shop.musicserver.cz

Vzhůru se deroucí Andělé

Vydáno: 21.03.2003 07:39 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Po rozdělených filmových lvech se nám rozlétli do kapes i hudební andělé. Ve čtvrtek 20. března byly v T-Mobile Aréně v Praze rozdány za účasti televizních kamer ceny Anděl 2002, které interpretům přiděluje Akademie populární hudby. Jak to ve sparťanské hale vypadalo, jaká panovala atmosféra, se dočtete v této reportáži s fotografiemi.

Anděl 2002 - Petr Čtvrtníček
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
Oficiální hudební ceny byly v České republice vždy tak trochu ve stínu filmových lvů. Těžko říct, čím to, protože teprve poslední tři ročníky s Duškem povznesly České lvy na skutečně vyšší úroveň. Za to Gramy a nově Anděl se potýkaly s neustálými chorobami, opletačkami, nepřízněmi osudu a uměleckou ignorací. Vedení Akademie populární hudby - to, které se každou chvíli mění - už nechtělo a nemohlo trapnost nadále snášet, tudíž se rozhodlo pro zdánlivě radikální řez - přijdeme s obdobně morbidním způsobem konferenciérství. Lákadlem letošního ročníku proto bylo moderátorské trio Čtvrtníček, Šteindler, Holubová. Diváci si již zvykli na živě reprodukovanou hudbu, teď je ještě rozesmát (i za cenu silnějšího slova).

Anděl 2002 - Mig 21
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
Sklepáci se s novou rolí sžili na výbornou, což dokázali ihned po vstupu na scénu několik minut před začátkem televizního přenosu. Získávali pro sebe pozornost rozdělováním přihlížejícího publika do dvojstupů či vysvětlováním principů potlesku a aplausu. Odezva přicházela logicky především z bezprostřední blízkosti, tzn. z "kotle", v němž mohlo tou dobou být maximálně patnáct set lidí. Vůbec návštěva a její rozložení by zasloužilo samostatnou studii. Coby člen APH jsem se odvážně vydal do sektoru těmto vyhrazeného, s kolegou jsme se natěšili na stoly prohýbající se pod nánosy dobroučkého občerstvení, na sličné hostesky, jež nás uvedou do lóží, prostě na vysoký nadstandard. Místo toho nás skrz koridor popostrčil hranatý bodyguard s akné na tváři, což jsme oslavili skutečně luxusní klobásou za tři pětky. Inu, rozdíl mezi sekcí pro "akademiky" a prostým lidem bylo prázdno na chodbách, takže jsme se urychleně vypoklonkovali vstříc rozradostněnému proletariátu na ledové ploše.

Anděl 2002 - Eva Holubová
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
Třímajíce časopis a CD, kteréžto prezenty dostal každý návštěvník na požádání, jsme s fotografkou a kolegou vyčkali zahájení večera. Večera, během něhož jsme postávali opodál chlapíka, který nejprve vynadal jakési dívčině, že mu kouří pod nos, aby si v zápětí zapálil jointa. Navíc pořád Šteindlerovy a Čtvrtníčkovy skeče komentoval a dokonce tvrdil do telefonu, že stojí ve VIP zóně! Bože, proč nešel na druhou stranu sálu? Jinak si nebylo vlastně ani nač stěžovat, neboť Sparta nebyla pochopitelně vyprodaná (zaplněná až po strop), nehrozilo tedy "lucernovské trauma", kdy se lidé topí ve vlastním potu. Zamrzelo však stoické publikum, které nereagovalo vždy ideálním způsobem a v několika momentech jeho spíše ledové reakce (to když nesoutěžil Kryštof nebo Support Lesbiens) musely zabolet. Také dokázalo být řádně kruté, protože Helena Vondráčková a její kolega Maxa si vyslechli při téměř závěrečném duetu nejedno (spravedlivé?) zapísknutí.

Anděl 2002 - Marek Eben
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
Vskutku nevím, jaký zvuk jste měli vy, milí televizní diváci (až na pár pískání to šlo - pozn. šéfredaktora), ale při vystoupení Support Lesbiens se člověk v hale chytal s úpěním týraného vězně za hlavu a prosil za boží smilování. Ne, "Sweet Little Something" je sice příjemná muzika, ale na Andělech 2002 kompetentní techničtí zaměstnanci zrovna v ten okamžik hodili kuřpauzu, což neblaze potřísnilo návrat Kryštofa Michala do televize. Jiní koncertující už tímto neduhem stíháni nebyli a děkuji za to. Ještě hůře se ovšem museli cítit zneužívaní tramvajáci, kteří v dobré víře vyšli - vyjeli do ulic a Andělé je kvůli tomu nechtěli pustit na ceremoniál. Ach, ta sociální nespravedlnost!

Anděl 2002 - Petr Čtvrtníček a Milan Šteindler
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
Kterak se blížil konec večera, v hlavách přítomných šrotovalo rekapitulační entré. Která skupina byla nejlepší? Nejvřelejšího přijetí se dostalo Migu 21. Který gag zůstal nepochopen? Žádné salvy smíchu nedoprovázely počáteční bitku konferenciérů. Kdo příliš nezabodoval? Asi Petr Muk. Byl Anděl 2002 lepší než předchozích jedenáct ročníků? Nepochybně. Asi tak. Letos se APH a její Rónovy sošky vypravily směrem, který dovoluje doufat a věřit. Dobře to vyjádřil Kryštof Michal, když říkal, že Čtvrtníček se Šteindlerem konečně udělali něco inovativního, tvůrčího. Co si mohli ale dramaturgové pořadu odpustit, byla Helena Vondráčková, protože během jejího setu odešla polovina přítomných, a to nemá za potřebí jak ona, tak oni. Do celkové koncepce programu se s Maxou hodili jen pramálo. To by se však příští rok mohlo zlepšit, stačí, když vydrží elán. Oba průvodci po skončení přenosu naznačili ochotu pokračovat, i když byla proklamována jako ironický začátek seriálu Anděl 2002. Na každém vtipu je pravdy trochu, tudíž se za rok možná opět sejdeme v tomto složení. A vzhledem k výsledkům letošní ankety (úplný přehled vítězů najdete zde) a obecně vcelku vyvedenému průběhu akce (lví šrám přesto úpěnlivě bolel) by to nemuselo být nutně trapné.

NÁZORY
  • No nevím... (Mauricius, 21.03.2003 09:54) Reagovat

    Na Anděla jsem se podíval z pozice tv diváka a musím uznat, že zřejmě v naší zemi není žádný schopný zvukař.Nejsme schopní a to na žádné akci kterou jsem kdy viděl o kvalitni zvukový přenos...to fakt nasere...
    Moderátoři jakž-takž, někdy na hraně trapnosti, jindy bravurní vtípek.Eva Holubová výborná!!
    O cenách a vítězích raději pomlčet, asi nejvíc překvapila "zpěvačka roku" Julinka z Narodního...K tomu nemám slov.

  • Vopruz ! (David Macků, 21.03.2003 12:55) Reagovat

    Blbé, nudné, trapné, do TV se nehodící vtipy, které mají šanci zaujmout jen hrstku zasvěcenců někde ve sklepě na improvizovaném jevišťátku. Zoufale blbý zvuk, stále víc a víc svou angličtinou směšní Support lesbiens, ještě trapnější Kryštof (že nepřišli), nezajímaví Tata boys. Díval jsem se jen chvíli, takže předcházející hodnocení není zcela objektivní, ale je jasné, že tyto "zábavné" pořady ani do té Novy nepatří. Fakt vopruz! To co fungovalo v České sodě se už zopakovat nepodaří, pro Novu to je také asi znamení, že si to z komerčních důvodů do příště rozmyslí vůbec vysílat. Jiná TV to nevezme, možná jedině Stanice O, která zřejmě pro příšernou dramaturgii a zoufalý nedostatek reklam atd. atd. také asi dlouho nevydrí.

  • Ja nemam TV (dan, 21.03.2003 15:01) Reagovat

    ... takze jsem to nevidel! Jupiii:-)))

  • Bohužel musím souhlasit s Davidem (marky, 21.03.2003 15:20) Reagovat

    Ano je to tak. Nevím, proč všichni novináři, mediální poskoci a nosiči zpráv ve všech novinách a webech píšou, že to bylo skvělé a úžasné.....popravdě řečeno stálo to za HOVNO !!! Neskutečně trapné moderování, nechápu jak se tomu mohl někdo z přítomných vůbec smát, dále celkové nazvučení kapel a nakonec Maxa s Vondráčkovou. APH jsem měl docela rád a musím pouze potvrdit a vyvrátil fakt všem novinářům a jiným zvrhlům, že Jiří Langmajer byl minulý rok o hodně lepší.
    Mělo to spáda taky vynikající scénu v podobe leteckého dnu.Ani se nedivím, že tam kluci z kryštofa nechcou. Snad příští rok, ale beze mě.
    PS : nejvíc se mi líbili nadržené puberťačky dostávající orgasmus po každém usmevu Krystofa Michala.
    PS : An

  • ¨Soda je soda a andel je andel (Terezka, 21.03.2003 18:18) Reagovat

    Souhlasim se vsema.Taková trapárna co se stal z kdysi Galavecera Akademie popularni hudby.to des a hruza.Docela se nedivim Krystofum ze nesli,protoze stravit tenhle vecer radsi s fanouskama na koncerte nez v paegas aréně(t-mobil zní fakt blbě) muselo bejt urcite lepsi.
    Ceska soda je ceska soda a Andele jsou Andele.
    No a k zvuku se radsi vyjadrovat nebudu. cau

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Fotogalerie: Kryštof s cimbálovkou na turné (01.07.2023 19:53)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Naživo: Mig 21 ve Foru Karlín byli hraví. Zaujali pódiovou prezentací a tanečnicemi (21.04.2023 14:31)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Dua Lipa Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu