Překvapení české hitparády - Marian Vojtko v souboji o první místo porazil fenomén "Bohemian Rhapsody"

15.11.2018 16:26 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Nečekaného vítěze korunujeme tento týden v komentáři domácího albového žebříčku. Ani Queen, ani Lucie Vondráčková a ani Lady Gaga a Bradley Cooper na prvenství nedosáhli. Vedoucí postavení všem favoritům vyfoukl muzikálový zpěvák Marian Vojtko s výběrem "Muzikál". Rádiím poprvé kraluje Dean Lewis.
Dean Lewis - Be Alright
© facebook interpreta
RÁDIA - Narodil se před jednatřiceti lety, pochází z australského Sydney a jeho velkým vzorem jsou Oasis. U nás sice písničkář Dean Lewis příliš známý není, ale u protinožců se jeho singl "Waves" z roku 2016 stal třikrát platinový. A novější "Be Alright" se dostal i do Evropy, jedničku kromě Austrálie uzmul i v Belgii a nově také v České republice. Do čela žebříčku poskočil z minulého bronzu.

Divoký je v posledních týdnech pobyt v hitparádě pro OneRepublic. Song "Connection" už tři týdny nazpět zvítězil, pak ale nečekaně spadl až do páté desítky. Minule si polepšil na šťastnou sedmičku a nyní už z dvojky znovu atakuje úplnou špičku. Nechme se překvapit, čím nás ještě Ryan Tedder a spol. překvapí v dalších kolech.

Už od léta se v popředí pohybuje Jonas Blue s "Rise". Tentokrát se opět vrací na stupně vítězů, ze čtyřky míří na bronzový podstavec. Naopak dvojnásobný šampion George Ezra si pohoršil na bramborový post. "Shotgun" následuje na pátém místě nejvýše umístěná novinka kola. Startem rovnou v Top 5 se může pochlubit Lucie. S "Nejlepší, kterou znám" se skupině podobně jako s předešlým kouskem "Takhle tě mám rád" podařilo hned v prvním týdnu zmobilizovat všechny rádiové stanice. Však se na novou desku "EvoLucie" čekalo šestnáct let.

V první desítce už se vyskytuje i Xindl X s hitem "Dřevo". U Ondřeje Ládka jsme si zvykli, že prakticky cokoliv vydá, má úspěch. Jeho skladatelský talent psát zapamatovatelné písně se opět potvrzuje. Tuzemská tvorba tentokrát zabrala hned polovinu míst v Top 10. Na jejím konci se ještě pohybují Chinaski, Kryštof a Mirai s již osvědčenými hity.

Další novinku najdeme na padesátém místě. V polovině žebříčku se usídlila Ewa Farna, která v září vydala song "Málo se známe". A rádia ho konečně zařadila do playlistů. Na devětapadesátce bodují Australané The Faim se "Summer Is A Curse". Tahle pop-rocková parta teprve nedávno debutovala, bude tedy zajímavé sledovat, zda si ji dramaturgové oblíbí.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Dean Lewis - Be Alright
  2. OneRepublic - Connection
  3. Jonas Blue - Rise (feat. Jack & Jack)
  4. George Ezra - Shotgun
  5. N Lucie - Nejlepší, kterou znám
  6. Xindl X - Dřevo
  7. Alvaro Soler - La Cintura
  8. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  9. Kryštof - Na viděnou
  10. Mirai - Anděl


Marián Vojtko - Muzikál
© facebook interpreta
ALBA - První místo albového žebříčku můžeme tento týden považovat za nepředvídatelné. Čekalo se, že vzhledem k úspěchu v kinech vyhraje soundtrack filmového hitu "Bohemian Rhapsody" - vždyť fanouškovská základna Queen a Freddieho Mercuryho je u nás obrovská. Na rockovou legendu ale zbylo druhé místo, zlato si vydobyl muzikálový zpěvák Marian Vojtko.

Deska "Muzikál" představuje pro Vojtka jakýsi průřez jeho zásadními rolemi. Najdeme na ní písně z představení "Dracula", "Muž se železnou maskou", "Fantom opery" a mnohých dalších, ale i novinku "Není přístupná". Pětačtyřicetiletý zpěvák má v poslední době napilno, před pár dny vyšla nahrávka "Už z hor zní zvon" souboru 4 tenoři. Kromě Vojtka v písní zpívají Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo.

Po třech prvenstvích se na bronzový stupínek přesunuli Lady Gaga a Bradley Cooper se soundtrackem "Zrodila se hvězda". To znamená, že v první trojici máme hned dvě upoutávky do kina. Čtvrtým místem v žebříčku startuje Lucie Vondráčková. Album "Růže" vydává po několika letech studiového klidu, je však vidět, že fanoušci na něj trpělivě čekali a hned si ho pořídili. Třetí novinku v Top 5 obstarali Wohnout s "Miss maringotka". Stálice české scény novou hudbu představuje na aktuálním turné, v rámci nějž se 16. listopadu zastaví v pražské Lucerně.

Queen se do elitní desítky podívali ještě jednou. Na osmičce se zjevila remasterovaná výběrovka "Greatest Hits". Další novinka jde hluboko do české historie. Supraphon vydal "Jubilejní edici" jediného alba The Matadors, beatové formace, která fungovala v druhé polovině šedesátých let krátce, ale zanechala významnou stopu. Prošli jí i Radim Hladík nebo Vladimír Mišík.

Za patnáctým místem musíme do Austrálie. Formace Dead Can Dance vydala po šesti letech novou řadovku "Dionysus" a čeští fanoušci si ji nemohli nechat ujít. Mimo první dvacítku zůstali The Prodigy, což nás docela překvapuje. Ikona devadesátých let se sem poměrně často vrací a čekali jsme ji s "No Tourists" výš než na třiadvacítce.

Top 10 - alba:
  1. N Marian Vojtko - Muzikál
  2. Queen - Bohemian Rhapsody O.S.T.
  3. Lady Gaga & Bradley Cooper - A Star Is Born
  4. N Lucie Vondráčková - Růže
  5. N Wohnout - Miss maringotka
  6. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  7. Lvcas Dope & DJ Wich - Diamant
  8. N Queen - Greatest Hits (Remastered)
  9. Eminem - Kamikaze
  10. Twenty One Pilots - Trench

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 45. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY