ještě "Coffee Shop".

Místo na disku je tak nejvíc vyplněno skladbami z celkově výborných desek "Blood Sugar Sex Magik" a "Californication". Zatímco čtyři kousky z prvně jmenované jsou akorát (ale že takoví divoši začnou svou výběr zrovna klidnou "Under The Bridge"...), pět skladeb z předposlední desky je prostě příliš, přestože navíc chybí "Around The World". Firma/kapela byli rozumní u teprve loňské desky, když z ní zařadili pouze dvě skladby. Pokud jde o dvě novinky, nejsou rozhodně špatné, ale přesto si dovolím na Fleaovu řečnickou otázku z bookletu odpovědět, že k největším hitům kapely se řadit nebudou. Přestože jedou v liniích tvorby kapely, první "Fortune Faded" je trochu překvapivě spíše návratem do staršího období, je taková "neučesaná", bez chytlavého refrénu, zato s výraznou kytarou. V druhé, desku uzavírající "Save The Population", pokračují v duchu posledních dvou desek, i když Frusciante je v refrénu slyšet víc než kdy jindy.

RHCP mají na svém kontě několik opravdu nesmrtelných skladeb, ty na desce najdete a zbytek je více než dobrý, takže pro člověka, který je chce mít pohromadě, není příliš co řešit a tohle CD bude považovat za výborné. Opravdový fanoušek má jejich desky celé a mohlo by mu to být jedno, nicméně těžko ho minou úvahy o až přílišnému nadbíhání masovému vkusu a trhu a povzdechu, že deska mohla být ještě solidnější, že z "funkových mnichů" moc nezbylo. Ale na druhou stranu, pokud měli RHCP vliv na výběr obalu desky, prodejům jím rozhodně nepomohli, protože takhle hnusný se jen tak nevidí (a to je po obalu u "By The Way" co říci).

P.S.: I když vychází také speciální verze desky s bonusovým DVD s klipy, stejně mohla firma, když už nevyužila celé délky CD, připojit aspoň jeden klip, třeba k "By The Way", jeden z nejvtipnějších klipů hudební historie.

NÁZORY
  • Paprika (David Macků, 18.11.2003 08:35) Reagovat

    Obal není ani náhodou hnusný, je normální, naopak obal By the way mi přišel slabší. CD mělo být skutečně delší a klidně tam mohlo být o 2 - 3 písniček víc (Aeroplane + pár dalších).

    Jinak jsem to už psal dříve, ale na kompilace se dávají vždy jen ty písničky, které vyšly dříve na singlech, o kterých je tedy (díky rotaci v rádiu a TV) jasné, že je zná co největší množství lidí, od kterých se zase očekává, že si takové Greatest hits kouúpí na vánoce.

    Je úplná blbost si myslet, že nějaká kapela vybírá písničky na své výběry. Ty vydává vždy gramofirma, ne kapela, a ta si tedy určí, co na albu bude, aby se ho prodalo co nejvíce. Pokud vyšly singly, které byly méně úspěšné v prodeji, na kompilaci na ně zákonitě nezbyde místo. Stejně jako třeba i na písničky, které můžou být z pohledu zasvěceného fanouška lepší než singlovky, ale pro firmu a masové publikum jsou bohužel neznámé. A na kompilace patří prověřené skladby + třeba pár novinek pro oživení.

    A Paprika byl jeden italský film, kde hrála v hlavní roli krásná holka, která podle Ivana Mládka měla "dobrou povahu".

  • 2. oficiálny výber hitov (Rastislav Kachnič, 23.11.2003 01:01) Reagovat

    Dovolil by som si poopraviť pána recenzenta ktorý píše, že Greatest Hits je prvým oficiálne vydaným výberom hitov Red Hot Chili Peppers. Tým naozaj prvým je album What Hits!? z roku 1992 a vydala ho firma, u ktorej RHChP vydali svoje prvé 4 albumy. Nachádzajú sa na ňom zásadné skladby z prvého obdobia kapely, vrátane autorom článku postrádanej Taste the Pain. Hoci tento výber vyšiel rok po vydaní prelomového albumu Blood Sugar Sex Magic, je na ňom z neho len jediná skladba - Under the Bridge, pretože na uverejnenie ďalších skladieb neposkytla ich súčasná firma práva. Ukážky z What Hits!? vrátane skvelých "ponožkových" videoklipov si môžete pozrieť na oficiálnych stránkach kapely.
    Greatest Hits mapujú novú éru RHChP po prechode k novému vydavateľovi a preto je na ňom len jediná skladba z Mother's Milk.

  • ad vyber - od autora (Ondrej Pravda, 23.11.2003 17:24) Reagovat

    ano, ctenar Kachnic ma pravdu, vyber "What Hits" jsem neuvedl, ackoliv oficialni byl, v období, kdy RHCP spadali pod EMI, omlouvam se za nepresnost. Novy vyber mapuje eru pod Warner Music. Nicmene kdyz neco ma byt "Greatest Hits", tak me nezajima, jak se firmy domluvi, a mely by tam byt skladby za celou karieru. A nebo byt striktni, a nedat sem ani jednu "starou", at uz to mel byt revans za tu "Under The Bridge" nebo ne...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- Josh Klinghoffer: "Nová alba od Red Hot Chili Peppers jsem nedoposlouchal" (09.04.2023 11:25)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Recenze: John Frusciante na dvojalbume ". I :" a ": I I ." predkláda zvukový experiment (nielen) pre audiofilov (07.02.2023 08:00)
- John Frusciante z Red Hot Chili Peppers vydá příští rok elektronické (dvoj)album (11.12.2022 12:38)
- Video "Californication" od Red Hot Chili Peppers dosáhlo na YouTube miliardy zhlédnutí (09.12.2022 11:07)
- Red Hot Chili Peppers si na benefičním koncertě střihli hit "Smells Like Teen Spirit" od Nirvany (03.11.2022 09:21)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Video: Red Hot Chili Peppers zvou v "The Drummer" do roztančeného hudebního klubu (17.10.2022 16:06)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu