Tereza Mašková - Na své cestě se nenechám nikým zlomit

21.12.2018 08:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

"Čelila jsem pomluvám i vyloženým lžím. Už mě nebavilo je poslouchat," říká Tereza Mašková, která udělala svým prvním singlem "New Me" tlustou čáru za veškerými zlými řečmi kolem své osoby. Vítězka letošního ročníku SuperStar zatím vydala desku coververzí, svůj vlastní materiál chystá na příští rok.
Váš první singl se jmenuje "New Me". Probudily ve vás letošní zkušenosti ze soutěží SuperStar a Tvoje tvář má známý hlas nějaké dříve nepoznané nové já?

Uvědomila jsem si samu sebe. Poznala jsem dobré lidi, ale i ty méně dobré. Zažila jsem to, co člověk, který nemá možnost nahlédnout pod pokličku hudebního showbyznysu, nezažije. Jen já sama vím, jaká opravdu jsem. SuperStar mi otevřela dveře k tomu, abych mohla dělat to, co opravdu chci. Na své cestě se nenechám nikým zlomit.

Tereza Mašková
© Michala Rusaňuková
O singlu říkáte, že je pro vás hodně osobní. Na jeho vzniku se podíleli celkem čtyři autoři. Jaké zadání jste jim dala?

V textu se skrývají dvě hlavní pointy. V refrénu zpívám "I have found me (našla jsem se)". Člověk má celý život pocit, že něco nebo někoho hledá. Ale aby to našel, musí napřed najít sám sebe. To je hlavní zpráva písničky. Odrážejí se v ní ale také mé pocity z toho, že řada lidí o mně neříkala pěkné věci. Čelila jsem pomluvám i vyloženým lžím. Už mě nebavilo je poslouchat. Kolem sebe mám přátele, kteří vědí, jaká doopravdy jsem. A to je důležité, ne špína, kterou na vás někdo bude házet. Také tato myšlenka se v "New Me" odráží.

Trápily vás negativní ohlasy?

Ze začátku velmi. Člověk dlouhou dobu není vidět a najednou je ho všude plno. Je jasné, že ne každému se to bude líbit. Přečetla jsem si spoustu komentářů na internetu, a dokonce i někteří bývalí kamarádi, kterým jsem věřila, mě zklamali. Dnes se dívám dopředu. Negace mám už dost a dále se jí nebudu zabývat.

Promlouvala jste u skladby "New Me" do tvůrčího procesu?

Písnička vznikla tak rychle, že ani nebylo třeba, abych do toho autorům mluvila. Jenom jsem jim na začátku sdělila svou představu a oni se do ní přesně trefili. Za "New Me" si stojím, líbí se mi a mohu jedině doufat, že zaujme i posluchače. Spolupráce s Janem Vávrou a Janou Infeldovou z Jananas se mi velmi osvědčila, ráda bych v ní pokračovala. Sama se jako autorka necítím. Pokouším se psát už asi osm let, ale za tu dobu jsem pochopila, že v sobě skladatelské předpoklady zřejmě nemám.

K písni byl natočen výpravný videoklip. Kdo přišel s takto propracovaným konceptem?

Režisér Jakub Mahdies se odrazil od mé myšlenky a rozpracoval ji do tohoto úžasného námětu. Ani by mě nenapadlo, že může něco takového vymyslet. Z klipu jsem nadšena, líbí se mi, že je trochu pohádkový. Natáčela se mnou i vlčice Mia, která na mě byla moc hodná. Ze začátku jsem se bála, co se bude dít, ale na kontakt s lidmi je zvyklá, čekala na pamlsky a natáčení si evidentně užívala.

Tereza Mašková
© Michala Rusaňuková
Singl je v angličtině. Šlo o jasnou volbu, nebo jste uvažovala o českém textu?

Původně jsme chtěli český text, ale nakonec se ukázalo, že ke zvuku skladby i konceptu klipu se víc hodí angličtina. Netvrdím, že tomu tak bude i u dalších singlů. Až budu vydávat album původních písní, ráda bych na něm měla songy v češtině i angličtině.

Zatím jste vydala album předělávek. Většinu z nich jste zpívala v SuperStar, dvě vzešly z vašeho působení v soutěži Tvoje tvář má známý hlas. Věříte, že bylo šťastné rozhodnutí uvést se sbírkou coververzí?

To je dobrá otázka. Myslím, že fanoušci by album mohli ocenit. Písničky v mém podání znají a díky tomu, že jsem je nahrála, si je teď mohou pouštět také na Spotify, nejen prostřednictvím videí ze živých vystoupení. Nakonec, právě tyto skladby mě dostaly tam, kde teď jsem.

Máte k některé z nich mimořádně silný vztah?

Ano, nejraději mám "One Night Only" od Jennifer Hudson. Zpívala jsem ji v semifinále SuperStar. Tu písničku zbožňuji! Je to moje srdeční záležitost.

Bylo pro vás těžké zvyknout si na nahrávací studio, kde oproti živým vystoupením chybí kontakt s publikem?

Ve studiu se necítím moc dobře. Člověk v sobě má zodpovědnost, pocit, že zrovna teď to musí zazpívat nejlépe. Nejhorší je vždy první hodina. Pak se trochu uklidním, vše hodím za hlavu a konečně mohu zpívat uvolněně. Na koncertě je to jiné, od začátku na mě působí publikum, takže nemám čas řešit sebe. I když to může znít jako klišé, diváci jsou pro mě ohromně důležití, čerpám z nich energii. Komunikaci s obecenstvem považuji za stěžejní. Vystupování mě baví víc než nahrávání.

Kdy vyjde deska vašich původních písní?

Věřím, že by mohla být hotová příští rok. Ale nechci říkat žádné závazné termíny. Na albu už v každém případě pracuji, některé songy jsou rozdělané. Jenže v poslední době byla i spousta jiných povinností. Těším se proto, že v novém roce bude klidu na přípravu písniček víc. První album pro mě nejspíš bude do jisté míry poznávání. Zjistím, co mi nejvíc sedí, ukáže se, jakým směrem bych se do budoucna mohla vydat. Bude to takové dobrodružství.

Tereza Mašková
© facebook interpreta
Dokážu si představit, že po SuperStar jste asi dostávala řadu nabídek na nejrůznější druhy spoluprací. Bylo těžké se v nich zorientovat?

Ze začátku jsem z nich měla obrovskou hlavu. Hodně mi pomohl můj management, díky němu už se tolik nebojím, že šlápnu vedle. S Creative Music House jsme se poznali už během SuperStar. O tom, že mě budou zastupovat právě oni, jsem tedy měla jasno poměrně rychle.

Krátce po skončení SuperStar jste se zúčastnila další soutěže, již zmíněné Tvoje tvář má známý hlas. Neměla jste obavy, že vám bude působení v této show ubírat čas na přípravu vlastního repertoáru?

Vždycky jsem si účinkování v tomto pořadu chtěla vyzkoušet. Když jsem dostala nabídku, měla jsem z ní radost. Poznala jsem spoustu nových lidi, setkala se s mnoha zajímavými osobnostmi české scény. Pozorovat známé interprety a snažit se převzít jejich pohyby a celkový způsob prezentace byla také cenná zkušenost. Hned na úvod jsem dostala 50 Centa, což byl křest ohněm. Nikdy předtím jsem nerapovala a logicky jsem také nikdy nebyla mužem. Když se za soutěží ohlédnu, uvědomuji si, kolik jsem se v ní naučila. Časově sice bylo náročné všechny aktivity skloubit, ale nakonec se ukázalo, že to jde. Vždyť i můj první singl "New Me" vznikl právě během Tváře.

Tereza Mašková

Do povědomí publika se Tereza Mašková zapsala až na jaře 2018 účinkováním v SuperStar, kterou coby favoritka vyhrála. Už předtím však prošla několika jinými talentovými soutěžemi. V roce 2010 se jako čtrnáctiletá ukázala v show Česko Slovensko má talent, o čtyři roky později dokonce v Los Angeles triumfovala v klání WCOPA, kde opanovala kategorii muzikál. Čeští diváci ji znají také z pořadu Tvoje tvář má známý hlas, kde je bavila imitováním jiných interpretů. První singl "New Me" vydala v listopadu 2018, celou desku plánuje na následující rok. Zatím je k dostání alespoň nahrávka coververzí pod prostým názvem "Tereza Mašková".

Lidé vás vídají také v reklamě na spodní prádlo. Když jste takovou nabídku přijímala, měla jste obavy z toho, že fanoušci budou reagovat negativně?

Samozřejmě, že jsem se toho trochu bála. Ale člověk se nezavděčí každému, to platí ve všem - v reklamě i v hudbě. Mohlo se stát, že se kampaň lidem líbit nebude a odsoudí mě za ni. Svojí účasti nelituji, za své tělo se nestydím. Myslím, že moje fotky nejsou nijak pohoršující. Kdo ví, třeba si za deset let řeknu, že jsem byla koza, když jsem do toho šla. Ale momentálně žiji přítomností.

Tereza Mašková - Tereza Mašková
© facebook interpreta
Typické se pro vás staly růžové vlasy. Vnímáte je již jako neoddělitelnou součást své image, jako své poznávací znamení?

Ano, poznávací znamení to asi je. Růžové vlasy se mi pořád líbí a ráda bych u nich nějakou dobu zůstala. Trochu ale experimentuji s délkou, někdy je mám delší, jindy kratší. Do budoucna platí, že člověk nikdy nemá říkat nikdy. Třeba budu za měsíc modrá.

Poznávají vás lidé díky růžové barvě lépe na ulici?

Jestli je to díky barvě vlasů, nemohu posoudit, ale oslovují mě často. Každou chvíli mě někdo prosí o to, abych se s ním vyfotila. Mám z toho radost, je to pro mě něco nového. Zatím si pozornost užívám, vždyť jsem o tomhle vždy snila.

Jak často koncertujete?

Hodně, obzvlášť teď před Vánocemi. Vystupuji každý víkend. I na koncertech představuji novou písničku "New Me". Jsem ráda, že mě pořadatelé oslovují. Vlastní tematické koncerty ale zatím neplánuji, v poslední době se toho událo tolik, že nebyl čas nějaký koncept vymyslet. Do budoucna bych to ráda změnila.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY