shop.musicserver.cz

Pozor na jamajského playboye!

Vydáno: 02.10.2003 15:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Jamajka má po dlouhé době opět mezinárodní hvězdu. Jmenuje se Sean Paul a širému světu představuje hudební styl, který je pravnoučkem reggae a ska - dancehall. "Dutty Rock" je silné album, napěchované až po okraj hity a po zásluze ovládlo žebříčky v hudebně vyspělých zemích.

9/10

Sean Paul - Dutty Rock

Celkový čas: 74:01

Jamajská hudba vždy velkou měrou ovlivňovala vývoj hudební populární hudby na západě. Ska, reggae nebo dub vždy měly silné slovo v nových stylových výbojích. V 90. letech byl však její dopad (pokud nepočítáme ska revival) jen okrajový a skrytý pohledu laika - od experimentálního dubu až po ragga rytmy v jungle. Na Jamajce přesto dlouhá léta zuřil nový styl zvaný dancehall, aniž by si ho v USA nebo Evropě někdo všiml. Až teprve letošní rok přinesl opravdu velkou jamajskou hudební hvězdu, která dokázala překročit jamajské hranice a zapsat se výrazně po celém světě. Jmenuje se Sean Paul a zatím se může měřit spíše s Shaggym než Bobem Marleyem. Jeho první celosvětová deska "Dutty Rock" slaví obrovské úspěchy na obou stranách Atlantiku.

Sean Paul se prosadil doma na Jamajce už zhruba v polovině 90. let. První zkušenosti získal jako populární dancehallový DJ, později začal produkovat svoje vlastní písně a začal do nich i sám zpívat. Už jako krále jamajského dancehallu si ho všimli američtí vydavatelé a začali připravovat jeho cestu na největší světový hudební trh. Výběr jeho hitových singlů "Stage One", účast na soundtracku k filmu "Belly" a první žebříčkový úspěch v USA s "Hot Gal Today" na přelomu milénia znamenaly zatím jen první krůček. Ten hlavní přišel až s albem "Dutty Rock". To vyšlo nejprve loni v září na malé značce VP, po úspěchu singlu "Get Busy" se ho ujal velký distributor Atlantis/Warner a deska vyšla v reedici.

Dancehall vládne jamajské "taneční" hudbě už od 80. let. Vznikl na vývojové linii ska - reggae - dub - ragga a podobně jako posledně jmenovaný využívá programovaných rytmů (riddims) a mohutné basové linky. Hudební novináři o něm v nadsázce píší jako o hudebním směru, který čekal nejdelší dobu na to, aby se celosvětově proslavil. Stalo se tak až poslední dva roky, kdy nejprve získali určitou proslulost dancehallové hvězdy starší generace jako Beenie Man, Shayne Wonder nebo The Super Cat (mimochodem, pro Seana Paula hlavní zdroj hudební inspirace). Úspěch Seana Paula je ovšem z docela jiné kategorie. Na MTV má snad předplacenou obrazovku a už teď je album dvakrát platinové a třetí milion na sebe asi nenechá dlouho čekat. A je třeba říci, že je to úspěch zasloužený.

"Dutty Rock" je výborným příkladem reálné síly současné jamajské hudby. Sean Paul si mohl dovolit sezvat do studia nejlepší jamajské producenty (Dave Kelly, Steely & Clevie, Jeremy Harding) a natočit s nimi barevné album oslavující jamajské slunce, krásné ženy a nejlepší marihuanu na světě (prý). Dancehall v podání Seana Paula je ta pravá taneční hudba pro severní Ameriku (kde evropské klubové beaty nikdy zcela neprorazily). Spojuje elementy energií nacpaného ragga, dancehallu a současného hip hopu. A někdy jde ovšem ještě dál. Třeba "Shout (Respect)" přidává ještě hindské rytmy, to samé platí o tablech v "Bubbles", které pro Paula napsali The Neptunes. Současné číslo jedna na americkém žebříčku "Baby Boy" je opepřeno R&B divou Beyonce Knowles. "Top Of The Game" je zase zběsile turntablistická hříčka a překvapivým návštěvníkem je v ní Rahzel, nekorunovaný král human beatboxu a člen hiphopových intelektuálů The Roots. Paul ovšem zůstává věrný i svým jamajským kořenům - ať už je to coverveze reggae klasiky Altona Ellise "I'm Still In Love With You" nebo typicky jamajský vokální projev - napůl zpěv, napůl rap, kterému se říká sing - jay. To všechno fúzuje v neodolatelný koktejl, který vám dá málokdy šanci na oddech. Opravdu je co poslouchat. Marihuanová hymna "Gimme The Light" vybuchuje neodolatelným digitálním beatem někde mezi zrychleným two stepem a The Neptunes. Vynikající je i remix s Busta Rhymesem, zařazený nově na "2003 edici" desky. Zrychlená reggae pohoda dělá z "Get Busy" jednu z nejpůsobivějších skladeb roku. Minimalistické "Bubbles" překračují snad všechny stylové hranice, a tak bychom mohli pokračovat.

Nějaké nedostatky? Především zbytečné skity. Hned intro sice dobře uvede název alba (jistá rocková skupina si špatně vyloží název Paulova nového alba a nabídne mu support v podobě nu-metalové břečky, kterou musí dancehallový hitmaker ukončit slovy: "tohle je opravdový "špinavý rock!") To ovšem trvá zbytečné dvě a půl minuty a při dalším poslechu tak musíte hned na začátku hledat tlačítko skip. Paul je výborný bavič, ale pokud zrovna není skladba postavena na nějakém chytlavém sloganu (což je ovšem skoro vždy), projeví se hned, že jeho vokální skills jsou spíše průměrné. Beaty jsou občas trochu nedotažené a zvukově vyloženě podprůměrné, ale to k jamajské hudbě vždy patřilo. Alespoň je z nich cítit typická "špinavost" (dutty v názvu alba znamená jamajsky špinavý). Závěrečné kolečko remixů, bonusů nového vydání a španělských verzí rychle unaví, ale těžko podryje fakt, že úvod alba je prostě neodolatelný.

Sean Paul přinesl do angloamerické "urban music" svěží vzduch, který se časem změnil doslova v uragán. V současnosti natáčí novou desku a pokračuje ve vydávání singlů z "Dutty Rock" (naposledy "Like Glue"). Letos v září ochutnal, jaké to je být na prvním místě zároveň anglické i americké hitparády (duet s Blu Cantrell "Breathe", respektive "Baby Boy" s Beyonce). Je moc dobře, že se i k nám dostalo toto výborné album spojující progresivní hudbu, olbřímí hitové ambice a perfektní zábavu. Fanoušci Boba Marleye si ho asi moc nevychutnají, avšak my ostatní nad ním můžeme jen blaženě slintat.


NÁZORY
  • Wow! (SeanPaulka, 21.12.2003 13:57) Reagovat

    je to skvělý!

  • Jojo (Will, 21.12.2003 22:29) Reagovat

    Je to fakt ssssuuuuppppeeeerrrr!!!! =)))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Audio: Beyoncé vypustila remix songu "America Has A Problem". Přizvala na něj rappera Kendricka Lamara (26.05.2023 10:38)
- Beyoncé v novém remixu hitu "Cuff It" zpomaluje. Může za to virální mash-up z TikToku (13.02.2023 08:29)
- Beyoncé ani napočtvrté Grammy za album roku nevyhrála, připsala si však historický rekord (06.02.2023 22:21)
- Beyoncé ohlásila světové turné k albu "Renaissance". Do ČR nezavítá (03.02.2023 09:06)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu