shop.musicserver.cz
Rosalía - El mal querer

Rosalía na "El mal querer" kombinuje tradice s modernou. Ale tak, že vám padne brada

Vydáno: 12.11.2018 00:00 v sekci Recenze - David Věžník | foto: facebook interpreta

Můžete to proklaté "Despacito" nesnášet, jak chcete, ale jedno se mu upřít nedá: dokázalo, že angloamerické publikum je ochotno v masovém měřítku bezvýhradně přijmout píseň v jiném jazyce, než je angličtina. A na opačné straně planety mezitím Rosalía nahrála "El mal querer", jednu z desek roku. Přijměte ji také.

10/10

Rosalía - El mal querer

Vydáno: 2.11.2018
Celkový čas: 30:13

Skladby: MALAMENTE (Cap.1: Augurio), QUE NO SALGA LA LUNA (Cap.2: Boda), PIENSO EN TU MIRÁ (Cap.3: Celos), DE AQUÍ NO SALES (Cap.4: Disputa), RENIEGO (Cap.5: Lamento), PRESO (Cap.6: Clausura) (Ft. Rossy de Palma), BAGDAD (Cap.7: Liturgia), DI MI NOMBRE (Cap.8: Éxtasis), NANA (Cap.9: Concepción), MALDICIÓN (Cap.10: Cordura), A NINGÚN HOMBRE (Cap.11: Poder)

Vydavatel: Sony Music

Prodebatovaly se o tom už hodiny, možná i dny. Všechny ty diskusní panely na přehlídkách typu Womex, Womad nebo festivalech jako Colours Of Ostrava (respektive Czech Music Crossroads) nebo Folkové prázdniny (a jejich Kolokvium). Ta otázka zněla vždycky nějak jako: "Jaká je úloha lidové hudby v dnešním světě?" Nebo: "Jak má dnešní generace umělců přistupovat ke svým hudebním kořenům?" Odpověď všem diskutujícím přinesla začátkem listopadu Rosalía se svou druhou deskou "El mal querer".

Rosalía Vila se narodila před pětadvaceti lety v malé katalánské obci Sant Esteve Sesrovires. Už jako malou holku ji zaujalo flamenco, v podstatě multikulturní mix cikánského, španělského, indického, arabského a židovského hudebně-tanečního umění. Jako větší holku ji pak zaujal pop. A zatímco její loňský debut "Los Ángeles" se drží odkazu spíše toho tradičního pojetí flamenca, letošní nástupce má na to, aby změnil pravidla hry pop music.

Rosalía totiž začíná být pojem. Album nevyšlo na nějakém lokálním katalánském vydavatelství, ale na jednom z největších světových labelů. A jen tak mezitím si jejího talentu začali všímat takoví lidé jako Dua Lipa, Pharrell Williams nebo Arca.

A talent je to nesporný. Tahle cácorka totiž opravdu umí zpívat. Žánr podává s takovou náloží emocí, že bez sklenky sangríe nemáte moc šancí tu půlhodinu, po kterou vám "El mal querer" bude znít z reproduktorů, ustát.

O emoce jde v tomhle případě na prvním místě. Nahrávka je to totiž koncepční - jedenáct písní vypráví příběh o pochroumaném a nefungujícím vztahu inspirovaný románem "Flamenca" ze 13. století. Každá položka tracklistu je tak zároveň jednou kapitolou, a pokud vládnete jazykem španělským, dostane se vám dalšího rozměru.

I bez španělštiny si ale desku užijete. Neméně důležitou součástí (ne-li tou nejdůležitější) je totiž produkce. Tu obstaral španělský hudebník Pablo Díaz-Reixa, říkající si El Guincho (remixoval třeba Björk). A společně s Rosalíí vytvořil neskutečně vzrušující a živočišnou směs prvků lidové hudby a nejmodernějších technologií. (V českých zemích k muzice přistupuje podobně třeba Jitka Šuranská.) Hutné dupy a tlesky, kterými je flamenco charakteristické, jsou tak zasazeny do současného soundu, který se nebojí elektroniky, autotuneu, samplingu, hlubokých basů, zvuku motorů místo bicích ("DE AQUÍ NO SALES") ani přiznané citace Justina Timberlakea ("BAGDAD").

Necílí přitom výhradně na publikum bezmezně hltající v perexu zmíněné "Despacito". Rosalía se s tím nemaže a mezi pecky jako "MALAMENTE", "PIENSO EN TU MIRÁ" (což je taková letošní verze "Say It Right" Nelly Furtado) nebo "DI MI NOMBRE" klidně zařadí (pro běžného fanouška Luise Fonsiho) náročné kusy postavené pouze na smyčcích ("RENIEGO"), jen na kytaře ("PRESO") nebo jen na vokálech ("NANA").

A pak jsou tu ty klipy. Vizuální orgie plné symboliky netřeba víc popisovat, však se podívejte sami. To je prostě jiný level.

Výsledkem toho všeho je pak neuvěřitelně pestrá kolekce skladeb, které znějí jak z jiného světa, a přitom zároveň přinášejí intenzivní a hluboký niterný zážitek. Je to čerstvé, ale zároveň pokorně ctící tradice. Je to nové, ale přitom povědomé. Je to jedna z desek roku. Bez debat.

NÁZORY
  • DĚKUJU, DĚKUJU, DĚKUJU za recenzi španělsky z... (KlaudieS, 12.11.2018 13:19) Reagovat

    DĚKUJU, DĚKUJU, DĚKUJU za recenzi španělsky zpívaného alba. Protože poslouchám spíš hudbu z amerického kontinentu, objevila jsem Rosalíi až díky nominacím na Latino Grammy a jsem z ní nadšená stejně jako vy.

  • Nevím, jestli je to úplně na desítku, zatím j... (P., 12.11.2018 14:14) Reagovat

    Nevím, jestli je to úplně na desítku, zatím jsem neměl možnost slyšet to celé, ale těch pár věcí je super a taky děkuju, že Davide, že jste Rosalii představil, neměl jsem o ní potuchy.

    • Re: Nevím, jestli je to úplně na desítku, zatím j... (David Věžník, 12.11.2018 17:18) Reagovat

      Služebníček... ;-)

  • :) (Verunka:), 12.11.2018 14:40) Reagovat

    10/10 :) Souhlas.:) Jdu si pustit Fridu..:)

    • Re: :) (kruppe, 15.11.2018 10:08) Reagovat

      no a ted si chci taky pustit fridu...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Justin Timberlake ukazuje v klipu "No Angels" svou temnou stránku (17.03.2024 19:06)
- Video: Justin Timberlake v show SNL odpremiéroval druhý song z chystané desky (29.01.2024 09:44)
- Video: Sobecký Justin Timberlake je zpět! V klipu "Selfish" nahlíží sám na sebe (26.01.2024 09:31)
- Video: Björk a Rosalía spolu i proti sobě. Díky AI se v klipu "Oral" mlátí hlava nehlava (22.11.2023 10:41)
- Naživo: Fantastická Björk představila pražské O2 areně svou snovou utopii (17.09.2023 12:00)
- Publicistika: Björk a vizualita aneb Technologie, sny, pohádky a kontroverze (12.09.2023 08:00)
- Publicistika: Björk a Hildur aneb O vztahu matky s dcerou (08.09.2023 17:05)
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Video: Björk vzala 800 dronů a ovládla jimi festival Coachella (02.05.2023 19:12)
- Video: Björk se v psychedelickém klipu k songu "Fossora" vrací do světa hub (01.04.2023 16:56)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott AC/DC Queen Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Mirai Billie Eilish Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu