shop.musicserver.cz
Tomáš Klus, Forum Karlín, Praha, 17.11.2018

Tomáš Klus přehrál komplet celou desku, pokřtil mu ji překvapený Jiří Kučerovský

Vydáno: 18.11.2018 20:48 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: David Podrabský

Tomáš Klus po dvou letech zaplnil Forum Karlín. Představil zde všechny písně ze své poslední studiovky "SpOlu" a navrch v premiéře uvedl klip "Dobrodružce". Nové album zkraje koncertu pokřtil a ještě dostal z rukou Ivy Milerové ze Supraphonu zlatou desku. Zkrátka dělo se toho ten sobotní večer dost.

Live: Tomáš Klus

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 17. listopadu 2018
setlist:Marie, Nina, Dobré ráno, Až…, Malý vítr, Tichá voda, OníTi, Mořeplavci, Chybíš mi, Víla, Potušení, Karavan, Apak, Alfréd, Do nebe, Dobrodružce, Masám, Haruki, Achjo, JdeVoZem, Vool, První doba popovodní, Hlasym se, Napojen, Podivín, SvětloAtma, Tuponi, Muži se ženou, Flusnu, Anat, Pánubohu do oken, Sibyla, Pocity, Mantra

Milník v historii 17. listopad si lidé připomínali na mnoha místech, ať už demonstrací proti Andreji Babišovi, zavzpomínáním na Národní třídě nebo ho slavili hudbou. J.A.R. tradičně hráli v Lucerně, na Václavském náměstí se odehrál Koncert pro budoucnost a Tomáš Klus křtil ve Foru Karlín svoji další studiovku "SpOlu", kterou vydal počátkem září.

Tomáš Klus, Forum Karlín, Praha, 17.11.2018
© David Podrabský
Tříhodinová show byla pomyslným hřebem turné, s kterým Klus právě obráží republiku. Přehrál kompletní pestrobarevnou jednadvacítku písní, kterou prokládal známějšími staršími kousky. Klobouk dolů za odvahu - fanoušci tento fakt nemuseli přijmout. Málokterá kapela vypálí všechny své novinky během jednoho vystoupení a nikdo jich nemá na svém kontě tolik jako právě Klus. Ale dali to.

Tomáš Klus, Forum Karlín, Praha, 17.11.2018
© David Podrabský
Klus byl politický, ale ne natolik, aby zastínil to, proč se lidé ten večer ve Foru Karlín sešli. Společenskou situaci spíš uklidňoval, než aby přidával pod kotel. Úvodní "Marii" vystřihl komorně jen sám s kytarou. Na "Ninu" už mu dělal společnost jeho parťák kytarista Jiří Kučerovský a postupně se přidal i zbytek Cílové skupiny, tedy Bubeník Petr Škoda a baskytarista Jan Lstibůrek. Po třetím vypalováku - " Dobré ráno" - došlo na křest desky. Aktu se zhostil evidentně zaskočený Jiří Kučerovský. Klus výběr kmotra okomentoval se slovy, že kdo jiný by to mohl udělat než ten, s kterým je nejdéle spolu (jak značí samotný název desky). Křtilo se jejich oblíbeným drinkem - červeným vínem s colou. Stylově pak přišla na řadu píseň "Až…", která se objevila před deseti lety na Klusově první desce "Cesta do záhu(d)by".

Tomáš Klus, Forum Karlín, Praha, 17.11.2018
© David Podrabský
Bez povšimnutí nezůstala i zprvu nenápadně vyhlížející dekorace sálu a pódia, kterou si vzal opět na starost Matyáš Vorda z Mandrage. Na stropě viselo osm řad lampionových balonků, podobných, jaké měli Kryštof na halovém turné k "Srdcebeatu" před třemi lety. Nad pódiem byly zavěšeny tři obrovské lampiónové koule. Na první byly vyobrazeny siluety zvířat, na prostřední lidé a na pravé domy. Nad hlavami muzikantů pak viselo několik židlí a dřevěná kolébka.

Během setu došlo několikrát na Klusovu improvizaci. Tou okořenil několik písní, kdy zpěvem glosoval aktuální momenty. Například když věnoval písničku Adélce, která slavila osmnáctiny, nebo když zpíval: "zda jsme byli zapálit svíčku na Národce nebo vyprovodit z hradu toho důchodce…" Několikrát nenápadně zaútočil na aktuální dění kolem premiéra Babiše, vtipkoval, že to je jeho koncert a že si zde může povídat, co chce, a nikdo ho odsud nebude vyhazovat.

Nedílnou součástí večera byla i premiéra klipu "Dobrodružce". Ten si po "Apak" vzali opět na triko pánové Jordan Haj a Givinar Kříž. Klip odvysílali na obrovském plátně spuštěném v zadní části sálu. V ten moment bylo video dostupné i na různých sociálních sítích včetně YouTube kanálu.

Tomáš Klus, Forum Karlín, Praha, 17.11.2018
© David Podrabský
Na několik písní Tomášovi dělala společnost jeho žena Tamara, která se krom už notorické "Apak" přidala v "Potušení" a "Muži se ženou". V poslední zmiňované vypomohli se zpěvem i přizvaní fanoušci. Naopak sám muzikant se doprovodil ještě při "První doba popovodní".

Mezi písněmi nevynechal ani krátké proslovy. Před "JdeVoZem" například zavzpomínal na patnáctiletou ekologicky smýšlející Švédku a připomněl, že pokud chceme, abychom se měli líp, musíme jednat teď a ne potom, protože naší Zemi už nebude pomoci.

Tomáš Klus, Forum Karlín, Praha, 17.11.2018
© David Podrabský
Po skončení "Potušení" pronesl: "Přátelé, buďte šťastni, máte na to právo." Mezi zajímavé artefakty večera patřili chumelící papírky v závěru "Hlasym se", u písně "Napojen" spojili fanoušci svoje ruce v srdíčka. "Tuponě" věnoval všem pravdoláskařům. U "Podivína" Honza Lstibůrek vybrnkával svůj part na housle a "Pánubohu do oken" zakončil Jiří Kučerovský sólem na foukací harmoniku. Před závěrečnou "Mantrou" Klus opět připomněl, jak jsme všichni jedineční, nemáme si nechat vštěpovat názory od jiných a hlavně spolu komunikovat. Jen tak svět bude nadále fungující.

Risk je zisk, i tak by se dalo shrnout sobotní vystoupení. Tah vsadit na nové písně (i přes to, že jich bylo tolik) se vyplatil. Jen jich možná mohlo být méně, protože ne každý fanda měl novou desku naposlouchanou. Koncert by tak po přidání pár starších hitovek měl ještě větší spád než měl.

NÁZORY
  • Klus (Jana, 20.11.2018 10:17) Reagovat

    Ráda jsem ho poslouchala, ale od té doby co se z něj a jeho ženy stali odborníci na všechno, ho nemusím.

  • Vidí třísky v očích jiných, břevno ve svém... (Romana Kolaříková, 21.11.2018 14:04) Reagovat

    Vidí třísky v očích jiných, břevno ve svém vlastním už nikoliv. Pasuje se na Buddhu a spasitele, ve skutečnosti prahne po obdivu.

  • Jano za mě jasný palec nahoru za ,,Odborníci na... (Anonym, 02.09.2019 21:32) Reagovat

    Jano za mě jasný palec nahoru za ,,Odborníci na všechno,, Asi tak nějak.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Video: Tomáš Klus přináší ve vánoční písni "Zvonova zpověď" naději (24.12.2022 09:00)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Mariím" vzdává hold všem ženám a matkám (07.12.2022 16:52)
- Veselské pískovny v sobotu rozezpívá Tomáš Klus (24.08.2022 17:15)
- Video: Tomáš Klus jde neplánovaně za "Štěstím" (12.07.2022 08:46)
- Tomáš Klus se stal hlavní hvězdou muzikálu "Branický zázrak" (31.05.2022 18:51)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu