shop.musicserver.cz

Učebnicový úvod do hip hopu

Vydáno: 27.06.2003 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

"Hip Hop Collection" je sbírka osmatřiceti hiphopových hitů na dvou CD od pionýrů dřevních osmdesátých let až po nejžhavější současnost. Pro ty, kteří scénu sledují, příjemná připomínka let minulých, pro ty, kteří s hip hopem začínají, reálná ukázka síly tohoto stylu.

9/10

Různí - Hip Hop Collection

Celkový čas: 78:47 a 79:25

Skladby: Eminem - The Way I Am, Nelly - Hot In Herre, Wu-Tang Clan - Gravel Pit, D-12 - Purple Hills, Outkast - Ms. Jackson, Charlie Baltimore feat. Ja Rule, Ashanti & Vita - Down 4 U, Eve feat. Gwen Stefani - Let Me Blow Ya Mind, Ashanti - Foolish, The Fugees - Fu-Gee-La, Ja Rule feat. Ashanti - Always On Time, Dru Hill - How Deep Is Your Love, Warren G. feat. Nate Dogg - Regulate, A Tribe Called Quest - Can I Kick It?, Foxy Brown feat. Jay-Z - I'll Be, Bubba Sparxxx - Ugly, DMX - Party Up, Cypress Hill - Insane In The Brain, Busta Rhymes feat. Rampage The Last Boy Scout - Woo Hah!! Got You All In Check, Jay-Z - Hard Knock Life (Getto Anthem), 2 Pac (feat. Dr. Dre & Roger Troutman) - California Love, Snoop Doggy Dogg - Who Am I (What's My Name)?, Blackstreet feat. Dr. Dre - No Diggity, LL Cool J. - Phenomenon, DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - Summertime, Eric B & Rakim - Paid In Full, Luniz - I Got 5 On It, Sugarhill Gang - Rapper's Delight, Grandmaster Flash & The Furious Five - The Message, Stereo MC's - Connected, Tone Loc - Funky Cold Medina, Run DMC feat. Aerosmith - Walk This Way, KRS-One - Sound Of Da Police, Public Enemy - Don't Believe The Hype, Dr. Dre & Ice Cube - Natural Born Killaz, Beastie Boys - Three MC's And One DJ, N.W.A. - Straight Outta Compton, Snoop Doggy Dogg - Gin & Juice, Mark Morrison - Return of The Mack (C&J Street Mix)

Vydavatel: Universal

"Hip Hop Collection" není nějaká tuctová sbírka, každá píseň opravdu hit byla, takže vatu budete ve třech hodinách hledat marně. Většina starých hitů jsou nadčasové pecky, kterým odstup několika let neublížil a pořád zní výtečně ("Regulate", "Hard Knock Life" nebo "Summertime"). Nejnovější skladby reprezentují hitparádové hity, uvidíme, jestli časem budeme opravdu řadit "Always On Time" nebo "Purple Pills" na stejnou rovinu s "Don't Believe The Hype" a "California Love".

Všechno začalo v roce 1979, kdy Sugarhill Gang vydali singl "Rapper's Delight". Z dnešního pohledu byli uměle vyprodukovaná kapela asi jako Backstreet Boys a de facto jen kopírovali opravdový hip hop, který dělali skuteční pionýři - Kool Herc, Afrika Bambaatta nebo Grandmaster Flash. Přesto se "Rapper's Delight" zasloužil o to, že se o hip hopu dozvěděla veřejnost a dodnes je to geniální kus, který zaslouženě patří mezi nejslavnější písně všech dob. (Ti, kteří skladbu uslyší poprvé, možná překvapí, že si z ní vzal refrén loňský superhit Les Ketchups.) Grandmaster se dočkal uznání o pár let později s "Message". Obě písně jsou chytře zařazeny za sebe, takže můžete srovnat, jak se už v samotných začátcích dělal komerční a jak undergroundový hip hop. Další milníky následují - macho hrdina LL Cool J, tři bílí chuligáni Beastie Boys, politicky naštvaní a přitom revolučně inovativní Public Enemy (s jasným vzkazem "Don't Believe The Hype"), první gangsteři NWA s Dr. Dre a provokatérem Ice Cubem, do té doby neslýchané spojení rapu a metalu v "Walk This Way" Run DMC & Aerosmith, Rakimův nenapodobitelný flow, Dreova rapová verze Clintonova p-funku, skills 2 Paca, instantní šílenství Busty Rhymese a tak pořád dál až do dneška.

Opticky má převahu westside - západní pobřeží, architekt losangelského g-rapu - producent Dr. Dre má na výběru dohromady šest svých skladeb, plus hostování na "No Diggity". Jenomže co naděláme, jeho vliv opravdu byl opravdu obrovský a pořád ještě je - vždyť stojí za úspěchy Eminema a 50 Centa. Na druhou stranu z New Yorku, z města, kde se hip hop zrodil, chybí dva důležití rappeři, na které by podobné výběry neměly zapomínat - Notorious B.I.G. a Nas. Zcela opominuta je bohužel i etapa mezi lety 1993 - 1995, kdy hip hopu vládla kohorta Wu Tang Clan a na velké síle získal undergroundový rap. RZA a jeho partička tu sice mají "Gravel Pit", který je ale až z roku 2000. Nekomerční rap obecně se na tento výběr moc nevešel. Marně hledáte něco od DJ Premiera, Mobb Deep, Gang Starr, Mos Def, Commona a tak dále. Další připomínky? Ashanti a Dru Hill vlastně nemají s hip hopem nic společného a patřili by spíše na nějaký R&B sampler. Někomu bude chybět Missy Elliot (alespoň je slyšet jako host na "Ugly"), případně vedle Eve další ženská rapperka. Z velkých postav historie chybí třeba De La Soul, Arrested Development, Digable Planets, EPMD..., jenomže to by už pak museli ke kolekci přidat ještě jedno CD.

Zvláštní kapitolu tvoří nejrůznější kuriozitky. Trochu překvapí, že se na výběr dostali angličtí Stereo MC's, jenomže "Connected" byl ve své době hit i za oceánem a alespoň symbolicky připomíná, že v UK se dělá rap trochu jinak - vzpomeňte si na Massive Attack, Trickyho nebo Roots Manuva. Celý výběr uzavírá jiný Angličan - Mark Morrison byl zatím jediný anglický R&B zpěvák, který v USA opravdu prorazil. Jeho "Return Of The Mac" se dostal na dvojku amerického žebříčku, ale pak už následoval jen těžký pád do obskurity, doprovázený nekonečnými soudními procesy. Podobnou trajektorii měla kariéra Tone Loc, Luniz také už nikdy nenatočili nic jako "I Got 5 On It", Fugees se po průlomovém albu "The Score" rozpadli, Charlie Baltimore už ze smrti svého snoubence Notoriouse B.I.G. víc nevytěžila. Přesto po všech z nich něco podstatného zůstalo - zářez do historie.

"Hip Hop Collection" je skoro dokonalý úvod do více než dvacetileté historie hip hopu. Ty, kteří znají Nellyho a Eminema, by mohl přesvědčit, aby si poslechli i klasiku a pak třeba poznali kouzlo "Insane In The Brain" nebo "Can I Kick It?" a začali se zajímat o hip hop hlouběji. Horší už je to s faktickými informacemi uvnitř bookletu. I když, komentáře ke všem skladbám by dohromady daly pěkně tlustou knihu. Až se bude hip hop vyučovat na vysokých školách a budete potřebovat skripta - sáhněte po tomto dvouCD.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Audio: Jay-Z představil novou verzi hitu "Empire State of Mind". Bohužel není tak nostalgická jako ta původní (19.04.2023 18:12)
- EXIT Festival ohlašuje hiphopové legendy Wu-Tang Clan (11.02.2023 11:41)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Eminem řekl ne osmi milionům dolarů za vystoupení na fotbalovém šampionátu v Kataru (10.01.2023 18:09)
- Eminem, Eurythmics, Duran Duran a další byli uvedeni do Rokenrolové síně slávy. Přišla i Dolly Parton (07.11.2022 12:52)
- Recenze: Sigma deskou "Hope" stvořila reklamu na léto (15.08.2022 00:00)
- Nové desky 31/2022 - od Calvina Harrise přes T-Bone Burnetta po Soulfly (10.08.2022 11:00)
- Video: Poločas Super Bowlu 2022 ovládli Eminem a Dr. Dre (15.02.2022 09:11)
- Do Rokenrolové síně slávy mohou vstoupit Eminem, Rage Against The Machine nebo Judas Priest (03.02.2022 16:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu