Navzdory názvu "Circles" se P.O.D. v kruhu netočí

04.12.2018 17:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Při pohledu na přebal novinky amerických P.O.D. se možná zarazíte: motýlci a zapadající slunce? Jsou to opravdu ti nu-metaloví bouřliváci, kteří před lety vydali oceňovanou desku "Satellite"? Ano, jsou. A nejedná se o maskovací manévr, hudebně album přesně odpovídá atmosférickému obalu.
7/10

P.O.D. - Circles

Skladby: Rockin' With The best, Always Southern California, Circles, Panic Attack, On The Radio, Fly Away, Listening For The Silence, Dreaming, Domino, Soundboy Killa, Home
Vydáno: 16.11.2018
Celkový čas: 36:57
Vydavatel: Warner Music
Již na minulé, tři roky staré studiovce "The Awakening" P.O.D. naznačili, jakou cestou se do budoucna hodlají vydat. Žádné přešlapování na místě ani vracení se ke kořenům ale nečekejte, kapela momentálně vzhlíží pouze dopředu a na "Circles" se pokouší najít nový zvuk.

Předchozí dvě alba P.O.D. natočili muzikanti s producentem Howardem Bensonem, se kterým je pojí spolupráce na jejich nejslavnější řadovce "Satellite". Nyní se ale rozhodli zvolit jiný přístup a během vzniku nového počinu vystřídali hned několik producentů včetně hudebního dua The Heavy. Samotné nahrávání rovněž probíhalo netradičně. Žádné zavření se do studia na několik týdnů, ale průběžná práce během turné - kdykoliv byl čas a kdykoliv se dostavila múza.

Výsledkem je jedenáctka hudebně rozmanitých písní, u kterých překvapí především posun k popovějšímu zvuku. Skutečně tvrdých skladeb novinka příliš nenabízí. Výjimkou je úvodní rap rocková "Rockin' With The Best" se zřetelným rukopisem skupiny a kritickým textem vůči současné hudební scéně. Vyjma předposlední "Soundboy Killa" tím ale klasičtí P.O.D. končí.

Zbytek kolekce se nese ve velmi poklidném tempu s různorodými žánrovými odbočkami, včetně reggae ("Always Southern California"), popu ("Circles") či pop punku ("Listening For The Silence"). P.O.D. tu zpívají o drogách i sociálních tématech. Nesnaží se však kázat, spíš vyprávějí.

Chybějící tvrdší zvuk mnoho fanoušků zklame, ale je potřeba uznat, že psát dobré písně kalifornská parta stále nezapomněla. I přes svou reggae rozmělněnost potěší zmiňovaná "Always Southern California", špatná není ani hravá, hip-hopem a funkem nasáklá "Fly Away". Na opačné straně pak stojí balada "Domino", která je jednou z nejotravnějších skladeb, kterou kdy kapela napsala.

Výsledkem je ale slušný počin a další pochopitelný krok sympaticky stárnoucí formace.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY