shop.musicserver.cz

Slunce po bouři

Vydáno: 21.08.2003 18:12 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

R&B zpěvačka Monica prožila pár krušných let, ale dokázala se vrátit s vynikajícím albem nazvaným "After The Storm". Na pomoc jí přispěchala třeba její kolegyně Missy Elliott, která desku produkovala. Prostě - když má někdo talent, tak má talent!

9/10

Monica - After The Storm

Celkový čas: 52:34/11:51

Vydavatel: BMG

V intru desky začne Missy Elliott střílet na kolem jedoucí auta, protože jí drsní gangstas svým hlučným soundsystémem vzbudili dítě a ona navíc nemůže poslouchat novou desku Monicy. Trochu drsný začátek na to, že máme co do činění s klasickým moderním R&B! To zvolání "Monica is back" z první skladby je více na místě. Po dlouhých letech, na které rozhodně nebude příliš ráda vzpomínat, se vrací jeden z největších talentů černošské hudby.

Monicu asi i čeští posluchači budou znát jako tu zpěvačku, která před pěti lety natočila duet s jinou (tehdy začínající) divou Brandy "That Boy Is Mine" a dostaly za něj Grammy. To už ovšem měla Monica na kontě dva platinové hity "Don't Take It Personal (Just One Of Dem Days)" a "Before You Walk Out Of My Life" a dvě úspěšná alba. Velký úspěch singlu paradoxně zužitkovala jen reedicí alba, na kterém se hit původně objevil, a pak jsme o ní celých pět let neslyšeli. Sami můžete důvody její umělecké pauzy hledat mezi řádky textů. (Není slušné se o tom moc rozepisovat, přesto - její přítel spáchal sebevraždu přímo před jejíma očima a chudinka se z toho dva roky dostávala).

Už to vypadalo, že Monica se nedokáže vrátit, když ji pod ochranná křídla vzala Missy Elliott, napsala jí pět nových skladeb a pomáhala s produkcí alba. Monica na comebackové desce pracovala skoro dva roky a sotva ji dokončila, pronikla na internet. Zastavit už nešlo vydání japonské verze, kterému zůstalo spíše pracovní jméno "All Eyez On Me" (neboli: Všichni se na mne dívají - tak se už jmenovalo poslední album Tupaca), avšak nikde jinde deska nevyšla. Monica se musela vrátit zpět do studia a natočit nové skladby. Ze staženého alba zůstalo pět písniček a je zajímavé, že majitelé bootlegu tvrdí, že původní verze byla lepší než tato (to tedy muselo být něco!). Nové album, které konečně vyšlo v létě propagoval singl "So Gone" a ačkoliv od posledního hitu už uplynulo hodně let, její fanoušci na ni nezapomněli a deska zhruba před měsícem debutovala na čele amerického žebříčku.

Sázka na Missy Elliott jako producentku jí vyšla, její "So Gone" je postavená na motivu jedné skladby klasiků A Tribe Called Quest a je to klasická uptempová balada pro americké urban music stanice. "Breaks My Heart" je klavírní balada ve velkém stylu a když se jí zachce, strčí do kapsy i "Fallin'" Alice Keys, která revival wonderovských klavírních balad začala. Monice sedí i kybernetický pop v "U Should‘ve Known Better", hiphopovější "Knock Knock", klubový hit "Get It Off" a umí i klasické pomalé balady "Got To Be Mad". Když se produkce "Ain't Gonna Cry No More" ujme Rodney "Darkchild" Jerkins, zní pohříchu navlas stejně jako Brandy. Naštěstí žádná další spolupráce s Jacksonovým producentem Jerkinsem se na této verzi desky neobjevila. "That‘s My Man" je soulová pecka nahuštěná zadržovanou energií ve stylu Toni Braxton. Závěrečné "Outro" je - což je značně matoucí - čtyř a půl minutový mix skladby "So Gone", který má v rukou znovu Missy Elliott.

Překvapivě silné jsou i skladby na bonusovém druhém CD - "Too Hood" sice mírně sráží macho rapem Jermaine Dupri (ano, jeho oblíbený spinet je jasným důkazem, že skladbu produkoval právě on), přesto je tady Monica asi nejblíže nejlepším chvílím Aaliyah (podobný pocit jsem měl třeba i u "I Wrote This Song"). "Down 4 Whatever" je další vynikající balada a závěrečná "What Part Of Game" je hip hopem odkojené výbušné R&B. CD obsahuje i videoklip k "So Gone".

A co hosté? DMX trochu svým drsňáckým flow ničí původně velmi křehkou baladu "Don‘t Gonna Go Home" a bylo by lepší, kdyby si o nevěře raději přemýšlel doma. Mladý R&B bard Tyrese nezklame naděje, které se do něj vkládají, v "Go To Bed" exceluje spolu s hlavní hvězdou a vzkazuje tak R Kellymu, aby si dal dobrý pozor na mladé talenty! Busta Rhymes rapuje do závěrečného "Outra" (remixu) tak trochu otcovsky. Jenomže tato deska prostě není o hostech ani o fotce na obalu, je o Monice a jejím velkém návratu.

Zatímco Beyonce nebo Kelly se snaží přizpůsobit kontinentálnímu vkusu, Monica zůstává bohužel velmi hluboce zakořeněna v tradičním R&B opepřeném hip hopem, tedy přesně takovému, které milují v Americe, ale v Evropě nemá žádnou šanci. Škoda, Monica má obrovský hlasový potenciál (zapomeňte na Ashanti!) a její producenti z ní dokázali dostat to nejlepší. Jistě, není to nejoriginálnější deska roku, přesto mám při poslechu mnohem lepší pocit než u drtivé většiny komerčního R&B vydaného za poslední rok - u Monicy si můžete být jisti, že za svoje peníze dostanete kvalitu. "After The Storm" je dospělé album a to není jen nějaká fráze. Zatímco Brandy, Beyonce nebo Kelly trochu tápou, Monica podobně jako Braxton dokáže prodat emoce, které opravdu jsou. Nechci se mýlit, ale v době, kdy je u R&B desek standardem vydávat nedodělané rychlokvašky, působí "After The Storm" jako zjevení - pečlivě vybalancovaná deska s minimem vaty. Trochu mám ale strach, že podobně jako třeba poslední deska Toni Braxton, bude i Monica těžko hledat posluchače, kteří by ji docenili. Sama přece dobře poznala, že současné R&B je něco jako gymnastika - v osmnácti už jste na nějaký úspěch příliš staří!

Na závěr ještě jedna poznámka. Opravdu nikdy nepochopím, proč BMG produkuje svoje CD s tak důmyslnou ochranou, že je nelze přehrát ani v normální hi-fi soupravě, CD přehrávači a na počítači rovnou shodí celý systém. Věřte mi, že jsem v tu chvíli dostal obrovskou chuť si album raději stáhnout z internetu.

NÁZORY
  • Kde se to da sehnat??? (Ondra Kment, 18.09.2003 21:41) Reagovat

    Opravdu rad bych vedel, kde se da koupit na netu nebo v kamennem obchode skvela deska Monicy... Pri svych cestach po Svycarsku jsem to tam videl na kazdym rohu, ale chtel jsem si to koupit az doma... ted toho lituju, protoze to vazne nikde nemaj...

  • BOMBA !! (marek, 05.10.2004 12:27) Reagovat

    Je vidět, že s v této muzice vyznáš, jsem rád, že upřednostňuješ více monicu než novodobé hvězdy. Dnes jsem si |CD monica objednal a už se těším až si jej budu moc poslechnout, protože už mám doma 2 desky její první a dru hé BOYS IS Mine, no už jeno desku ALL EYES ON ME, a bude to BOMBA.
    PS: Taky nedám dopustit na mojí lásku, na TONI BRAXTON

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Překvapivě nudná Dua Lipa, vyčpělá Madonna, upozaděná Missy Elliott a spousta barev. To je klip k "Levitating" (15.08.2020 09:04)
- Dua Lipa vydá remixové album alba "Future Nostalgia" a bude to velké (10.08.2020 12:32)
- Dua Lipa si splní sen, ke spolupráci zlákala Madonnu i Missy Elliott (28.07.2020 17:12)
- Cenu MTV VMA za klip roku si odnesla Taylor Swift (27.08.2019 14:48)
- Nové desky pro 51. - 52. týden (20.12.2015 11:45)
- Video: Missy Elliott a Pharrell Williams mají ve "WTF" krásné loutky (13.11.2015 11:03)
- Janet Jackson prozradila všechny detaily comebackové desky (05.09.2015 10:37)
- Video: Little Mix feat. Missy Elliott - How Ya Doin'? (09.04.2013 19:22)
- Audio: Missy Elliott feat. Timbaland - 9th Inning / Triple Threat (19.09.2012 13:02)
- Neuvěřitelné: Gotye dobyl i USA, stejně tak i Lionel Richie (20.04.2012 10:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu