Člen Beirut, The National či kapely Sufjana Stevense. LANZ poprvé zahraje v MeetFactory

15.12.2018 08:28 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Aniž byste o tom věděli, Benjamina Lanze jste už možná viděli. Všestranný člen význačných indierockových Beirut, The National anebo kapely Sufjana Stevense míří se svým sólovým projektem LANZ poprvé do Česka. Svou novinku "Hoferlanz II" představí ve smíchovské továrně 21. prosince 2018.

Jak naznačuje číslice za jménem tohoto alba, jde u Benjamina Lanze za poslední dva roky v pořadí již o druhé pod jménem LANZ. Jako by velká písmena, jimiž je to jméno vysázeno, naznačovalo velkolepost a zároveň, když jde vlastně jen o jeho příjmení, skromnou povahu jeho veskrze alternativní sólové tvorby. Brooklynský tvůrce je bytostným instrumentalistou, z něhož se zde stává také zpěvák. Ústředním nástrojem je pro něj trombon, nejen se kterým na turné doprovází The National. Z této spolupráce vychází i LNZNDRF, jeho u labelu 4AD vydávající skupina, za níž stojí s bratry Devendorfovými a díky niž je obecně pravděpodobně nejznámější. Neposledně je bezmála od začátku plnohodnotným členem Beirut. Spojuje se takto se jmény dobře známými nejméně celé alternativní scéně a svůj život zkrátka zasvěcuje indie rocku.

"Jako posluchač si užívám nejodlehlejší kouty experimentální a progresivní tvorby," prozrazuje o sobě hned z úvodu. "Posledních deset let jsem se ale věnoval hraní s dnes vzato nejikoničtějšími jmény indie rocku." Dojde-li na jeho vlastní autorskou tvorbu, nezná hranice a jedním dechem dodává, že vyrůstal na divném rocku, jaký tvořil Frank Zappa anebo Sun Ra. Když vypráví o svém hudebním dospívání, příhodu o tom, jak jej zastavila učitelka, která s výrazem plným hrůzy vřískajíc vyrazila dveře jeho zkušebny, završuje s potutelným úsměvem: "Je dobře, že mě potřebovali v orchestru." Po studiu na newyorské SUNY, kde se věnoval pozounu, bubnům a elektroakustickým nástrojům, začal doprovázet Sufjana Stevense. Na tomto Stevensově turné k albu "The Avalanche" podílel s tvůrci, kteří následně psali historii: Bryce Dessner, Shara Nova (alias My Brightest Diamond) anebo Annie Clark (alias St. Vincent). Ve chvíli, kdy se v roce 2009 stal členem Beirut, se oddal hudbě nejpozději zcela. Jeho aktuální, na Bandcampu vydané album "Hoferlanz II" (2018) nechová závazky k jakémukoliv žánru - je ztřeštěnou, ale osvobozující meditací, experimentální, leč chytlavou záležitostí.

Už dnes je Benjamin Lanz klíčovou postavou současné nezávislé rockové scény a nedílnou složkou vašich oblíbených kapel, což neznamená, že by jeho sólový projekt zněl podobně. O tom však, jak i experimentální pojetí indie rocku dokáže roztancovat, se jeden může přesvědčit třeba prostřednictvím singlu "Auckland". V plné síle pak u nás poprvé LANZ a jeho rozmařilá sebranka v pátek 21. prosince rozrazí dveře MeetFactory.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY