Kryštof úspěšně přenesli strahovskou euforii do kina

26.11.2018 11:36 - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Hned čtyřikrát promítli Kryštof v kině svůj živák z loňského památného koncertu na stadionu Evžena Rošického. Jejich dosud nejvýpravnější vystoupení tehdy ve dvou dnech navštívilo skoro sedmdesát tisíc diváků. Podobně jako naživo, i na promítacím plátně to byl silný zážitek.

Live: Kryštof na Strahově

místo: Cinema City, OC Chodov, Praha
datum: 25. listopadu 2018

Na všech nedělních představeních byla kapela osobně přítomna a po jejich skončení se fanouškům neúnavně podepisovala. Přes sto minut trvající záznam s přidaným bonusovým materiálem uvedl Richard Krajčo, který sdělil, že si už všechny cíle splnil. Opakování Strahova do budoucna neplánuje, takže o to cennější záběry z loňské oslavy pětadvacetin Kryštof jsou.

Kryštof, stadion Evžena Rošického, Praha, 16. září 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Na výjimečnosti záznamu neubral ani fakt, že některé skladby ze setlistu oproti koncertu (tehdejší recenzi si připomeňte zde) vypadly. Jednalo se hlavně o ty novějšího data vydání, včetně dvou kousků z výběrovky "25". Na velké hity se naopak moc nesahalo, což se ukázalo jako šťastná volba - i v červených sedačkách totiž měl divák chuť si s Krajčem prozpěvovat, že "slova jsou jen kapky deště" nebo že "bez konců prostě nejde začít od začátku". Opomenuti samozřejmě nebyli ani hosté - Majk Spirit a Petr Janda. A stěžejním okamžikem byl stejně jako naživo ten, kdy se při písni "Vysněnokrajina" rozblikaly barevné náramky, které návštěvníci dostali u vstupu.

Pro maximální zážitek odjela kapela v říjnu do USA, kde nechala udělat mastering ve formátu 5.1, kterému se u nás nikdo nevěnuje. Technická kvalita je tedy nesporná, ovšem daleko větší význam přikládáme tomu, že z jednotlivých záběrů srší emoce. Čirou radost z hudby i významnosti setkání nejlépe reprezentoval Richard Krajčo tím, že ho byl plný stadion. V rámci koncertu si totiž odskočil na tribuny, na kole dojel za svou ženou Karin nebo vytáhl z publika dívku, kterou následně její vyvolený požádal o ruku. Střihač ale neopomněl ani spoustu momentek pod pódiem, viděli jsme úsměvy, srdnaté pěvecké výkony, výrazy štěstí a zejména ke konci i slzičky dojetí.

Dokumentární vstupy jsou vsunuty přímo mezi písničky, takže se divák může vždy před další náloží hitových melodií podívat pod pokličku a dozvědět se něco o tom, jak přípravy na takovou monstrózní akci vypadají. Rozhovory s jednotlivými členy formace a realizačního týmu sice nepřinesly mnoho překvapivého, vzhledem k jejich svižnému zpracování ale do konceptu zapadly.

Kryštof, stadion Evžena Rošického, Praha, 16. září 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
O tom, že koncert byl dramaturgicky vystavěn opravdu skvěle, svědčí závěr. V něm došlo na hitovky jako "Ty a já", "Srdcebeat" nebo "Cosmoshop". Všechny už dnes patří mezi repertoárové jistoty. V době konání však mohlo být považováno za riskantní zařadit jako poslední přídavek baladu "Zůstaň tu se mnou (Za sny)". Rok od svého singlového uvedení je to ale s více než třiceti miliony přehrání nejúspěšnější klip Kryštofa na YouTube. Velkolepé ohňostroje na Strahově jeho popularitě možná značně přispěly.

Přenést atmosféru tak mimořádného koncertu na jakýkoliv záznam je vždy dosti náročný úkol, který se však kapele podařilo splnit. Samozřejmě, v daný okamžik a naživo je to přece jen pokaždé o kousek lepší a podmanivější, jako vzpomínku na splněný dětský sen ale DVD "Kryštof na Strahově" stojí za to vidět. Pro pořádek dodejme, že oficiálně vychází v pátek 30. listopadu.

Za největší slabinu jeho premiérového uvedení proto můžeme považovat fakt, že v kinech je tak trochu nepatřičné při písničkách tančit, zpívat a po jejich skončení tleskat. Diváci si tedy museli vystačit s alespoň tichým pobrukováním, vrtěním na sedačkách a mohutným aplausem na závěr. Nutno dodat, že zaslouženým.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY