shop.musicserver.cz

Kosheen - dark, jak jen pop může být

Vydáno: 25.08.2003 00:01 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Britská trojice Kosheen získala za svůj debut "Resist" nejen několik ocenění kritiky, ale také status komerčně nejúspěšnější drum'n'bassové formace. Na druhém albu "Kokopelli", které předznamenal pilotní singl "All In My Head", však z d'n'b nezůstal ani jeden úder bicích, přesto se jedná o desku zvukově ucelenou a hudebně skvělou.

8/10

Kosheen - Kokopelli

Celkový čas: 57:58

Skladby: Wasting My Time, All In My Head (Radio Edit), Crawling, Avalanche, Blue Eyed Boy, Suzy May, Wish, Coming Home, Ages, Recovery, Little Boy

Vydavatel: BMG

Britská trojice Kosheen svým debutovým albem "Resist" dosáhla ve vodách drum'n'bassu dosud nevídaného komerčního úspěchu, když se desky prodalo přes půl milionu kusů. Je jasné, že na těchto prodejních číslech se více podílely popové hitovky jako "Hungry" či "Catch", než o hodně tvrdší d'n'b vypalováky "Suicide" nebo "Hide U", které ale měly o to větší úspěch v klubech. Kapela jako jedna z mála dokázala propojit tvrdý zvuk s velmi chytlavými melodiemi, čímž získala hned několik různých skupin fanoušků. Pětice singlových hitů z debutu je však už minulostí a nyní máme co do činění s albem druhým, které už dlouho před svým vydáním slibovalo rapidní změnu zvuku. A taky že jo - z drum'n'bassu na "Kokopelli" zůstala pouze ta bass.

Ani pilotní singl "All In My Head" vám rozhodně nenapoví, jak nová deska zní. Podle ní by vás na nahrávce měly čekat jen samé rozjásané hitovky s rádiovými refrény, které z vaší head nevytřepete pěkně dlouho. Kdepak. Kosheen dali vale drum'n'bassu, taneční hudbě obecně, stejně tak až na zmíněnou výjimku i rádiovým popůvkám a nahráli album plné rozmáchlých a temných rockových balad. Poměrně razantní změna stylu má u této desky své výhody i nevýhody. Pozitivem je bezpochyby skutečnost, že nahrávka je konzistentní, má jednotnou náladu a bezpochy tvoří ucelené dílo. Na druhé straně se tak Kosheen dobrovolně vzdali barevnosti debutu, kdy vedle sebe stály jak d'n'b pecky, rádiové hity či atmosférické balady.

Nové album se musí poslouchat mnohem soustředěněji, nejedná se o ušní atak na první poslech, ostatně skladby mnohdy sahají až k šestiminutové stopáži. V kontextu debutové desky i bez něj je však jisté, že "Kokopelli" je vynikající nahrávka. Pokud bych měl pro ni vymyslet nějakou škatulku (přece víte, že my novináři musíme každou kapelu někam přesně zaškatulkovat...), asi by na ni sedlo označení dark pop. Kytary se umně kloubí s elektronikou a nad vším ční nádherný hlas Sian, jenž se proplétá krásnými melodiemi. Chce tipy, co si poslechnout nejdříve? "All In My Head" vám samozřejmě provzdušní rádiový éter, nenechte si však ujít hned úvodní "Wasting My Time" (a pochopíte, proč britský server Dotmusic zrovna tuto skladbu označil za hymnu ostrovního festivalového léta, naživo musí znít bezpochyby ještě rockověji...), stejně si vás podmaní i "Ages" a "Coming Home", pro ochutnávku toho, jak dark může pop být, zvolte jednu z dvojice "Recovery" a "Wish".

Kosheen se po úspěchu se svým debutovým albem dokázali vrátit s mnohem ucelenější a zvukově jednoznačnější nahrávkou. Poslouchá se to krásně, ale musíte mít chuť na trošku depresivnější stavy... Když by ale toho smutku už na vás bylo moc, vždy si můžete pustit singlovku "All In My Head" a hned se vám svět zase rozjasní. Snad jen podobně pozitivnějších věcí mohlo být na "Kokopelli" více.

(Jsou tři věci, které mě na "Kokopelli" štvou, ale kapela za ně nemůže, takže to nemíchám do recenze. V první řadě mi vadí, že britská verze obsahuje o jednu písničku, "Swamp", navíc, či spíše naopak, že ta evropská má o jednu méně. Druhá, o něco méně pochopitelná věc, souvisí s "All In My Head", která je na desce v radio editu!!!, takže skutečná albová verze byla ke slyšení jen pár dnů na jejich oficiálním webu a na albu prostě NENÍ. Poslední výhrada se týká k protikopírovací ochraně, kterou používá jen BMG. Naštěstí jsem nedopadl jako kolega Veselý - viz. poslední odstavec této recenze - ale i tak mě ona ochrana vadí. Nejde samozřejmě o to, že bych chtěl cédéčko kopírovat, ale o to, že se nedá v CD verzi přehrát na počítači. Macovští uživatelé mohou rovnou stahovat z internetu pirátské mp3ky, přehrávač jejich počítače nepodporuje vůbec, na PC onen přehrávač funguje, ale když už chtějí na BMG poctivě platící posluchače naštvat tím, že místo CD záznamu si v počítači pustí pouze jakési zvukově okleštěné soubory ve speciálním přehrávači, mohl by tomuto programu nějaký programátor věnovat alespoň hodinu svého času - program totiž umí v podstatě jen písničky spustit nebo vypnout, zobrazení času do konce skladby či nedejbože snad do konce celé desky je pro něj funkcí vzdálené budoucnosti, o jiných, v každém jiném přehrávači základních funkcích, si také člověk může jen zdát. Proč sakra lidi trestají za to, že nevypalují a cédéčka si kupují???)

NÁZORY
  • kosheen (s., 03.01.2005 13:01) Reagovat

    je to krásná deska.mnoho titulu me bavi prvni mesic-dva a potom si je pustim tak jednou do rokua.Kosheen jsou vyjimkou.tohle album mam bezmala pres roka porad se mi libi stejne tak,jako pri prvnim poslechu.

  • Tohle skvělé CD má jen 8/10 ? (Fík, 04.07.2005 16:38) Reagovat

    Mému sluchu ladí ještě víc než předchozí CD, autor ale dal o bod míň. Kokopelli zní skvěle, ale je nutné mu dopřát lepší bedny i zesilovač. Recenze by se měly provádět na referenčním poslechovém zařízení (v součtu min. za 150-200 tis.Kč), jehož absolutní kvalita je zárukou toho, že výsledky recenzí nebudou ovlivněny kompromisy levných sestav. Zde totiž dochází k podobné změně subjektivních vjemů z CD nahrávek jako v případě, kdy autor provede hodnocení nějakého koncertu na základě TV záznamu tohoto koncertu. A to je přece absurdní!

  • to Fík: (SQUAREPUSHER, 04.07.2005 16:55) Reagovat

    to jsi zjistil brzo, ze tahle deska je dobra:-)) osobne mam ale radsi predchozi Resist. videl jsi je nekdy na zivo? ta zpevacka je demon!

  • to SQUAREPUSHER (Fík, 07.07.2005 11:09) Reagovat

    Na Resist je jenom I want it all trochu hutnější, mohlo toho být víc. Jako dance pop je to výborná deska, s kterou se ubohá ale co do prodeje úspěšná hudba J.Lopez nedá vůbec srovnávat (ovšem některým posluchačům to její krákorání vyhovuje). Ale zvukově je Resist trochu plochý. Kokopelli má proti tomu velkou dynamiku se silným (ale nedunivým) basovým základem - kdo to poslouchá u PC ale žádné zlepšení ve zvuku nepozná.

  • to Fík: (SQUAREPUSHER, 07.07.2005 12:29) Reagovat

    zatimco Resist cerpa z drum ´n´bassu, proto ta vyrazna basova linka, na druhe desce je patrny priklon vice k popu a kytaram. myslim ze Kokopelli je smerovan vic do mainstreamu, debut je vic klubova a do jiste miry originalni zalezitost. Kokopelli i po nekolikerem poslechu splyva v celistvy celek bez vyraznejsich mist.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Britští Kosheen oslaví 25 let na Metronome Prague 2024. Přivezou speciální narozeninovou show (13.11.2023 10:21)
- Sian Evans & Kosheen díky velkému zájmu přidávají další koncert, tentokrát v Plzni (03.05.2023 19:35)
- Sian Evans s Kosheen zahraje v České republice celkem čtyřikrát (25.01.2023 12:43)
- Naživo: Kosheen nikdy nemarní naším časem. Sian Evans podala v Praze maximální výkon (26.02.2020 14:10)
- Sian Evans a Kosheen vyprodali pražský koncert a přidávají další. Turné po ČR tak začne dříve (21.12.2019 15:44)
- Naživo: Pražské smyčce z BSOP dodaly Kosheen kouzelnou atmosféru (03.06.2015 20:14)
- Fotogalerie: Kosheen s orchestrem, Portless a Animé v pražském Foru Karlín v obrazech (03.06.2015 14:44)
- Speciálními hosty Kosheen budou skupiny Portless a Animé (15.05.2015 14:04)
- Kosheen zahrají v Praze se symfonickým orchestrem (21.04.2015 09:28)
- K(r)ávoviny: obličeje Taylor Swift, všechny vrstvy Shakiry a dění za brněnským orlojem (04.02.2014 12:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu