Riverside v březnu přivezou své aktuální album do Prahy a Bratislavy

24.11.2018 08:56 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Polská kapela Riverside patří k nejvýraznějším jménům na současné světové prog-rockové/metalové scéně. Příští rok vyráží na turné, které podporuje novinkové album "Wasteland" vydané v září. A nevynechají ani Prahu. Dne 6. března vystoupí v Paláci Akropolis, o den později se pak přesunou do Bratislavy, kde zahrají v tamním klubu Majestic. Vstupenky jsou již v prodeji na webu pořadatelské agentury Obscure Promotion.

Riverside vznikli v roce 2001 ve Varšavě a v podstatě od začátku zaujali svým mixem progresivního rocku, heavy metalu, atmosférických prvků a lehké elektroniky. Kritici je přirovnávají k Porcupine Tree či Dream Theater, přesto je zřejmý jejich vlastní přístup k věci. V původní sestavě - Mariusz Duda, Piotr Grudziński, Piotr Kozieradzki a Jacek Melnicki - natočili šestici ceněných alb.

V únoru 2016 zemřel na náhlou zástavu srdce kytarista Piotr Grudziński. Skupina zrušila naplánované turné, v říjnu pak vyšla kompilace starších ambientních a atmosférických skladeb "Eye of the Soundscape". Ještě předtím ale muzikanti oznámili, že se rozhodli pokračovat dále jako trio, a Grudzińského tak nenahradí (alespoň na studiových nahrávkách) žádný nový kytarista. Na nové album v této sestavě se čekalo další dva roky, "Wasteland" vyšlo 28. září letošního roku a formace jej na svém pražském a bratislavském koncertě určitě představí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY