Na Brutal Assault přijedou Anthrax a Dimmu Borgir

12.12.2018 14:36 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Brutal Assault již roky patří mezi největší metalové události ve střední Evropě a nejinak tomu bude i v roce 2019, kdy se uskuteční jeho čtyřiadvacátý ročník. Pořadatelé postupně představují line-up, který se v prosinci dočkal velké aktualizace. Asi nejzářivějším (nebo spíš nejtemnějším) jménem jsou norští Dimmu Borgir, kteří na akci přivezou svou letošní novinku "Eonian".

Další hvězdné jméno ocení především fanoušci klasického thrash metalu. Americká formace Anthrax se do České republiky vrátí zhruba po roce, neboť naposledy převálcovala pražský klub Roxy společně s dalšími veterány S.D.I. teprve letos v listopadu. Zatím posledním jejím albem je velmi vydařený počin "For All Kings" z roku 2016. Zda kapela v čele s Joeym Belladonnou stihne do nadcházející festivalové sezóny vydat nový materiál, ještě není jasné.

Thrashery potěší jistě také účast dalších amerických veteránů Sacred Reich, kteří fanouškům Brutal Assault ukázali něco ze svého riffovacího umění již v roce 2017. Také Newyorčani Prong mají na krku již třetí křížek a dál zůstávají neúnavnými dělníky metalového žánru. V jejich tvorbě nalezneme kromě thrash metalu také vlivy industrialu a hardcoru. Podobný rukopis mají služebně mnohem mladší Iron Reagan, kteří si během pár let existence dokázali vybudovat ohromnou fanouškovskou základnu. Jelikož v jejich řadách působí členové Municipal Waste, Canibal Corpse a Darkest Hour, můžeme o nich s klidem mluvit jako o regulérní superskupině.

Účast na Brutal Assault potvrdili také japonští metalcoristé Crystal Lake, britští industriální vládci Godflesh, francouzští experimentátoři Carpenter Brut a satanisté Antaeus. Hardcore přivezou kanadští Get The Shot a britští Venom Prison, ze stejné země nabídnou trochu brutálnější umění zase Annotations Of An Autopsy. O nejdivočejší partu budou nepochybně usilovat také australští death coristé Thy Art Is Murder.

Netradiční vsuvkou budou žánrově nejednoznační Daughters i švédští temnotvůrci Cult Of Luna, proslulí svou vizuální show. Mladou krev zastupují progresivci The Ocean a After The Burial. Jedním z černých koní festivalu by se pak mohli stát dánští Slægt i jejich souputníci ze Severu Taphos. Téměř čtyřicet let na scéně působí marylandské legendy heavy metalu The Obsessed, které se vrátily na pódia v roce 2016. Zdi jaroměřské pevnosti alespoň trochu prosvítí oceňovaná Anneke Van Giersbergen s jejím projektem VUUR.

Již dříve pořadatelé potvrdili účast třeba americké legendy NYHC Agnostic Front v čele s Rogerem Miretem, mladé ukrajinské hvězdy Jinjer, německé pijany Tankard či ve stále obdivuhodné formě hrající power/thrash metalisty Metal Church.

Připomeňme, že další ročník Brutal Assaultu se koná na tradičním místě v pevnosti Jaroměř od 7. do 10. srpna 2019. Vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu, a to v klasické nebo designové podobě. Do 30. dubna je možné koupit klasický celofestivalový lístek za 2 250 Kč. Poté se bude cena postupně zvyšovat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY