Mirai mají na krku první skandál, v přímém přenosu zesměšnili zpívání na playback

11.11.2018 14:00 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Kapele Mirai rostou s popularitou křídla. Kdo sledoval sobotní přímý přenos předávání cen Atlet roku (zhruba v čase 1:00:08) na České televizi, ví, o čem je řeč. Hudebníci se postavili proti zpívání na playback, ke kterému byli nejspíš donuceni, a udělali fór před diváky u obrazovek.

Vloni s pokorou odzpívali svůj rádiový megahit "Když nemůžeš, tak přidej", jehož slogan si vypůjčili od vytrvalostního běžce Emila Zátopka. U letošní "Chci tančit" se prohodili za nástroji a mikrofonem. Místo Miraie tak píseň jeho hlasem odzpíval bubeník Šimon Bílý schovaný za slunečními brýlemi.

Na sociálních sítí se již od okamžiku přenosu začaly objevovat reakce od kolegů a kolegyň z branže. A jsou v podstatě jen kladné. "Hezky Mirai v Atletovi roku přeházený za nástrojema a mikrofonem při playbacku! Haha a kapela od LENNY je v tom nemohla nechat samotný!" napsala například organizátorka předávání hudebních cen Anděl Lucie Hájková. Frontman Rybičky 48 Kuba Ryba jí to okomentoval slovy: "No a mně by přišlo vtipnější tam nejet hrát na PB...ale jim fandím, takže to dám :)"

AKTUALIZOVÁNO: A co na to samotná kapela? "Ve zkratce nám přijde, že to tak v dnešní době funguje... že se hraje na tomto formátu akcí na playback, což je takovej trochu švindl. Chápem argumenty proti, jen bychom byli rádi, kdyby mohli muzikanti dělat muziku i na různých galavečerech. Není to mířený proti Atletovi nebo ČT. Bylo tam spousta fajn lidí, kteří se o nás pěkně starali, vůči nim je nám to blbý, páč za to nemůžou. Je to myšleno globálně proti tomu trendu," vyjádřil se v odpovědi na náš dotaz frontman Mirai Navrátil a dodal: "Bojkot playbacku z naší strany proběhl už i dřív, jen to nebyl přímý přenos na ČT1, tak se to teď asi řeší víc. Ať žije živá muzika."

Obdobná situace se stala v roce 2001 při předávání Českého slavíka. Tehdy si frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo při "Lolitě" přelepil v přímém přenosu pusu lepicí páskou. Nově se však podařilo vše zamaskovat, použila totiž předtočené záběry ze zkoušky. O Krajčově akci se tak živě dozvěděli jen přítomní ve Státní opeře, kde se večer konal. Přelepená ústa měla znamenat vyjádření podpory s postojem kapely Lucie, která se nezúčastnila na protest proti některým zvykům, které v soutěži panují, respektive panovaly.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY