Deset aktuálních knih o českých muzikantech a od českých muzikantů

13.11.2018 14:00 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Poslední dobou se roztrhl pytel s umělci, kteří napsali knihu nebo o kterých byla kniha napsána. Tento trend se nevyhýbá ani Česku. Není to tak dlouho, co vyšly publikace o Marpovi, Pekařovi nebo Wohnout. Podívali jsme se detailněji na desítku nejpozoruhodnějších knížek z posledních třech let.
Dřív jsem měla zafixováno to, že umělci vydávají knihy až ve věku, kdy mají na co vzpomínat a nostalgicky rekapitulují svoji uměleckou kariéru včetně pikantních nebo i poučných příběhů, které byly léta skryty před veřejností a které znali jen ti nejbližší.

V poslední době však vyšlo hodně knih od mých vrstevníků, kterým je kolem třiceti. Ale jak říká Pekař: "Lepší je se otočit několikrát za svým životem než vůbec." Právě on, Marpo a Vesna vydali během posledního měsíce své autobiografie, a tím mě inspirovali k tomu, abych se ohlédla za knihami, které v posledních letech napsali čeští interpreti nebo které napsal někdo jiný o českých interpretech.

Marpo - Otakar III.

Před pár dny vyšla první Marpova biografická publikace se všeříkajícím názvem "OTAKAR III." Zaujme nejednoho (skalního) fanouška. Marpo je trochu kontroverzní osoba a ve svých Kristových letech má co rekapitulovat. Za poslední roky si prošel vším možným od smrti táty přes vyhazov z kapely Chinaski, masivní vzestup TroubleGangu včetně fanouškovského šílenství až po rozpad manželství. Jeho život a osud byl propírán médii, což mu možná dalo impuls o tom napsat po svém. Autorem biografie je známý fotograf Tomáš Beran, který byl dva roky Otakarovi Petřinovi v patách, fotil klíčové okamžiky a zaznamenával jeho životní příběh. Výsledek spojuje biografické prvky se sugestivním záznamem příprav koncertní show v O2 areně, kterou Marpo s TroubleGangem v květnu vyprodal jako první český rapper.


Vesna - Pátá Bohyně

Za jménem Patricie Fuxová se skrývá autorka hitu "Mám boky jako skříň", kterou tato hudebnice napsala pro Ewu Farnou. Od té doby ušla kus cesty a nakonec se z ní stala respektovaná songwritterka, která vdechla život dívčímu projektu Vesna oslavujícímu slovanské kořeny. Její knižní prvotina "Pátá Bohyně" na hudební stránku navazuje - je o cestě k duchovní podstatě, o nalezení svých kořenů a pochopení své ženskosti. Inspiraci Fuxová sbírala během své tříměsíční cesty po Asii. Místa, která procestovala, a situace, jež zažila, přetvořila v literární příběh.

"Pátá bohyně je žena, která se osvobodila od veškerých pravidel a dosáhla svobody. Žena, která v srdci pěstuje lásku a neočekává nic nazpátek. Žena, která má mnoho tváří, ale jen jednu duši prostupující nekonečným vesmírem. Žena, která vidí v bolesti jen cestu růstu. Žena, která má obyčejné tělo, ale ve své podstatě je nástrojem bohyně," vysvětluje autorka.


Pekař - Den, kdy jsem dal výpověď

Petr Štolba alias Pekař má ambice napsat do dvou let muzikál. Vymanil se ze škatulky toho, co je hostem Rybiček 48, a jde si směle svojí cestou. Jeho druhé, nedávno vydané album "Výpověď" doprovází autobiografie "Den, kdy jsem dal výpověď". Přestal dělat učitele ve školce a začal se věnovat hudební kariéře. "Kniha je přiznáním na papír, které má jiné vyznění než vyřčená či zazpívaná slova. Čelit pravdě nahý mi u zrodu alba přišlo logické," vysvětluje důvod vydání autor. Publikace je seřazená do šesti kapitol: dětství, střední škola, vztahy a neřesti, práce, kapela, teď. Na konec každé z nich jsou kromě fotografií zařazeny úvahy na nejrůznější témata a samozřejmě také texty písní z nového alba i s akordy. Dílko je v prodeji pouze na koncertech.


David Koller - Who The Fuck Is David Koller?

Unikátní knižní rozhovor básníka Milana Ohniska s legendárním českým rockerem a bouřlivákem Davidem Kollerem, respektovaným zpěvákem, bubeníkem, lídrem kapely Lucie, která vydala po šestnácti letech album "EvoLucie", ale taky neúnavným bojovníkem proti komunistům a zkorumpovaným politikům. Mimořádně otevřené pohledy do Kollerova hudebního i osobního života jsou doplněny velkým počtem fotografií, včetně těch, které jsou publikovány vůbec poprvé. Pozoruhodnou závěrečnou sondu tvoří odpovědi šestašedesáti umělců, osobností české kultury a veřejného života a také několika členů rodiny na otázku: Kdo je David Koller?


Horkýže Slíže - Kontiňju ...pokračujeme

Pro Horkýže Slíže byl přelom minulého a letošního roku zásadní - jejich řady poprvé v historii rozšířila žena. Kuko přenechal baskytaru Veronice Smetanové, aby nebyl na pódiu svázaný a měl více volnosti. Zároveň v loňském roce vydali knihu, která je oslavou jejich pětadvacetiletého fungování. Autorem je uznávaný český publicista Jaroslav Špulák. Jeho dílo nás zavede do zákulisí oblíbené slovenské party, abychom dostali informace o jejím fungování. Na více než dvou stech stranách si můžeme pročíst historky, které chtíc nechtíc vyšly ven. Sekundárně s knížkou vyšlo i poslední album formace "Pustite Karola".


Lukáš Vincour - Cesta: Od punku ke svobodě

Jak to vypadá, když se punkový bubeník rozhodne nepít, nekouřit a nedrogovat? Lukáš Vincour napsal autobiografii o tak trochu netradiční cestě člena Pipes And Pints. Nahlédnete do zákulisí kapel, se kterými se vypracoval od prvních koncertů ve sklepech a garážích až po vyprodané kluby po celé Evropě. Ve své výpovědi popisuje své životní filozofie, které jsou zaměřeny především na postoj k veganství, punku a svobodě. Tím to ale nekončí, Vincour vydal se svojí ženou Míšou, která je také aktivistkou za práva zvířat a veganství, pohádku "Tenkrát svět", která právě na toto téma, když si lidé neváží přírody ani zvířat, je.


Matěj Homola - Wohnout: sladkých dvacet

Wohnout vydali před pár dny desku "Miss maringotka". Matěj Homola je nejenom dobrý textař písní, ale i autor pár knih. Autobiografie o kapele ke dvacetiletému výročí její existence (v roce 2016) popisuje cestu od dětství do dospělosti, od prvních hudebních krůčků po vyprodané sály. Zaměřuje se na jednotlivé písně, lidi, důležité okamžiky, nechá nahlédnout do hudebního zákulisí, to vše doprovází velké množství archivních fotografií. Další rozměr dodávají knížce QR kódy, díky nimž je možné se dostat k množství audio/video materiálu, jako jsou raritní amatérské záznamy z koncertů, klipy a podobně. Čtenář si tak o této svérázné skupině může udělat ucelený obrázek. Homola krom toho vydal také autobiografickou a retrospektivní publikaci "Chci bejt jako oni", která mapuje historii českého skateboardingu v letech 1985-2000 .


Jakub König - Zvíře jménem Podzim

Zvíře jménem Podzim se probralo ze své nory přesně před rokem: téměř dvacetičlenné seskupení nabité samými dobrými jmény z alternativní scény vydalo stejnojmenné album plné temné melancholie, naděje a radosti. Autor hudby i textů Jakub König, kterého můžete znát jako maskovaného kuchaře Kittchena, doplnil nahrávku i publikací. Jeho rukou zároveň bohatě ilustrovaný detektivní příběh pátrá v temných koutech kolínské krajiny i lidské duše.


Záviš - Muzikant

Desátou knihu, tentokrát krátkých básní, vydal s příznačným názvem "Muzikant" znojemský kytarista, zpěvák a spisovatel Milan Smrčka známý pod uměleckým jménem Záviš neboli Kníže pornofolku. Ve sbírce více či méně vtipně humorem a nadhledem sobě vlastním akcentuje především směšnost pokrytectví a manipulátorského blbství téhle naší amorálně konzumentské doby, která doopravdy je zlá.


Petr Fiala - Petr píše :-)

Petr Fiala, hlavní tvář skupiny Mňága a Žďorp, je proslulý zejména svými specifickými texty, z kterých vyzařuje jistá naděje. Své textařské vlohy však ukázal už v roce 1999 ve sbírce "Výhledově" a také psaním svérázných a vtipných statusů na sociálních sítích. Od roku 2013 se stal pravidelně píšícím spolukomentátorem toho, co se děje kolem kapely a ve společnosti, a nebál se směle komunikovat s fanoušky. Až se toho nashromáždilo tolik, že v roce 2015 vydal soubor toho nejzajímavějšího "Petr píše :-)". Petr však nelení a pokračuje v této aktivitě i nadále, jak si ostatně můžete všimnout na kapelním profilu.


Chinaski - Není nám do pláče

"Není nám do pláče" je nejen poslední studiové album české poprockové hudební skupiny Chinaski před personální čistkou, ale i název stejnojmenné publikace, která vyšla jako součást limitované edice nahrávky. Stošedesátistránková knížka s pevnou vazbou, do které je cédéčko vloženo, obsahuje kompletní historii nahrávání této desky, příběhy jednotlivých písniček z pohledu autora, ale i instrumentalistů.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY