shop.musicserver.cz

A-ha vás nenechají spát

Vydáno: 18.04.2003 05:00 v sekci Recenze - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

A-ha přicházejí již poněkolikáté s něčím speciálním. Jejich nová deska přináší to nejlepší z jejich dosavadní tvorby v živém provedení. Můžete slyšet starší známé písničky velice dobře sladěné s novými a vychutnat si atmosféru koncertu. Jejich první live album "How Can I Sleep With Your Voice In My Head - a-ha live" je dobrá volba pro každého, kdo preferuje kvalitní pop.

8/10

A-ha - How Can I Sleep With Your Voice In My Head - a-ha live

Celkový čas: 73:20

Skladby: Forever Not Yours, Minor Earth Major Sky, Manhattan Skyline, I've Been Losing You, Crying In The Rain, The Sun Always Shines On TV, Did Anyone Approach You, The Swing Of Things, Lifelines, Stay On These Roads, Hunting High And Low, Take On Me, The Living Daylights, Summer Moved On

Vážení čtenáři, je mi obrovskou ctí vám představit opravdový hudební skvost vycházející právě v těchto dnech, pravděpodobně se na něj však ještě dlouhou dobu nezapomene. Jsou to skladby, které vznikaly během celých dvaceti let a i ty nejstarší z nich stále přežívají, mění se s časem takovým způsobem, že zůstavají neuvěřitelně nádherné, inovativní a dokážou zaujmout stále nové posluchače, jednodušeji řečeno - nestárnou. A představte si to všechno navíc v živém provedení... Dovolte, abych vám sdělila své pocity z poslechu prvního live alba jedné z nejúspěšnějších a nejvíce uznávaných kapel na světě - A-ha s novou deskou "How Can I Sleep With Your Voice In My Head - a-ha live".

Začala jsem poněkud vážně a s úctou, což možná vzbudilo ve vašich očích údiv, ale věřte mi, je to záměrné - A-ha si taková slova zaslouží. Chci tím také naznačit, pokud jsou snad mezi vámi i tací, kdo si stále představují pod slovem A-ha jenom písničku "Take On Me" a otřepanou frázi "ten boyband z osmdesátek", aby pochopili, že to je už hodně daleká minulost a navíc to ani není úplně pravdivé tvrzení. Poněkud školsky se tu pokusím vysvětlit, co to vlastně znamená "boyband". Mnozí z vás si možná myslí, že boyband podle překladu z angličtiny znamená "chlapecká skupina", zaleží tedy pouze na pohlaví členů takovéto formace. Kdyby to tak bylo, mohli bychom boybandem nazvat třeba U2, Depeche Mode nebo Brainstorm, abych zahrnula i mladší generaci, když se tam objevuje slovo"boy". Opravdu byste nazvali takovéto kapely boybandy? Asi ne, proto je důležité si uvědomit následující - boybandy se dnes označují skupiny opravdu pouze chlapecké, ovšem ještě s dalším faktem, skupina "docela dobře zpívající" zformovaná manažerem a získávající hudbu a texty od někoho pro tento účel najmutého. A-ha stejně jako výše zmínění mezi ně nepatří a nikdy nepatřili. Pokud jde o hudbu, často jsou A-ha nazývani popovou kapelou, ale to také není úplně správně. Jistě, pop není pouze "Take On Me", který si užil dost propagace na všech komerčních stanicích, mnoho songů je čistě popových, ale stejně tak mezi nimi najdeme rockové skladby. A-ha jsou poprocková skupina, o tom se nedá pochybovat.

Tímto jsem snad přesvědčila všechny, kdo ještě nevěřili, že si A-ha zaslouží pozornost a nyní konečně k samotnému albu, která má slova nejen potvrzuje, ale dokazuje ještě mnohem víc. "How Can I Sleep With Your Voice In My Head" bylo velmi očekávané všemi fanoušky, jak těmi, kteří byli přítomni na koncertech, tak i těmi, kteří se nikdy na žádný nedostali. Samotné koncerty měly obrovský úspěch, A-ha projeli téměř celou severní a střední Evropu (s výjimkou nás a Slovenska :-() a navíc i Brazílii, celkově koncerty shlédlo asi půl milionu lidí. Většinou bylo absolutně vyprodáno a na mnohé se ani nedostalo.

Recenze vystoupení hovoří stejnými slovy, pouze v jiných jazycích - ve všech zemích bylo velice kvalitní technické provedení a samotný výstup kapely unikátní. Fanoušci byli nadšení, hlasitě aplaudovali a zpívali společně se zpěvákem Mortenem. Celá atmosféra se podařila velice dobře zachytit na recenzovaném albu. Nahrávaly se všechny koncerty během posledních šesti týdnů turné a potom se vybíraly opravdu jen ty skladby s nejlepším zvukovým provedením. Klávesista Magne Furuholmen komentuje celý proces: "Nahrávání alba proběhlo velice rychle, vybrali jsme skladby, zmixovali je a nic víc už nepřidávali. Výsledek je naprosto přirozený, přesně tak, jak to opravdu bylo."

Co tvrdí tato recenze? Vlastně úplně to samé, není co kritizovat. Mohla bych přemýšlet hodiny a stejně bych nepřišla na jedinou špatnou věc na této desce. Nebudu tedy opakovat, co napsali jiní, spíše se pozastavím nad nahrávaním alba, nad tím, kam to vlastně A-ha za těch dvacet let dotáhli a pokusím se vyjádřit, proč je tahle deska tak mimořádná.

"How Can I Sleep With Your Voice In My Head" vyšlo ve dvou verzích, ta první, které se týká i tato recenze, obsahuje čtrnáct skladeb, limitovaná edice má navíc bonusové cédéčko s šesti písničkami ("Scoundrel Days", "Oranges On Appletrees", "Cry Wolf", "Dragonfly","Time And Again", "Sycamore Leaves" - mimochodem v "Dragonfly" zpívá hlavní vokály Magne Furuholmen a v "Sycamore Leaves" Paul Waaktaar-Savoy) a navíc asi osm minut trvající video se záběry ze zákulisí, které nafilmovala Lauren Savoy (manželka Paula). Album zmixoval Michael Brauer (Paul McCartney, Bob Dylan, The Rolling Stones, Coldplay) ve spolupráci s Georgem Marinem (Elvis Presley, Jimi Hendrix, Lenny Kravitz). Oba dva se podíleli už na albu "Lifelines". Album obsahuje skladby především z koncertů v Anglii a ze Švýcarska, první singl "The Sun Always Shines On TV" je z holandské Heinekenhall Amsterdam a nechybí ani nahrávky z koncertů v Německu a Francii.

Když se podíváme zpět do historie A-ha a na jejich předchozí alba, žádné není stejné. Každé přinášelo ve své době něco nového a jiného a svým způsobem se A-ha stále překonávali. "Scoundrel Days" bylo o něco drsnější než "Hunting High And Low", oproti tomu "Stay On These Roads" mělo hlubší myšlenky a celkově bylo vážnější, "East Of The Sun West Of The Moon" zase nezvykle rockové. Tak bych mohla pokračovat. Tento styl nebyl příliš obvyklý u komerčních skupin, každá skupina měla svoji image, aby všichni věděli, co od ní mohou očekávat. Velká změna znamenala velký risk, a tak je tomu dodnes. S každým albem, které nebylo vůbec horší, bylo jen jiné, klesal komerční zájem. A tak jako u většiny skupin, tohle končí většinou rozpadem. O pět let později A-ha dostali nabídku zahrát na předávaní Nobelových cen v Norsku a to vzbudilo obrovský ohlas - něco se změnilo v jejich myšlenkách, po celou dobu byli přesvědčeni, že úspěch přichází z Anglie a pokud ne, žádný není. Znáte motto "Dobré zboží se prodává samo"? Když je kapela kvalitní, vždycky si najde cestu k posluchačům. A-ha již nepotřebují žádnou velkou reklamu na komerčních stanicích, vyprodají koncerty i bez toho. Dva roky se rozhodovali, jestli se vrátit nebo ne a nakonec se rozhodli správně. Kdyby ne, tak bychom přišli o hodně. Od jejich comebacku žádné album nevyšlo v Americe a v Anglii je každé datum vydání nejisté. Přesto koncerty, ze kterých měli A-ha velké obavy, příjemně překvapily. Velké propagace se konají pouze v Norsku a Německu, ale i ostatní státy projevily velký zájem.

Jak je tohle vůbec možné? Žádné comebackové skupině se tak obrovský úspěch nepodařil. Magne Furuholmen jednou prohlásil: "Nikdy jsme nebyli cool, ale je hloupé být cool." Je to pravda, A-ha nejsou v žádném případě mainstreamoví, mají svůj vlastní nenapodobitelný styl. Jsou skupiny, které se jimi inspirovaly, například The Cranberries, věřte nebo ne, je to tak. Ale jistě víte, že nakonec se hudba Cranberries A-ha příliš nepodobá. Hudba A-ha má v sobě určitou sílu, která ještě více vynikne naživo a texty mají občas takovou hloubku, že o tom můžete přemýšlet celé hodiny.

Na "How Can I Sleep With Your Voice In My Head" se mnoho skladeb úplně změnilo, zůstala hlavní myšlenka, ale změnila se celá instrumentace. Mnoho písniček, dříve čistě popových, přitvrdilo, nejvíce je to znát na "Minor Earth Major Sky" nebo "Take On Me", v závěru by ji snad i ti největší fanoušci těžko poznali (zajímavé je, že v roce 1994 A-ha tvrdili, že už ji nikdy nebudou hrát naživo a na dalších koncertech také fanoušci tuto písničku postrádali, nikdy však neříkej nikdy.. .ale pravdou je, že takovou "Take On Me", jak ji mnozí znáte, opravdu už asi neuslyšíte, to je znát právě na tomto albu). Velice dobře vyniknou výrazné skladby jako "Manhattan Skyline", "Hunting High And Low" nebo "The Sun Always Shines On TV" (mimochodem nejvíce hraná skladba na koncertech vůbec). Naopak "Stay OnThese Roads" byla v roce 1988 velice dramatická skladba, na této nahrávce je více senzitivní. V podobné náladě se nese i stará písnička od Everly Brothers (jediná předělávka) "Crying In The Rain", je to duet Mortena Harketa se zpěvačkou Anneli Drecker (provázela A-ha po celém turné, nazpívala vokály na "Lifelines" a je sama velice úspěšná se skupinou Bel Canto). Překvapující je závěr titulní skladby k bondovce "The Living Daylights", mění se v reggae, u A-ha poněkud neobvyklý styl. Ještě bych měla poznámku, jak se podařilo vyrovnat celkový zvuk alba, protože hudba nezaniká v křiku fanoušků, ale přesto jejich přítomnost dobře rozpoznáte. Na desce má britské publikum své sólo při "Hunting High And Low" a obdobně i švýcarské při "The Living Daylights". Na závěr nenacházím vhodná slova, kterými bych vyjádřila celé poslání této desky, použiju tedy slova A-ha, najdete je v bookletu (jako vždy velmi povedeném) a v písničce "The Swing Of Things", jediné písničce na této desce, která nikdy nevyšla jako singl.

"Jak mohu spát, když tvůj hlas mi zní v hlavě,
mezi námi je oceán a místo v mé posteli.
Musím se ocitnout ve chvíli, kdy ztratím stisk
nebo je stále čas, kdy se věci mohou změnit
.

Všechny písničky na albu "How Can I Sleep With Your Voice In My Head - a-ha live" jsou provedeny nejen kvalitně a na nejvyšší úrovni, ale i s množstvím citů a láskou. Vracím se k tomu, co jsem napsala úplně na začátku, jsou to písničky, které nezmizí, ale navždy zůstanou v srdcích těch, kdo je mají rádi.

NÁZORY
  • Aha, A-ha ! (David Macků, 22.04.2003 09:11) Reagovat

    A-ha jsem měl vždycky rád, písničky skvělé, image hodných kluků dobrá. Koupil jsem si sice až předposlední album (s tím letadlem na obalu) a nelituji. Recenze, kvůli které píšu je však napsaná tak, že soudný čtenář získává podezření, že autorkou je samotná prezidentka mezinárodního fan klubu, protože takové adorování a zbožňování svého idolu jsem už fakt dlouho nikde nečetl. Dokonce jsem získal pocit, že na tom něco nesedí, a že je recenze jen prostředkem, jak zpropagovat jinak asi neprodejný živák kapely, která už patří minulosti. Je opravdu nutné A-ha tak vychvalovat a "leštit" ? Myslím, že ne. To je ale jen můj soukromý dojem z přespříliš oslavné recenze. Jinak playlist napovídá, že A-ha předvedli zřejmě perfektně své nejlepší kousky a dá se jenom litovat, že k nám asi nikdy nezajedou. Z recenze jsem se nedočetl to nejdůležitější, a to, jestli zpěvák ještě dokáže zpívat tak vysoko a jestli tedy starší písničky jsou dnes tak dobré, jako kdysi. V nejblížším obchodě si toto CD co nejdříve naposlouchám a možná i jednou pořídím.

  • Autorce (Pavel, 22.04.2003 09:43) Reagovat

    Souhlasím s předchozím příspěvkem, že tak silně subjektivně zabarvenou a ovlivněnou recenzi jsem již dlouho nečetl. A myslím, že je to taky velmi nešťastný zůsob, jak recenzi psát, jelikož tomu pak člověk může jen těžko věřit.. Chápu, že A-ha jsou bezesporu vaší nejoblíbenější kapelou, ovšem ztratila se tím objektivita a s ní i jediné vodítko pro člověka, který váhá, co si koupit. A navíc, buďme upřímní, A-ha sice prožívají jeden z největších comebacků, ale "jedna z největších skupin na světě" ?! No to snad asi ani ne. Možná tak mezi 10-20 nejlepšími skupinami poprocku, ale na první místo bych je nedával. Na to nejsou sni moc známí. Nezlobte se, ale to vážně ne. S veškerou úctou..

  • You wanted more... (Marián, 22.04.2003 20:06) Reagovat

    Docela chápem autorku recenzie. Je to jej vyznanie obdivu k hudbe určite nie "tuctovej" hudobnej skupiny. a-ha majú vo svojom repertoári veľa naozaj kvalitných pesničiek, len smola, že veľa ľudí "nálepkuje" a-ha ako one-hit wonder, the first boyband, atď. Samozrejme - je to nezmysel. Ak si niekto nájde čas a
    vypočuje si albumy a-ha, určite mi dá za pravdu. Mimochodom aj Bono z U2 označil skupinu a-ha za jednu z najpodceňovaných skupín vôbec (čím bol asi ovplyvnený "Beautiful Day ?")...Nejde mi vonkoncom o obhajobu skupiny, skutočne to nepotrebuje! Len možno ak niekto z vás prekoná predsudky voči tejto skupine, bude príjemne prekvapený. Tento LIVE album ukazuje skupinu ako veľmi kreatívnu aj keď ide o samotné živé koncerty. Nejde im o veľkú vizuálnu show, ale dôraz kladú na to hlavné: hudbu a spev! Na to mnoho iných skupín a interprétov dnes zabúda...A ešte odpoveď na Davidovu otázku : Morten stále dokáže spievať vysoko - ale teraz je samozrejme jeho hlas ešte vyzretejší :-)) BTW, a-ha boli inšpiráciou aj pre speváka skupiny Coldplay...Takže a-ha : How can I sleep with your voice in my head ??

  • super (ziki, 01.05.2003 09:03) Reagovat

    Je to pěkně napsaný, je jasný , že pro recenzentku jsou AHA číslo 1. Jsem rád za takovouhle recenzi ( třeba méně objektivní), protože vychází v časopisech dost recenzi, kdy je zřejmý, že autor kapelu nebo zpěváka nesnáší. To se pak stejně nedá číst.
    A-ha , který mám taky moc rád a u poslední řadové desky jsem jenom kroutil hlavou, jaký melodie ještě dokážou vymyslet, nejsou rychlokvašnou producentskou skupinou, ale opravdu kapelou se vším co k tomu patří.
    Bohužel v dnešním hudebním světě již žádné takové kapely nevzniknou, je to všechno už hodně marketingově naplánovaný a postavený na pár skladbách v lepším případě na jednom albu.
    Moc děkuju za recenzi!!!

  • nemajte strach (martin, 07.05.2003 11:47) Reagovat

    Nemajte strach zo zlých recenzíí.Najvýznamnejšie hudobná časopisy sveta ako NME,MELODY MAKER,alebo Q-MUSIC...sa vyjadrujú o a-ha,ako superskupine.Dodnes si pamätám recenziu na album East...v NME-ten autor recenzie im dal 10 hviezdičiek,s 10 možných.O a-ha sa píšu pičoviny snád len v čechách,žiadne inde som nečítal také zlé recenzie

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- A-ha vydávají debutové album na šesti vinylech. Tracklist doplňují desítky remixů a bonusů (24.02.2023 13:28)
- Recenze: A-ha na albume "True North" uvádzajú poému z ďalekého severu (31.10.2022 00:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Audio: A-ha v "You Have What It Takes" vsadili na naději (17.09.2022 15:58)
- A-ha odhalili všechny detaily k desce "True North". Přihodili i pilotní singl (09.07.2022 12:26)
- Naživo: A-ha v Praze vzpomínali na první album a jemně naznačili budoucnost (02.05.2022 09:05)
- Fotogalerie: A-ha konečně zahráli v Praze a připomněli svou debutovou desku (02.05.2022 08:01)
- Po dvou odkladech dorazí a-ha 1. května na svůj první český koncert (23.03.2022 14:16)
- A-ha na příští podzim plánují novou desku a film v jednom (21.09.2021 10:04)
- Zaprášenosti: A-ha - East Of The Sun West Of The Moon (13.08.2020 12:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu