shop.musicserver.cz
Jan Hrubý a hosté - "70", Palác Akropolis, Praha, 30.11.2018

Jan Hrubý "70": Akropole dostála svému jménu aneb setkání s bohy

Vydáno: 02.12.2018 16:55 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Po nedávném oslavenci Luboši Andrštovi slavila sedmdesátku další domácí bigbítová legenda, houslista Jan Hrubý. Ten do Paláce Akropolis pozval pestrou přehlídku hudebních osobností a společně vytvořili téměř tříhodinový večírek, který byl plný skvělé muziky, radosti a zároveň jisté smutné nostalgie.

Live: Jan Hrubý a hosté

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 30. listopadu 2018
Vystoupili: Jan Hrubý, Vladimír Mišík, Michal Prokop, Luboš Andršt, Karel Holas, František Černý, Ondřej Fencl, Joe Kučera, Michal Pavlíček, Vladimír Merta, Kukulín

Hrubý je bezesporu legenda, jen taková nenápadná. Není tím výrazným frontmanem, který je tváří kapely. Naopak je spíše mužem v pozadí, který rockovou hudbu posledních padesáti let dokázal svým houslovým uměním posunout, přidat jí něco navíc a z některých skladeb vytvořit nezapomenutelné kusy. A protože je Hrubý vlastně pouze výrazným spoluhráčem a ne leaderem, jako třeba již zmíněný Andršt, i večer ve vyprodané Akropoli vypadal přece jen jinak. Sestavy se měnily podstatně častěji, a jak poznamenal moderátor večera Tomáš Karger, na antickou Akropoli se lidé chodili setkávat s bohy. Tady byla její role naplněna, pódium v pátek skutečně bohy překypovalo, těmi domácími, bigbítovými.

Po dudáckém intru se to střídalo ráz na ráz. Začátek patřil Vladimíru Mertovi a Ondřeji Fenclovi, vystřídal je Vladimír Mišík, Karel Holas a František Černý z Čechomoru (kteří jako jediní opanovali jeviště na dvě skladby "Až já půjdu, povandruju" a "Slunéčko" bez oslavence Hrubého), Michal Pavlíček, Luboš Andršt a Michal Prokop, svým uměním přispěl i saxofonista Joe Kučera. A ke všem se Hrubý přidával, vesměs ve skladbách, které už nejsou jen hity, ale spíše perlami a zlatým fondem bigbítu.

Došlo i na dvojici unikátních vystoupení. Poprvé od sedmdesátých let zazněla Mišíkova/Hrabětova "Variace na renesanční téma" v původní aranži pro kytaru, dvoje housle a hoboj a po dvanácti letech se podařilo zopakovat unikátní jam "Špejchar Blues" v podání Hrubého, Andršta, Prokopa, Mišíka. Žel, v původní podobě se další kytary ujal Radim Hladík, zde nahrazený Joem Kučerou. Takže to byl zase unikát, neopakovatelný a nezapomenutelný.

Závěr koncertu patřil druhé lásce Jana Hrubého, keltské hudbě. Tu produkuje se svou kapelou Kukulín, která spojuje akustické nástroje (housle, akordeon) s elektronickými základy a dělali to už v době, kdy toto spojování kultur a dob nebylo mainstreamem. Škoda jen, že jejich vystoupení bylo možná přece jen trochu dlouhé a navíc nešťastně zařazené až na samotný závěr večera. Ten totiž vyvrcholil na úplně jiných místech. Celému, poměrně křehce melodickému vystoupení, by to více slušelo na začátku celé oslavy. To byla nabitá Akropole o něco pozornější. Závěr tak byl poznamenán zvýšeným šumem v publiku i častějším pohybem vstříc východu.

Krásný večer to byl. Jen takový smutný. Legendám to hraje pořád sakra dobře, jen ten pocit, že se nezadržitelně blíží postupný odchod těchto osobností, byl značně neobytný. Ale tak už to chodí. Zbývá jediné: Všechno nejlepší, Jene Hrubý!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Fotogalerie: Poetický folk rock, poezie i dámské kalhotky aneb Křest novinky Ondřeje Fencla a Hromosvodu v Malostranské besedě (31.01.2024 12:20)
- Recenze: "Sen nenasytných kluků" Ondřeje Fencla a Hromosvodu je album pro radost - jak autora, tak posluchačů (27.12.2023 10:00)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Recenze: Michal Prokop bilancuje. Kompilace "Čas je šťastnej lhář" ale nejde příliš do hloubky (29.11.2023 08:00)
- Nové desky 44/2023 - od Cold War Kids přes Jung Kooka po Static-X (08.11.2023 21:30)
- Ondřej Fencl a Hromosvod vydali "Sen nenasytných kluků" a berou ho na turné (26.10.2023 13:16)
- Naživo: Luboš Pospíšil a 5P vyprodali Lucerna Music Bar aneb Křest, který stál za to! (12.10.2023 10:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu