shop.musicserver.cz
David Stypka & Debbi, Palác Akropolis, Praha, 10.12.2018

Debbi publikum roztančila, David Stypka uhranul slovy

Vydáno: 11.12.2018 14:26 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Nejen fakt, že Debbi a David Stypka jsou úřadujícími držiteli Ceny Anděl, lákal v pondělí večer do pražské Akropole. Oba interpreti loni natočili výborné desky, oba mají signifikantní hlasy a srší z nich pěvecké charisma. Také proto byl sál plný. A viděl dva povedené koncerty.

Live: David Stypka + Debbi

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 10. prosince 2018

Jako první se představila Debbi, která začala přesně a chladný prosincový večer proslunila tancem a pozitivní energií. Rozvlnit přítomné se jí povedlo už během úvodních minut s loňským singlem "Pull Me Out". Je hříchem českých dramaturgů, že ho v éteru neprotočili víc, protože píseň napsaná Jakubem Ondrou by si jednoznačně zasloužila označení hit.

Debbi & David Stypka, Palác Akropolis, Praha, 10. prosince 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Na druhou stranu, čas ukázal, že i Debbi mohla potenciál svého třetího řadového alba "Break" využít víc. Vzešly z něj pouze dva singly, přičemž ten první, který vyniká souhrou zpěvaččina vokálu s Marcellem, také zazněl. Sice bez Marcella, který momentálně pobývá v Londýně, ale i tak se jednalo o jeden z nejvýraznějších momentů večera. Z pódia v tu chvíli sálala harmonie a klid. Podmanivých melodií a pozoruhodných momentů bychom na loňské desce celkově našli mnoho. V playlistu by si zasloužily ještě více prostoru.

Na vřele naladěné publikum ale fungovaly i starší hitovky. Třeba dramatická "You Take Me There", ve které Deborah Kahl svůj hlas rozbalila v plné kráse. Velkým plusem vystoupení byl i výkon její kapely, se kterou je dobře sehraná. Výsledný dojem byl velmi muzikální, obzvlášť když zpěvu Debbi naživo není prakticky co vytknout. Na pódiu jí navíc asistovala ještě šikovná vokalistka, jejíž hlas podobu jednotlivých písní příjemně dokresloval.

Debbi & David Stypka, Palác Akropolis, Praha, 10. prosince 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Překvapivým momentem bylo zařazení balady "Make You Feel My Love" od Boba Dylana. Mladší ročníky znají tuto píseň především z repertoáru Adele. Zpěvačka při ní usedla za klávesy a na pódiu osiřela. Sama přiznala, že ji trochu svazuje nervozita, protože na takto intimní prezentaci není příliš zvyklá. Její hlas se ale opět ukázal jako nosný pilíř, který ji udržel nad vodou.

Po osmi dnech se interpretka na stejném pódiu znovu sešla s rapperem Lipem. Zatímco začátkem měsíce mu hostovala v rámci jeho společného turné se skupinou Poetika, tentokrát byl liberecký umělec v roli přizvaného kolegy. Opět došlo na "Ležím v tvé blízkosti" a "Štěstí" - a obě skladby zase patřily k vrcholům setu. Zejména druhá jmenovaná disponuje tak optimistickou náladou, že diváky pokaždé spolehlivě dostane.

Pak už zbývalo jen povedený koncert zakončit průlomovým hitem "Touch The Sun" a přihodit ještě přídavek. Tím se tradičně stala coververze "Fuck You" od Cee Lo Greena, která k naturelu Debbi skvěle sedí. Přesto je možná škoda, že se loučila předělávkou, a ne nějakou vlastní hitovkou.

Debbi & David Stypka, Palác Akropolis, Praha, 10. prosince 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
V příznivém rozpoložení dorazil na pódium také David Stypka. Zatímco jeho kolegyně má už po skoro deseti letech svou pozici na scéně poměrně stabilní, uhrančivého písničkáře jsme s jeho kapelou Bandjeez zachytili ve fázi, kdy jejich popularita stoupá. Mohli bychom spekulovat, zda tomu napomohl Anděl, hit s Ewou Farnou či cokoliv jiného. Pravda ale nejspíš bude taková, že Stypkovy písně zajímají čím dál početnější publikum zkrátka proto, že jsou dobré. Výborné.

S Bandjeez nahrál zatím dvě desky, přiznejme si ale, že o první "Čaruj" toho široká veřejnost zase tolik neví. A přitom bez titulní skladby nebo "Dělám" si už koncert stěží představit, publikum při nich vždy reaguje, jako by se jednalo o provařené hity. V celorepublikovém měřítku se prosadila až loňská nahrávka "neboj.", také proto hrály skladby z ní prim. I když jsou mnohdy škatulkovány jako melancholické, naživo s nimi dokáže zpěvák dělat divy. Tlak v jeho hlase při naléhavém songu "Nebolelo" vyvolával místy husí kůži.

Debbi & David Stypka, Palác Akropolis, Praha, 10. prosince 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Oproti Debbi se projev kapely jevil jako syrovější a zemitější, zjemňovala ho ovšem cellistka Terezie Kovalová. Zaujalo, že na obě zbrusu nové písně, které premiérově zazněly, Kovalová pódium opustila. Potvrdilo se, že zvuk chystaného alba bude nejspíš o něco přímočařejší, nikoliv však na úkor Stypkovy osobité poetiky. A to je dobře.

V roli hosta - nikoliv nečekaného - se ukázala Ewa Farna. Přišla oděna v černé a s umělcem z obce Dobrá na Frýdecko-Místecku zapěla baladu "Dobré ráno, milá", kterou všichni známe z rádií. Šlo o silný okamžik, nedá se ale říci, že by další songy v setlistu jakkoliv zastínil. Ani tento duet o žárlivosti totiž není žádným prvoplánovým hitem, jeho úspěch v éteru lze považovat spíš za souhru mnoha šťastných okolností.

Další singly "Vrány taky", "Jericho" nebo "Láska není" nejsou o nic slabší. Jejich textová hloubka a až básnický způsob interpretace jim dává dobré předpoklady k tomu, aby je Stypka mohl stejně přesvědčivě zpívat ještě za pár desítek let. Za vrchol večera označme "Kříž". Slova písně z filmu "Úsměvy smutných mužů" se rozléhala sálem tak procítěně, až dojímala.

Akropole zažila večer skvělé hudby. David Stypka a Debbi využili potenciál, který jim komorní klubové prostředí nabídlo, a znovu dokázali, že na české scéně jsou oba jednoznačnými úkazy.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Marcella & fiedlerskiho na křtu v Roxy podpořili i jejich rodiče (29.02.2024 11:34)
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Recenze: Marcell a fiedlerski se na desce "Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů" vyrovnávají se smrtí (13.02.2024 14:15)
- Rozhovory: Kateřina Marie Tichá - S Bandjeez jsme si tak trochu postavili nový dům (13.02.2024 08:00)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Z niterných písní na desce "Plamen" Kateřiny Marie Tiché & Bandjeez se tají dech (05.02.2024 00:00)
- Top 10: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Video: Poetika s písní "Mám pocit, že tě ztrácím" zabruslila na tenký led (15.12.2023 15:46)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu