Romeo a Julie na ledě

22.06.2003 05:00 - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Nedávno měl v Ostravě premiéru nový český muzikál na ledě "Romeo a Julie". Autorem hudby je Boris Urbánek, texty napsal Jaromír Nohavica, hlavních pěveckých rolí se ujali Lucie Bílá a Bohuš Matuš. Výběr skladeb z tohoto muzikálu nastolí atmosféru Shakespearova nejznámějšího divadelního dramatu nejen v Čechách, má ambice uspět v celé Evropě.
6/10

Různí - Romeo a Julie

Skladby: Vivat Verona, Již dosti svárů, Co je láska, Miloučká, Noc plná snů, Královna Mab, Buď láskou mou, Kdo je kdo, Ave Maria, Kočičí král, Lásku ti přísahám, Vůle Boží, Polibek smrti, Zlatý prsten, Ukolébavka, Hvězdy vám už nevěřím, Na křídlech lásky, Tak málo lásky je v nás, Requiem, Poselství lásky
Celkový čas: 72:38
Vydavatel: EMI
Česká muzikálová tvorba není zrovna chudá, ale pokud jde o muzikály na ledě, už jich tolik nenajdeme. O to více potěší příznivce tohoto žánru rozsáhlé a propracované představení "Romeo a Julie", které mělo nedávno premiéru v ostravském Paláci kultury. Místo premiéry ani nemohlo být jinde, protože autorem hudby je rodilý Ostravák Boris Urbánek, který navíc muzikál i zčásti režíroval a produkoval. Texty na námět romantické divadelní hry Williama Shakespera napsal Jaromír Nohavica. Celé představení je velmi dobře technicky zajištěno a hlavní role na ledě zastávají trojnásobní mistři světa Radka Kovaříková a René Novotný. "Romeo a Julie" se totiž bude hrát po celé Evropě.

Nyní vyšel i výběr dvaceti písní z "Romea a Julie" (v samotném muzikálu jich uslyšíte dvaadvacet). Hlavní pěvecké role byly svěřeny několikanásobné slavici Lucii Bílé a novému objevu na české hudební scéně Bohuši Matušovi. Zpívají asi třetinu písní, mezi nimi i společné duety. Dalšími pěvci jsou významná jména jako Jiří Korn, Věra Špinarová, Hana Křížková, Kamil Střihavka, Marcel Palonder, Petr Janda a další.

Skladby se vztahují postupně k neshodám mezi Kapulety a Monteky, charakteristice hlavních postav Romea a Julie, jejich zamilování, tajné svatby a nakonec krveprolití a smrti obou milenců. Celý muzikál začíná sborovou skladbou "Vivat Verona" k nastolení atmosféry italského města a končí skladbou "Poselství lásky", celý sbor zazpívá posluchačům, že láska je v životě důležitá:

Život náš ať má věčný řád
jako déšť který k nám shůry padá
Život snáz žít se dá Máš li rád
Život snáz žít se dá Máš li ráda

Pokud máte rádi Shakespearovskou literaturu nebo divadelní hry, nebudete zklamáni. S tímto muzikálem si autoři dali záležet. Pokud jde o desku s muzikálovou hudbou, česká pěvecká špička zajišťuje kvalitní provedení. Největším zážitkem je však představení na ledě, shlédly je již tisíce diváků a pokud vás tento příběh v úplně novém provedení zajímá, určitě nepostačí pořídit si tohle CD. Výběr skladeb z "Romea a Julie" je pouze upomínkou na muzikál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY