Po stopách Keltů podruhé

16.11.2003 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Keltská hudba je i v nás po našich předcích hluboce zakotvená. Málokomu se vyloženě nelíbí. Z tohoto důvodu nejen v našich končinách vychází rok co rok relativně velké množství výběrů s touto hudbou. "The Celtic Cirle 2" je jedním z nich.
7/10

Různí - The Celtic Circle 2

Skladby: CD1 - Loreena McKennitt - The Mummer's Dance, Clannad - Almost Seems (Too Late To Turn), The Corrs - Little Wing, Caperccaillie - Servant To The Slave, Pamela Morgan - True Or False, Connie Dover - Ubi Caritas, Jeff Johnson & Brian Dunning - Way Of The Warrior, Jeff Beck – Declan, Fiona Joyce - Letting Go, Gary Moore - Johnny Boy, Sinead O'Connor - My Special Child, Lisa Lynne - Fields Of Gold, Maire Brennan - An Fharraige, Mike Oldfield - Extract From Ommadawn, Galahad - The Leaving Of Inishmore, Lisa Cannon - Now We Are Free (from the movie Gladiator) / CD 2 - The Chieftains & Sinead O'Connor - The Foggy Dew, Secret Garden - Nocturne, Aoife N'Fhearraigh - Seacht Suailci Na Maighdine Muire, Sarah McLachlan - Fumbling Towards Ecstasy, Davy Spillane - A Place Among The Stones, Hevia - Busindre Reel, Iona - Iona, Mother Of Lindisfarne, The Campbells - The Brandy Burn, Corun - March Of The Settlers, Dan Ar Braz - Borders Of Salt, Anita Best & Pamela Morgan - Suil A Gra, Maren Matheson - Rithill Aill, Nicci Berry - Down By The Glenside, Cerise feat. Ryan & Rachel O'Donnell - Watermark, Corvus Corax - Mille anni passe sunt, Shane McDonnell - Evenstar (from the movie Lord Of The Rings: The Two Towers).
Celkový čas: 75:58 + 67:42
Vydavatel: BMG
Keltská hudba v poslední době prožívá velkou renesanci. K jejímu odkazu se začíná hlásit čím dál tím více umělců. Mezi, dalo by se říct, přímé přestavitele této kultury patří bezpochyby takoví velikáni jako Enya, její domovská kapela Clannad nebo třeba The Chieftains. Z keltské hudby a vlastně celé kultury čerpá stále více kapel. Snad nejmarkantněji je to cítit u The Corrs, Mika Oldfielda nebo třeba i u U2. Velkou zásluhu na tomto rozmachu má v posledních letech i film. Například u takových trháků, jakým je "Pán prstenů" nebo "Statečné srdce", tvoří tato hudba nedílnou součást. Je to muzika, která jako by byla přímo stvořena pro svět fantazie a mystéria. Jestliže jsem zmínil film, nemůžu opomenout to, že o šíření keltské kultury se starají i muzikály, jako je třeba "Lord Of The Dance", který nedávno zavítal i do Prahy, ale hlavně muzikál "Riverdance", který dostal v roce 1997 cenu Grammy za nejlepší muzikálovou nahrávku. I v našich končinách se už nějaký čas objevují kapely a skupiny, které se inspirují v keltské kultuře. Z nejznámějších je to nejspíš České srdce, Asonance a mnoho dalších. Ono je to asi tím, že v každém z nás koluje ona kapka galské krve, a proto neustále vycházejí desky s touto tématikou, jakou je i druhé pokračování výběru "The Celtic Circle".

Na prvním výběru se objevila řada hvězd. Většinu z nich můžeme slyšet i na pokračování této kolekce. Z prvního dílu zde ale chybí hvězda z největších - Enya, dále třeba Kate Bush nebo Vangelis. Na "The Celtic Circle 2" se potkáme samozřejmě s The Corrs, kteří přispěli coververzí písničky "Little Wing" od Jimmiho Hendrixe. Asi na žádném lepším výběru keltské hudby by neměli chybět, zde také nechybí, Clannad a The Chieftains. Na prvním díle se Clannad blýskli ve spolupráci s Bono Voxem, na dvojce už zůstali osamoceni s písničkou "Almost Seems (Too Late To Turn)". Na tomto výběru neočekávejte žádné novinky. Výjimkou je pouze "Evenstar" z "Pána prstenů: Dvě věže", jinak většina ostatních skladeb je datována někdy kolem roku 1990. To je případ i hodně dobré písničky "My Special Child" od Sinéad O'Connor, která jakožto zpěvačka je na obou discích. Na prvním sama s již dříve zmíněnou písničkou a zároveň otevírá i druhé ve spolupráci s The Chieftains. Určitě by se slušelo ještě zmínit příspěvek Sarah McLachlan, která v těchto dnech vydává nové CD "Afterglow". Na tuto desku ovšem přispěla svým starším kouskem "Fumbling Towards Ecstasy". Určitě zajímavým počinem, který stojí za poslech, je instrumentální podoba Stingova hitu "Fields Of Gold" od Lisy Lynne. Samozřejmě se zde najde spousta méně i více známých jmen, ale prakticky s každou písničkou se můžete v duchu vrátit do dob dávno minulých, kdy se po lesích proháněli rytíři, nebo přenést do časů legend, kdy se po krajích proháněli elfové, trpaslíci, skřeti a jiní. Toto vše vám může výběr "The Celtic Circle 2" nabídnout. Stačí jen chtít a nechat se inspirovat.

"Za málo peněz hodně muziky", tak by se dalo shrnout hodnocení tohoto výběru. A je možné to vzít i doslova. Toto 2CD se prodává za cenu 1CD. Je albem, které si můžete pustit kdekoliv a kdykoliv. I když na cesty autem nebo na párty bych ho moc nedoporučoval... Myslím, že spánek není ani v jednom případě žádoucí. Ne že by byly všechny písničky uspávací, ale více než polovina určitě ano. Určitě se ale bude hodit k meditacím nebo třeba k večeři při svíčkách. Dalo by se říct, že to je obyčejný výběr neobyčejné hudby, jakou zcela jistě keltská hudba je. I když - jak se říká - všeho moc škodí. Z tohoto důvodu nedoporučuji pouštět si obě CD hned po sobě. Může se totiž stát, že u druhého disku už nebudete téměř vnímat. Nejlepší je užívat výběr "The Celtic Circle 2" po dávkách.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY