shop.musicserver.cz
Floex & Tom Hodge, MeetFactory, Praha, 11.11.2018

Floex a Tom Hodge v Praze dokázali, že jejich Jan Novák bude schopen žít svým životem

Vydáno: 13.11.2018 16:47 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: Richard Hodonický / MeetFactory

"A Portrait Of John Doe" je unikátní album, spojení několika hudebních světů a ucelený příběh o komkoliv okolo nás (nebo přímo o nás samotných). Floex a Tom Hodge následně nachystali sérii koncertů, ve které se chopili výzvy transformovat velký orchestr do mnohem menších prostor. A samotný křest alba se nadmíru povedl.

Live: Floex & Tom Hodge

místo: MeetFactory, Praha
datum: 11. listopadu 2018
setlist: Inauguration Of Nobody, Wednesday (Is The New Friday), Machines Are Dancing, John Doe Arise, I Dream Of Ikaria, Prelude I, Prelude II, Resurgence, Requiem, Emoticon (Original/Floex Remix), Mecholup

Oním zvirtualizovaným hudebním tělesem je Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR), který se podílel i na natáčení desky. Když loni celé uskupení vystupovalo ve Studiu 1 Českého rozhlasu, snímalo je několik kamer. Režisér Marek Čihař následně výsledný videozáznam využil coby podklad pro projekce na levitující balóny. Ty se v pražském klubu MeetFactory prolínaly s animacemi souvisejícími s vizuálem alba "A Portrait Of John Doe" a dalšími pohyblivými obrazy (převážně noční oblohy) v různých barevných odstínech. Hudební složku pak vytvářeli Floex (Tomáš Dvořák), Tom Hodge a Jakub Tengler, coby host se objevila Sára Vondrášková.

Floex & Tom Hodge, MeetFactory, Praha, 11.11.2018
© Richard Hodonický / MeetFactory
"A Portrait Of John Doe" je ucelený příběh, hudebníci tak logicky tuto nahrávku prezentovali v chronologickém pořadí. Mezi skladbami se rozpovídali Floex i Tom Hodge (vždy na střídačku). Oba přitom nešetřili vtípky a prozradili i několik málo detailů k samotnému vzniku Příběhu Jana Nováka.

Jakub Tengler se prý do této virtuálně-reálné skupiny dostal jen díky tomu, že je též vynikající hráč na klarinet. Kromě toho je ale i skvělý bubeník, což během večera dokázal svým citem pro rytmické detaily nebo hrou na zavěšené perkusní elementy - v jeden moment na ně hrál i smyčcem. Tom po většinu času seděl u kláves a klavíru, Tomáš pak hrál na klarinet, klávesy a marimbu. Zvuk byl na začátku setu ne úplně optimální, ale postupně se zlepšoval a od rytmicky nejvýraznější "Machines Are Dancing" se stabilizoval a byl patrný každý hraný element. Jedinou vadou tak bylo, že tišší pasáže rušil hluk z baru.

Floex & Tom Hodge, MeetFactory, Praha, 11.11.2018
© Richard Hodonický / MeetFactory
Od úvodní "Inauguration Of Nobody" se publikum nechalo vtáhnout do děje a unášet umem a sehraností tria hudebníků, z nichž každý jednotlivé melodické struktury prožíval po svém. Posluchači se buď decentně hýbali do beatů nebo si všímali prvků projekce, někteří měli zavřené oči a dotvářeli si vlastní vnitřní malby.

Po zmíněné "Machines Are Dancing" přišlo první překvapení - Floex pozval na scénu Sáru (Never Sol) a prozradil, že "John Doe Arise" měla být původně písnička zazpívaná právě touto hudebnicí, ale s konečným rozhodnutím o čistě instrumentální nahrávce tento plán padl. Na koncertu tak byla jedinečná příležitost si poslechnout původně zamýšlenu ideu. Před "I Dream Of Ikaria" došlo na samotný křest. Muzikanti z publika vytáhli jednoho nositele příjmení Novák, jenž následně "A Portrait Of John Doe" pokřtil.

Závěrečná část hlavního bloku pak ubrala na tempu a dějově se dostala do rozmanitějších nálad, v kterých byla patrná i melancholie ("Resurgence"), pomyslná oslava života i vzpomínky na blízké, kteří již opustili tento svět ("Requiem"). A právě závěr ukázal, jak variabilní a funkční spojení Floexe a Toma Hodgeho je.

Floex & Tom Hodge, MeetFactory, Praha, 11.11.2018
© Richard Hodonický / MeetFactory
Jako přídavky zazněly dvě starší skladby. Nejprve "Emoticon" Tomova projektu Piano Interrupted (v němž se potkal s Franzem Kirmannem a Timem Fairhallem) v jakémsi mash-upu původní verze z desky "The Unified Field" a remixu z Floexovy dílny, který publikum rozhýbal do tance, stejně jako vynikající "Machines Are Dancing". Na úplný závěr si pánové ponechali variaci na téma "Mecholup" (z Floexovy desky "Zorya") postavenou na duetu dvou klarinetistů (Tomáš a Jakub).

"A Portrait Of John Doe" má za sebou zdařilý křest. Krása tohoto alba vynikla i v tomto minimalistickém provedení. Celý koncept byl promyšlen do posledního detailu a nahrávka sama o sobě může dále žít svým životem i s novými (nejenom) technologickými možnostmi. Floex a Tom Hodge jsou tvůrčí persony, které tímto projektem výrazně rozšířili své hudební universum. Snad tedy do budoucna nezůstane jen u tohoto osamoceného alba. Anebo dojde ještě alespoň na nějaké festivalové repete - třeba uvedení v Gongu během Colours Of Ostrava by tomuto dílu velmi slušelo.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Floex je na soundtracku "Shoulders of Giants" hrdinným strážcem hudební galaxie (06.02.2023 00:00)
- Nové desky 4/2023 - od Avy Max přes Sama Smitha po Uriah Heep (01.02.2023 18:30)
- Recenze: Orbital kompletem "30 Something" poukazují na vlastní důležitost (22.08.2022 00:00)
- Naživo: Procházka parkem a strhující horečka sobotní noci s Underworld. Takový byl závěr Metronome Prague (27.06.2022 16:09)
- Naživo: Floexova "Papetura" konečně naplno rozkvetla i naživo (29.04.2022 12:47)
- Orbital oslaví tři dekády existence rozsáhlou kompilací (22.04.2022 12:58)
- Floex chystá dvojí křest v pražské MeetFactory (20.04.2022 15:48)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (20-16) (21.01.2022 18:30)
- Recenze: Dvojice Hodge & Floex na soundtracku "Je Suis Karl" reflektuje současnost (21.09.2021 17:05)
- Zažijte netradičních #5 PROSTOR Pražské tržnice během koncertů Hellwany, Aiko, Hlaskontrabas, Floexe s Never Sol a Vážného zájmu (11.09.2021 08:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu