Tři sestry vzývají ke "¡Svobodě ředkvičkám!" a řeší úskalí vztahů

13.11.2018 17:55 - Ondřej Hricko | foto: Tři sestry

Tři sestry jsou tu po třech letech neúnavného koncertování zpět s novou várkou pokleslého pub-rocku. A ani tentokrát své fanoušky neochudili o vtipné texty z pera lídra formace Fanánka ani o hospodskou poetiku, se kterou tahle partička umí pracovat jako nikdo jiný u nás.
7/10

Tři sestry - ¡Svobodu ředkvičkám!

Skladby: Franta morgana, Háskov, Nafouknutek hrad, Holka ze starejch časů, Bujará, Opus magnum, Do volební urny, Rostě tak, Nábřeží kocoviny, Triumf vůle, Prášky, Z paneláku, Pomeranč
Vydáno: 9.11.2018
Celkový čas: 39:21
Vydavatel: Warner Music
Tři roky starý počin "Fernet Underground" patřil k těm slabším, ačkoliv nabídl třeba již velmi populární baladu "Plechový ježíš" či přisprostlou halekačku "Svatá Petra". Mohlo by se zdát, že po tolika letech už kapela vyčerpala vše, co daný žánr nabízí. Přesto novinka v lecčem překvapí. Třeba melancholickými texty.

Ty se prosmýkají celým albem, byť o žádné zadumané skladby nejde. V singlu "Háskov" Tři sestry překvapují pro ně netypickým vokálním duelem Fanánka a Supice, který evokuje vztahovou hádku, třeba osočování kvůli pití, nevěře i úklidu domácnosti: "Nemáš uklizeno! Propil si mé věno! Ty mě nemáš ráda! Kde si v noci strádal?" Skladba také zaujme rockovým projevem Supice, která většinou zpívá doprovodné sbory či balady. "Háskov" má navíc pořádný rockový náboj.

Melancholicky vyznívá i lunaparková pecka "Nafouknutej hrad", kde Fanánek musí spát v nafouknutým hradu, protože jeho stará "je zlá, stará, ale hrad jí patří, stejně jako lochneska, co potřebuje natřít". Šanci zakořenit v setlistech koncertů má nepochybně posmutněle nostalgická balada "Holka ze starejch časů", jeden z nejpůsobivějších kusů novinky, dotýkající se opět tématu vztahů. Svou atmosférou připomene jeden z hitů kapely "Lepší časy".

A vztahy jsou přetřásány i v "Rostě tak". Osobně laděná Fanánkova výpověď o tom, že mu žena závidí popularitu, zatímco ona sama doma studuje a buduje kariéru. Z jiného soudku je stesk nad legislativou ohledně domácího pálení alkoholu v "Opus magnum". Kromě "Háskova" se Supice projeví také v písni "Nábřeží kocoviny": "Včera jsem se přivedla do jinýho stavu, když jsem tak šla z divadla starých českých stavů."

Více než pivo se na novince "¡Svobodu ředkvičkám!" řeší náročné partnerské peripetie. Zda jde o skutečné zážitky, ví jen autor všech textů Lou Fanánek Hagen, u kterého lze určitý autorský vývoj cítit. Na aktuální nahrávce dokonce více než kdy dřív. Hudebně jde ovšem o tradiční směsku rocku i punku s více či méně chytlavými refrény. Kromě několika slabších kousků ("Triumf vůle", "Z paneláku") jsou ředkvičky slušnou sesterskou deskou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY