Tatáči zvou na doprovodný program - musicserver.cz">

Výstava "TATA 30JS" odstartovala, Tatáči zvou na doprovodný program

03.12.2018 09:49 - Dan Hájek | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Oslavy třicetin party z Hanspaulky Tata Bojs byly zahájeny již na letošním festivalu Metronome. Organizátoři tehdy muzikantům v rámci pátečního programu umožnili udělat si vlastní minifestival, jehož vrcholem byl jejich samostatný koncert. Středobodem tohoto výročí je však výstava "TATA 30JS", na jejímž vzniku se podílela celá skupina. Ta poběží v pražském Centru současného umění DOX do 4. března příštího roku. Pokud budete dostatečně rychlí, můžete se dostat i na komentované prohlídky, jejichž termíny naleznete třeba zde.

Většina výročí hudebních kapel je spojena převážně s nějakým speciálním/velkým koncertem. Svět Tata Bojs je ale úzce spojen i s vizuální stránkou věci. Zhruba před dvěma lety se začal rodit nápad spojit třetí kulaté výročí fungování se speciální expozicí, která by se svým způsobem ohlédla zpátky, ale nahlížela by na vše současnou optikou a perspektivou blízké budoucnosti. Členitý prostor DOXu dovolil Milanu Caisovi si s celou myšlenkou důkladně pohrát a využít každého zákoutí (nepřehlédněte třeba koutek spojený se skladbou "Usínací"). Výstava není řazena chronologicky, určitou spojnicí (navigací) jsou všude viditelné kabely (prý jich bylo nataženo přes šest a půl kilometru).

Samotná expozice si prohrává s mnoha detaily (případně archiváliemi - setlisty, fotografie atd. - hlavního archiváře Mardoši), je však i v mnoha rovinách interaktivní. Každý návštěvník si tu může vyzkoušet nemálo věcí (od 3D videa k "Homo Demo" po umíchání vlastní verze vybrané skladby ve studiu, které přichystal Dušan Neuwerth), případně ji doplnit dle svých vlastních obzorů (proto si všímejte všelijakých popisků, nejen fragmentů textů písniček). K vidění je rovněž replika původní zkušebny Tata Bojs ve velmi stísněných prostorech, speciální audio instalace Jiřího Hradila, případně místnost spojená s konceptuálním "Nanoalbem" (zde visí i velmi aktuální obrazy Milana Caise a najdete zde i skleněné plastiky). Každé z doposud vydaných alb a proběhlých turné je zde nějakým způsobem připomenuto.

S "TATA 30JS" je spojeno i nemálo doprovodných aktivit - jednou z nich je i první vydání "Nanoalba" na vinylu (to by se do obchodů mělo dostat v těchto dnech), chystaná knižní publikace "TATALOG" anebo série speciálních koncertů v prostoru DOX Plus. V prosinci tak jako první přijdou jakési best of koncerty, na nichž by se měla ukázat i Klára Nemravová a možná dojde i na další překvapení. V lednu to bude nejprve představení "Nanopicture", na němž zazní celé "Nanoalbum" spojené s tancem a vystoupením souboru Dekkadancers, následovat bude dvojice akustických koncertů (ty by měly být spojené i se křtem "TATALOGu"). V závěru února pak dojde na oslavu s kamarády a spřízněnými kapelami (Umakart, Lesní zvěř a dalšími). Jedinou odbočkou mimo prostor DOXu je pak plánovaný koncert v brněnském Sono Centru, kde se Tata Bojs zastaví v neděli 16. prosince.

Kompletní program oslav třicetin Tata Bojs v holešovickém DOXu pak vypadá následovně:

10., 11. a 12. 12. (20.00) - Tata Bojs - XXX - elektrický koncert se scénou
20. 1. 2019 (17.00 a 20.00) - Tata Bojs + Dekkadancers - "Nanopicture"
27. a 28. 1. 2019 (20.00) - Tata Bojs - akusticky + křest knihy "TATALOG"
23. a 24. 2. 2019 (20.00) - Tata Bojs a Kamakamakamarádi



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY