Soundtrack života a portrét Glorie Estefan

22.10.2003 05:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Dříve narozeným zcela jistě jméno Gloria Estefan říká mnoho. Byla velmi významnou zpěvačkou osmdesátých a počátku devadesátých let, ale místo aby se držela klasického rocku nebo popu, její muzika byla silně ovlivněna latinskoamerickými rytmy, jak by ne, když jejich autorka je původem z Kuby. Poslední tři roky jsou obdobím comebacků a ani Gloria nehodlá zůstat pozadu. Její nová deska "Unwrapped" je dalším osvěžením na hudební scéně.
9/10

Gloria Estefan - Unwrapped

Skladby: A Little Push, Te Amaré, Your Picture, Wrapped, Time Waits, In The Meantime, Dangerous Game, Into You, One Name, I Will Always Need You, Say Goodbye, I Wish You, You, Famous + španělské verze Te Amaré, Your Picture, Wrapped, In The Meantime
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Příběh začíná v Miami, kam v osmdesátých letech emigrovalo mnoho Kubánců a mezi nimi i Gloria Maria Milagrosa Fajardo, narozená 1.9.1957. Už když chodila na univerzitu, seznámila se se svým současným manželem Emiliem Estefanem, naučila se hrát na kytaru a zpívala. Emilio jí nabízel účast v kapele Sound Machine, to ovšem prvně odmítala, protože se chtěla soustředit na školu. Po svatbě se ke skupině přidala a vydala s ní několik alb ve španělštině. Tímto získala popularitu především v Latinské Americe, USA a Evropě. Později se od kapely odpojila a vydala se na sólovou dráhu, vydala alba v angličtině, později se vrátila i ke své rodné španělštině a získala ještě větší slávu.Tu přerušila jen na krátkou dobu vážná nehoda, kdy autobus celé kapely havaroval v New Yorku. V polovině devadesátých let mnoho intrepretů přerušilo kariéru - nová vlna, čas na rodinu a podobné důvody, kterými si prošla většina. Necelých deset let poté se nám pomalu začínají osmdesátky vracet, ale v případě Glorie Estefan a jejího alba "Unwrapped" to ani nepoznáte.

Její deska nemá žádné známky doby dávno minulé, ale ani není poznamenaná mainstreamem dnešní doby, jak se to stává spoustě jiných zpěvaček - vrstevnic. Žádná nostalgie a žádný jednoduchý popík. Naopak velmi propracovaná deska, zcela přirozená a ovlivněná příjemnou latino Amerikou. Texty jsou v angličtině pro světové publikum, ale pro mnoho písniček se stejně dobře hodí španělština, proto najdete na desce čtyři písničky v obou verzích. Že jde o desku spíše klasickou, napoví už hostující intrepreti. "Into You" je skladba, která na desce velmi vyniká především harmonikou a vokály Stevieho Wondera, neméně zajímavou písničkou je i duet "One Name" s Chrissie Hynde (tu možná kromě její kapely Pretenders pamatujete jako hostující zpěvačku u UB40 v již legendární skladbě "I Got You Babe", kterou si UB40 vypůjčili od Cher). Přestože tahle sestava vás možná velmi silně odkazuje k osmdesátkám, deska "Unwrapped" zní novodobě a současně.

Řekla bych, že tohle je ta správná kombinace, ve skladbách na téhle desce se projevují i prvky vážné hudby, ale přitom jde hlavně o kytarovky, které se velmi dobře poslouchají při každé příležitosti. Nedá se říct, že by šlo o alternativní volbu k dnešní hudbě, je to muzika pro všechny, kdo chtějí slyšet něco jiného než je dnes běžné v komerčních médiích a přitom stále melodického, zpívaného a nenáročného na poslech. Noví posluchači najdou na desce "Unwrapped" uvolňující hudbu, ke které se budou rádi vracet. Fanoušci Glorie Estefan mohou v textech najít i názory a životní vzpomínky zpěvačky. "Hudba je jako soundtrack života, ovlivňuje život a věci, co se dějí na světě," tvrdí Gloria. "Tohle album je jako portét," prozrazuje dále o desce. Ostatně názory a pohledy na její život, kariéru, také záběry z natáčení desky, její rodiny a soukromého života můžete shlédnout na hodinovém dokumentu přiloženém na bonusovém DVD. Celý dokument začíná záběry z Miami a také dotazováním kubánských fanoušků Glorie Estefan. Je zajímavé, kolik pro ně znamená, někteří ji nazývají dokonce jejich bohyní a je znát, že jsou na ni velmi hrdí.

Album "Unwrapped" přináší osvěžení na současnou hudební scénu, zdá se, že je ovlivněno pouze životem a inspirací zpěvačky, vůbec ne prvky "zaručujícími komerční úspěch", celé je velmi spontánní. Nová deska Glorie Estefan vám nabízí čtrnáct kvalitních skladeb a navrch spoustu bonusového materiálu (i když deska vyšla samozřejmě i ve verzi bez DVD), co víc si přát?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY