Pěkný dokument, slabší DVD

26.06.2003 18:13 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Trochu netypické DVD "The Joshua Tree" představuje nejvýznamnější album kapely U2 z pohledu jeho tvůrců. Není to zaznamenaný koncert ani klipy, ale "pouze" dokument plný rozhovorů. Jak se nám nosič líbil, se dozvíte z naší recenze.
5/10

U2 - The Joshua Tree

Celkový čas: cca 60 min.
Vydavatel: BMG
Doposud se irská čtveřice těšila na MusicServeru vysokým hodnocením. Koncertní DVD "Elevation 2001 - Live From Boston" patří k vůbec nejlepším vůbec, velmi dobrá je i klipová kompilace "The Best Of 1990 - 2000" a koneckonců zatím poslední řadové desce "All That You Can’t Leave Behind" jsem svého času udělil svou první desítku. U2 jsou prostě na stránkách MusicServeru oblíbení. Avšak objektivně vzato, nyní hodnocené DVD "The Joshua Tree" patří k průměrným kouskům - ne že by skalního příznivce U2 nepotěšilo a nepoučilo, ale mohlo být mnohem lepší.

V edici "Classic Albums" vycházejí dévédéčka s dokumenty o okolnostech vzniku různých alb z historie populární hudby. Kromě "The Joshua Tree" se dostalo i na Hendrixovu "Electric Ladyland", Simonův "Graceland", "The Band", "Metallicu" a další. Dokument je založen na rozhovorech s protagonisty nahrávky, jak hudebníky samotnými, tak s producenty, kolegy muzikanty, prostě lidmi kolem. Takto v případě "The Joshua Tree" se můžeme podívat na rozhovory s Bonem, The Edgem, Larrym a Adamem a také s Danielem Lanoisem, Brianem Enem, Elvisem Costellem a dalšími. Je to věc opravdu pro znalce, vidět třeba Lanoise, jak s Bonem komentuje v nahrávacím studiu vznik písně stopu po stopě nebo Edge vysvětlujícího, jak došel k určitému kytarovému motivu, je skutečně jedinečné. To vše je doplněno krátkými ukázkami z koncertů nebo klipů.

Dokument je udělán pěkně a názorně, ale nedělám si iluze, že by si jej divák pouštěl pořád dokola jako klipy nebo koncert. V tom a v nedostatku bonusů (téměř žádné) vidím kámen úrazu tohoto disku. Navíc našinec marně hledá nejen české, ale bohužel i anglické titulky. Malým plusem je na závěr celá verze klipu písně "The Sweetest Thing", skladby, která v původní nedokončené verzi vznikla právě v období nahrávání "The Joshua Tree" a byla uvedena až na výběru "The Best Of 1980 - 1990".

Z hodnoceného DVD mám stejný dojem jako z nedávno recenzovaného disku Pearl Jam "Single Video Theory" a totiž, že by to byl dobrý bonus k něčemu. Například speciální edice CD "The Joshua Tree" (loni bylo patnácté výročí vydání) by mohla obsahovat přídavek v podobě stejnojmenného dokumentu na DVD, což je dnes už docela rozšířená praxe. Anebo by pomohlo pojmout nosič velkoryseji a vybavit jej třeba všemi klipy z alba. Takhle ale DVD "The Joshua Tree" představuje jen málo muziky za hodně peněz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY