Němečtí sousedé, je libo mährisch Folklore?

26.09.2003 05:00 - Jan Binder | foto: facebook interpreta

Na výběrovém CD "Čarohraní z kořenů moravského folklóru“ se nenacházejí jen časem prověření hudebníci jako Hradišťan, Tomáš Kočko nebo Iva Bittová, ale i mladí autoři a rockové kapely. Všechny písničky jsou postavené na nových aranžích, či jsou čistě autorskými díly a zachovávají tak tvůrčí nit mezi uměleckou minulostí a budoucností.
7/10

Různí - Čarohraní z kořenů moravského folklóru

Skladby: Hradišťan - Karneval, Hradišťan - Krátký popis léta, Tomáš Kočko & Orchestr - Svatojan, Tomáš Kočko & Orchestr - Vy vsetínští páni, Tomáš Kočko & Orchestr - Stojí kostel kamenný, Maraca - Walachia, Muziga - Valaši, Valaši, Muziga - Zahraj mi hudečku, Muziga - Zpívala bych sobě, Iva Bittová - Zelený víneček, Teagrass - Stojí dzievča, Teagrass - Ještě-ji ťa, Janko, Teagrass - Včera som si fialenku zasala, Docuku - Čí to chlapci, Docuku - Husle, Veselá bída - A te rehradice,
Celkový čas: 78:54
Vydavatel: Indies Records
Z nové desky brněnské nahrávací společnosti Indies Records by měli naši obrozenci opravdovou radost. Jedná se totiž o podobný počin, jakým se literáti v čele s Havlíčkem Borovským snažili v dobách národního kulturního temna vrátit češtinu do měst - sbíraní moravského folklóru. Nutno podotknouti, že to Indies i Havlíček dělají opravdu podobně. Na desce nenajdete jedinou vulgární písničku, která do folklóru jednoznačně patří. Holt si třeba takový "Obkročák" musíme zahrát sami.

První věc, kterou si člověk na albu prostě musí všimnout, je kýčovitý booklet, popsaný krom češtinou ještě dalšími evropskými jazyky - němčinou, angličtinou a francózštinou. Nemusím být genius, aby mi došlo, že se nejedná o pomůcku mladým studentům cizích jazyků, ale o komerční desku. Možná jsou myšlenky Indies čisté jako křišťál a jedná se pouze o snahu rozšířit naši lidovou kulturu do světa, ale jisté je, že "Wunderspielen" je nahrávka určená pro cizince.

Na kompilaci se setkávají opravdu různorodí umělci. Potkávají se tu už zkušení, léty prověření muzikanti jako Hradišťan, Tomáš Kočko (jemuž brzy vyjde pátá deska "Do Tanca"), Iva Bittová nebo česko-slovenská folklórně-bluegrassová kapela Teagrass, s hudebníky, kteří krásu moravského folklóru teprve objevují (Maraca, Docuku, Benedikta). Výjimkou není ani přítomnost rockových a metalových kapel. Zvláště bigbítově laděný Koňaboj dodává v začátku svého "Žalu" folklóru drive.

Většina písní je autorská nebo interpretovaná v nových aranžích. Nejlepší z nich najdeme hned ze začátku. Tanečněji laděná "Karneval" je následovaná songem "Krátký popis léta" (obě od Hradišťanu), který přes svou délku poeticky, mile a květnatě popisuje oblíbené roční období. Na řadu pak přicházejí autorská díla Tomáše Kočky. Svižná, melodická a zpěvná oslava slunovratu "Svatojan", melancholická "Vy vsetínští pání" a "Stojí kostel kamenný" s křesťanským motivem. Výborná je taky instrumentální "Walachia" od Maracy, kde hudebně nakoukneme i do kultur z blízkého východu. Muziga se ve "Valaši, Valaši" nebojí mrknout na jih Evropy, ale v dalších písničkách se opět plně soustřeďuje na Moravu. Na Teagrass je zajímavé propojení s country, což, pravda, není až tak překvapivé, když vezmu do úvahy oblíbenost tohoto stylu v menších městech. Krom výše zmíněných je na albu také spousta experimentů v podobě hard-rockových Sad Harmony a doom-metalových Silent Stream Of Godless Elegy.

Recenzi ukončím pomocí slovního hodnocení - výběr je opravdu mimořádně pěkný, dokonce bych řekl, že vyniká nad průměr desek obdobného zaměření. Bohužel ho tak trochu shazuje druhá experimentálnější polovina.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY