Sisa Fehér a Vladko Mikláš nahráli meditativní oslavu přírody "Bardo"

17.11.2018 10:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Slovenská hudebnice Sisa Féher se na nové desce "Bardo" spojila s multiinstrumentalistou Vladkem Miklášem, aby společně natočili koncepční nahrávku, jejímž ústředním tématem je příroda. Vše okořenili texty, které jsou původně autorskými básněmi právě Sisy Fehér.
7/10

Sisa Fehér & Vladko Mikláš - Bardo

Skladby: Intro, Jazero, Hučí potok, Hučí voda, Neberte lesy, Orol, Jelene, Jarabina, Tancovala by som, Intermezzo, Ona, Ráno, Zore
Vydáno: 1.6.2018
Celkový čas: 33:48
Vydavatel: Slnko Records

Ačkoliv jsou oba hudebníci ze Slovenska, aktuálně pobývají v Praze. Největší inspirací ke zrodu desky byla však slovenská příroda. Právě v tamních horách Sisa Fehér napsala básně inspirované jejich tajemstvími a krásami. A aby bylo výsledné dílo co nejpestřejší, pozvala si ke spolupráci oceňovaného hudebníka Vladka Mikláše, mimo jiné kytaristu slovenské party Katarzia.

Náladu desky navozuje už krásný přebal. Plně se ovšem nahrávka rozvine s angažovanou písní "Neberte lesy", kterou lze brát jako ekologickou agitku, která v až meditativním aranžmá rozhodně neurazí. V éteričtějších skladbách jako "Orol" či "Jerabina" připomene jinou slovenskou umělkyni - Katarínu Málikovou a její skvostné dílo "Pustvopol". Oproti němu je ale "Bardo" intimnější, komornější a ne tak okázalé. Ostatně hudební doprovod je velice skromný, kromě Miklášovy akustiky jsou to jen krátké instrumentální vsuvky (basa, trombón). Hlavní roli tu hraje vokální linka Fehér, která svůj hlas využila v "Bardo" jako styčný instrument. Rozhodně jde o zajímavý počin, vyžadující posluchačovu pozornost a správné naladění.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY