Sólový debut "Egomania" Hanka Von Hell je nostalgickým návratem do devadesátek

21.11.2018 13:35 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Hærtis, Hank von Helvete nebo třeba Hertugen? Aktuální umělecké jméno bývalého lídra populárních Turbonegro zní Hank Von Hell. Pod tímto pseudonymem nahrál svou první sólovou desku "Egomania", se kterou dorazí i do České republiky. Jak návrat věčného rebela dopadl?
7/10

Hank Von Hell - Egomania

Skladby: Egomania, Pretty Decent Exposure, Blood, Dirty Money, Bum To Bum, Never Again, Bombwalk Chic, Wild Boy Blues, Too High, Adios (Where’s My Sombrero)
Vydáno: 2.11.2018
Celkový čas: 35:41
Vydavatel: Sony Music

Hans Erik Dyvik Husby, jak se ve skutečnosti tento černovlasý hudebník jmenuje, se proslavil s partou Turbonegro v devadesátých letech, kdy sklízeli se svým death punkem ohromný úspěch. Fanoušci této formace platili za nejvěrnější v celé Evropě. S kapelou nahrál šest alb včetně posledního "Retox" z roku 2007. Nedlouho poté Hank odchází ze skupiny i z hudební branže. Debut "Egomania" je tak plnohodnotným návratem norského divočáka, jehož životní styl přesně odpovídá otřepanému spojení sex, drogy a rock'n'roll.

Na "Egomania" Hank Von Hell pokračuje v kurzu, který nastolil s Turbonegro. Tedy se směskou rock'n'rollu a punku. Jen temnoty ubylo, což hudebně naznačuje hned titulní pecka. Na nahrávce nechybí teatrální aranže, které už dříve odkoukal od Alice Coopera. Na sólovce ale pomrkává především po jeho starších rock'n'rollovějších albech. Vokálně neztratil nic ze svého kouzla, jeho charakteristický hlas nostalgicky evokuje devadesátky, se kterými je jeho osoba navždy spjatá. Vrcholem novinky je singl "Bum To Bum", kde najdeme to nejlepší z Hankova rukopisu. Ale i zbytek materiálu má co nabídnout, byť nejde o nikterak originální kusy, spíše o řemeslně slušný rock s výraznou melodikou.

Na závěr připomínáme, že Hank Von Hell přijede v rámci svého evropského turné do Prahy, a to 12. prosince do klubu Nová Chmelnice.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY