Kniha "David Bowie - Génius proměn" fanoušky potěší i přiloženým DVD

27.11.2018 12:49 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Excentrický inovátor, transcendentní zpěvák, psychedelický skladatel, herec, producent, módní ikona, buddhista, saxofonista, mim, tanečník i výtvarník - to vše a mnohem více byl David Bowie. Připomeňme si jeho osobnost, životní cestu a v neposlední řadě také geniální hudbu.

Kniha "David Bowie - Génius proměn" nabízí pohled do duše tohoto skvělého umělce, odkrývá jeho mistrovskou schopnost imaginace i svérázné, působivé vizáže, přičemž nechybí ani zmínka o alter-egu zvaném Ziggy Stardust. Zachycuje a bilancuje Bowieho kariérní rozkvět, bouřlivý život i útrpný konec. A v neposlední řadě vzdává hold umělci, který jako by přišel z jiného světa, z jiné galaxie.

David Bowie - Génius proměn
© facebook interpreta
Tento androgynní nebešťan s podmanivým hlasem se narodil 8. ledna 1947. Svou hudební kariéru odstartoval jako saxofonista školní kapely. Do povědomí se dostal s deskou "Space Oddity" a skutečné slávy se dočkal díky albu "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars". Jeho hudba oslovila miliony lidí po celém světě.

Kromě muziky prorazil i ve světě módy a stal se ikonou. Nosil křiklavý make-up, roztodivné účesy i outfity všemožných barevných provedení a střihů. Zrzavé, blonďaté, natupírované, nagelované, krátké i dlouhé vlasy. Přiléhavé, odstávající, zaoblené i hranaté oblečení. Pestré barvy, okrouhlé vzory, pochmurné odstíny. Zkrátka nic nebylo nemožné a neoriginální.

Zanedbatelný nebyl ani Bowieho herecký talent. Teatrálnost, které dával průchod v hudbě, jasně napovídala, že se narodil i pro film. První větší roli dostal v "Muži, který spadl na Zemi". Zanedlouho poté se objevil také v dramatu "Krásný gigolo, ubohý gigolo", kde ztvárnil německého deprimovaného vojáka, a exceloval i v mnoha dalších filmech. Též mu imponovaly divadelní inscenace, přičemž zazářil na Broadwayi v představení "Sloní muž".

Jak už to tak bývá, super hvězdy často provází i super problémy. Bohužel ani Bowie nebyl výjimkou. Kvůli nepřetržitému pracovnímu zápřahu a divokým večírkům se začal oddávat drogám a stal se na nich závislý. Propadal paranoie, šílenství a potýkal se s fyzickým kolapsem. Jeho váha klesla na 40 kilo, trpěl nedostatkem spánku a workoholismem. Důsledkem toho všeho ztratil schopnost prožívat radost z dobře odvedené práce.

A o tom všem vypráví kniha "David Bowie - Génius proměn", která vychází letos v prosinci. Jedná se o důstojnou poctu tomuto fenomenálnímu umělci. Designéři knihu vyladili do elegantní černé barvy doplněnou pestrými fotografiemi. Obsahuje navíc DVD s krátkým dokumentem. Zkrátka dokonalý dárek pro všechny jeho fanoušky, co říkáte?

Zakoupíte ji v prodejnách Knihy Dobrovský nebo na eshopu Knihy Dobrovský.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY