shop.musicserver.cz

Americký život po anglicku

Vydáno: 28.04.2003 18:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Madonna, nefalšovaná královna popu, natočila nové album "American Life", které se již prodává o sto šest. Punc kvality opět neztratil na lesku a máme tu další hitově nabitou desku této dámy, která je vždy v obraze a moc dobře ví, co právě letí a co nachystat pro své fanoušky. Více v dnešní recenzi.

8/10

Madonna - American Life

Celkový čas: 49:32

Skladby: American Life, Hollywood, I'm So Stupid, Love Profusion, Nobody Knows Me, Nothing Fails, Intervention, X-Static Process, Mother & Father, Die Another Day, Easy Ride

Jakýmkoliv způsobem připomínat kariéru Madonny nemá cenu. Její hity se stále hrají na všech rádiích, každé nové album je očekáváno s velkým napětím, má mnoho fanoušků, kteří ji zbožňují nebo mají rádi jenom některé periody její kariéry. Vždy dokázala, že dokáže sledovat trendy, které právě letí a být minimálně o krok napřed oproti svým kolegyním. Když na svět vykoukla deska "Ray Of Light", většina lidí se nevěřícně posadila na zadní část těla a koukala, jak se dělá moderní pop. Následující opus "Music" byl jen dalším krokem. Madonna má štěstí na dobré spolupracovníky, ať už to byl William Orbit nebo Mirwais Ahmadzai, který je plnohodnotně namočen v novince. Pletky okolo videoklipu "American Life" nebo napálení fanoušků s možností stáhnutí si nového alba před vydáním, to byly velmi dobře promyšlené kroky, jak ještě více nažhavit fanoušky královny popu.

Testovacím kouskem byl singl "Die Another Day", titulní song z poslední stejnojmenné bondovky, v níž si Madonna vystřihla i epizodní roličku, která se stejně jako písnička potkala s kritikou i chválou. Já jsem byl na té straně barikády, která byla překvapena a onen song pochválil, oblíbil si a přiřadil k tomu lepšímu, co doprovází filmy o neohroženém agentovi 007. Oproti předcházejícím deskám nahrávání opustil Willim Orbit a "American Life" tedy vzniklo v tandemu Madonna a Mirwais Ahmadzai, který zdá se býti velmi sehraný. Pomocnou ruku této dvojici podal již osvědčený Mark "Spike" Stent. Výsledný produkt je stravitelnější než minulé album "Music". Madonně šlo o hodně písničkovou desku, což se jí do posledního puntíku povedlo a každý střípek může být hitem, pilotní singl "American Life" se již chytnul do velkých rotací rádií.

Hudebně se Mirwais s Madonnou dostali o kousek dál, prim hrají dobře sestavené smyčky zvuků, rytmů, kláves a v žádné kompozici nechybí akustická kytara. V písni "X-Static Process" tomuto nástroji patří největší prostor, jedná se o takový malý pokus o folkově znějící baladu k táboráku, který Madonně sluší. Její hlas je stále stejně kvalitní a neunavený, možná ještě více dozrál do polohy, která snad sedne k jakémukoliv hudebnímu podkladu. O smyčcové party se postaral Michel Colombier, tedy nejenom pro "Die Another Day", závěrečná "Easy Ride" s jeho smyčci zní skvostně. V "Nothing Fails" zpívá London Community Gospel Choir a tento song je mým největším kandidátem na další singl. "Mother & Father" je zvukovou lahůdkou, zní hodně osmdesátkově, má však dimenzi dnešní doby, pěkně šlape a rozhýbe vás hned na první pokus. Textově se Madonna naklonila ke svému obrazu toho nefalšovaného radostného i strastiplného života, je zde hodně spojnic ve víru v boha, nebojí se prozradit jakési náznaky snů, případně se přiblížit k obavě, strachu z toho, co se právě děje nebo se odehrálo v blízké minulosti.

CD má svoji enhanced sekci, která vás přemístí do "bonusového" světa internetu, ve které si můžete prohlédnout záběry z natáčení videa "American Life", případně si stáhnout kompletní singl, to však až po zaplacení. Webová prezentace stojí za vaši návštěvu, skrývá se zde vícero překvapení, stačí se jen k nim proklikat.

"American Life" od Madonny je vydařeným písničkovým albem, které patří do této reality. Opět naznačila, že jí nedělá problém napsat a natočit hitově chytlavé skladby, které se vám neohrají. Tentokráte je to více o písničkách, žádné divoké experimenty, jen přímočaré melodie a texty, které nejsou jen bezduché kolovrátkové slátaniny slov a slabik. Není to však deska, ze které padnete na zadek a budete koukat jako tele na nová vrata, jak se říká. Je to poctivý moderní pop a Madonna je opět na špici.

NÁZORY
  • Jako vždy! (VLK, 28.04.2003 21:22) Reagovat

    I kdyz bezne posloucham jinou hudbu, na Madonnu mi nesmi nikdo sahnout. Dalo by se rict, ze prostupuje celym mzm zivotem, tim myslim tim hudebnim. Nove album jeste nemam, ale vsechno bude, a NEMUZU SE DOCKAT! Doufam, jak nastinila recenze, ze budu mile prekvapen, i kdyz Ray of Light se snad neda prekonat. Pratele jedine co me na ni stve, je fakt ze ignoruje vychodni Evropu. Ale snad se dockame. A proto Au revoire s Madonnou, treba v posteli.

  • Za 10!!!!! (Joe, 29.04.2003 15:14) Reagovat

    Madonna vydala dalsi dost skvely cd, navic mne dostala svym vystoupenim na MTV-o vikendu o ni byl cely den program, zive vystoupeni v jejim podani je rok od roka lepsi a suverenni-muj tip na dalsi singl je Intervetion.

  • wau Madonna (jan, 26.05.2003 13:10) Reagovat

    Musim potvrdit uzasnos noveho cd,je nejlepsi myslim ze prekonalo i ray of light.Je to kvalita..

  • Hvězda (Pavla Jarošová, 13.06.2003 19:24) Reagovat

    Myslím se, že Madonna je super zpěvačka a tímto novým albem to jen dokazuje. Je stále lepší a dokáže zaujmout hodně posluchačů, i ty, kteří ji moc nemusí.

  • good (lada, 15.06.2011 21:54) Reagovat

    ta pravá Madonna. Skvělé album!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Film o Madonně se ruší. Zřejmě kvůli turné (29.01.2023 12:11)
- Video: Madonna, Jimmy Fallon a The Roots zahráli "Music" na nástroje z hudební výchovy a je to pecka (04.09.2022 09:11)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Madonna shrne padesát klubových remixů svých hitů do jednoho boxu (05.05.2022 15:13)
- Video: Virální remix hitu "Frozen" od Madonny se dočkal (vcelku zbytečného) klipu (18.03.2022 09:34)
- Madonna vyjádřila podporu Ukrajině novým klipem k remixu písně "Sorry" (28.02.2022 09:56)
- Madonna připravuje "vizuální autobiografii", tedy film o svém životě (12.10.2021 15:06)
- Video: Miley Cyrus na koncertě hrdosti zazpívala medley hitů Madonny, a drze přebrala žezlo královny popu (29.06.2021 08:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu