Od hip hopu k filmu

08.07.2003 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Rapper DMX ohlásil konec své hudební kariéry s tím, že se chce věnovat už jen filmu. V současném kasovním trháku "Od kolébky do hrobu" si zahrál po boku Jet Li-ho a sestavil pro něj soundtrack, kde kromě něj uslyšíte i Eminema nebo 50 Centa.
8/10

Různí - Cradle 2 The Grave (soundtrack)

Skladby: DMX - X Gon' Give It to Ya, DMX, Eminem, Obie Trice - Go to Sleep, Bazaar Royale - What's It All For?, 50 Cent & G Unit - Follow Me Gangster, C.N.N., M.O.P. - Stompdash**outu, Comp - Do Sumptin, Foxy Brown, Althea - My Life (Cradle 2 the Grave), Drag-On - Fireman, Joe Budden - Drop Drop, Clipse - I'm Serious, DMX - Right/Wrong, Jinx, Loose - It's Gon' Be What It's Gon' Be, Big Stan - Hand That Rocks the Cradle, Baby - Won't Be Coming Back, Fat Joe, Youngn' Restless - C2G, Kashmir - Focus, Profit - Slangin' Dem Thangs, Jinx Da Juvy - Off the Hook, DMX, Big Stan, Kashmir, Bazaar Royale - Getting Down
Celkový čas: 73:37
Je to už ohraná písnička. Sotva nějaký rapper dosáhne komerčního úspěchu, už už se zálibně dívá po filmovém plátně. Jako by nestačily miliony prodaných desek, hvězdy hip hopu míří do filmu. Po Willu Smithovi (alias Fresh Princovi), Ice Cubovi nebo Eminemovi se do filmové kariéry pouští i jeden z nejlepších rapperů druhé poloviny 90. let - DMX.

Earl Simmons alias DMX prorazil v roce 1998 výtečným debutovým albem "It's Dark And Hell Is Hot". Další tři desky slavily komerční úspěchy a DMX začal pošilhávat po Hollywoodu. Nedávno dokonce prohlásil, že chce svoji hudební kapitolu uzavřít a věnovat se už jen filmu. Film "Od kolébky do hrobu" ("Cradle 2 The Grave") je jeho první filmový pokus a asi nepřekvapí, že si k němu sám sestavil soundtrack. A zatímco ve filmu se objevil po boku honkongské kung fu superhvězdy Jet Li-ho, na soundtracku mu společnost dělají (kromě jiných) největší hiphopové hvězdy dnešních dnů - Eminem nebo 50 Cent.

DMX byl asi filmováním tak zaneprázdněn, že očekávaný soundtrack obsahuje jen tři jeho nové skladby. Pilotní hit "X Gon' Give It To Ya" je rychlá skočná s výrazným refrénem. Standard, kterým DMX málokdy zklame a výtečné připomenutí toho, co dokáže, a zároveň trochu škoda, protože to je možná jeden z jeho posledních hitů. Výborná je i druhá píseň "Right/Wrong". Chraplavý DMX si libuje v pompézních produkcích, tady ho popohání mohutné smyčce. V závěrečné "Getting Down" ještě účinkuje vedle kohorty ostatních rapperů na svém labelu Bloodline. Eminem přispěl s dosud nevydanou skladbou "Go to Sleep". Už zase v ní slibuje, že kohosi zavraždí, o něco zajímavější je jeho vlastní produkce písně. Těžko říci, jestli je to odpadlík z "The Eminem Show" nebo předzvěst nového materiálu. Pokud to druhé, pak se máme na co těšit. Nejžhavější hvězda současnosti 50 Cent přispěchal s "Follow Me Gangster" - jeho další pokus stát se novým 2Pacem. 50 sice dělá, co může, ale tato píseň nepatří k jeho nejlepším.

Pořádí písní na podobných deskách obvykle odráží reálný stav popularity zúčastněných. Mezi tři největší hvězdy se sportovní terminologií vklínila jen sestava Bazaar Royale s písní "What's It All For?". A nutno dodat, že zaslouženě. DMXovi chráněnci na labelu Bloodline vysamplovali metalové kytary z jedné skladby kapely CKY a doplnili je skoro rockovým refrénem (který je tak typický pro DMX). Nemá to ale neštěstí nic společného s nu metalem, spíše s kolaboracemi rapperů a rockerů na "Judgement Day". Podobný trik použili i Jinx & Loose v "It's Gon' Be...". Z dalších skladeb příjemně překvapili Comp. Basová link a sirény vytváří v "Da Sumptin" tíživou paranoidní atmosféru. Foxy Brown je v "My Life (Cradle 2 The Grave)" v kontemplativní náladě, ale nepředvádí nic zvláštního. Následující "Fireman" dalších DMXových chráněnců Drag-On je originální spojení elementů "Papa Was A Rolling Stone" od The Temptations a Mayfieldovy klasiky "Pusherman" v něco, co asi už není hip hop, nýbrž spíše elektrický valčík. Joe Budden z New Jersey je velkým objevem tohoto léta, ale v "Drop Drop" toho moc nepředvedl. Zato Clipse se nebojí experimentovat a daří se jim i bez pomoci The Neptunes. Jejich "I'm Serious" se zničujícími oloopovanými smyčci patří k nejlepším. Vytáhl se i Big Stan v "Hand That Rocks The Cradle" nebo někdejší star Fat Joe. Pokud máte rádi gangstersou pózu, opravdu si užijete.

Celkem je na soundtracku devatenáct skladeb, které naplnily CD až k prasknutí. "Cradle 2 The Grave" je slušný hiphopový soundtrack s několika žhavými superhvězdami a kupou relativně nových jmen, která překvapí. Není divu, že se v Americe výborně prodává (čtvrté místo v žebříčku) - jména jako Eminem, 50 Cent a DMX jsou zárukou kvality. Co se týče posledně jmenovaného, lze jen dodat, že toto album snad nebude jeho labutí píseň.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY