shop.musicserver.cz
Cocotte Minute - Chceme být jednou z nejlepších českejch kapel vůbec

Cocotte Minute - Chceme být jednou z nejlepších českejch kapel vůbec

Vydáno: 20.11.2018 11:00 v sekci Rozhovory - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Cocotte Minute mají venku nové EP "Veď mě", kterým potvrdili svou skladatelskou formu z posledních let. Právě o novince nahrávané v Rakousku, ale i o osobních věcech, názorech či plánech do budoucna jsme si popovídali s lídrem formace Martinem Zellerem.

V záři jste vydali EP "Veď mě". Obsahuje sedm skladeb a dosahuje stopáže téměř půl hodiny. Nabízí se otázka, proč z nahrávky nakonec nevzniklo plnohodnotné album...

Styděl bych se prohlašovat šest plus jedna věcí za plnohodnotný album a na dodělání dalších tří až čtyř tracků nebyl čas a ani peníze. Už takhle nás to stálo víc než deset tisíc eur. Samozřejmě jsme se tou otázkou zabývali, ale nakonec jsme se shodli, že to vlastně není vůbec potřeba.

Cocotte Minute
© facebook interpreta
Překvapilo mě, že jste po předchozí desce "Ritual, kmen a srdce a kmen" ještě přitvrdili. Novinka zní především metalověji. Byl to záměr takzvaně přiložit pod kotlem?

Vážně? Já mám zase pocit, že to je nejbaladičtější album, co jsme zatím udělali. Každej si tam asi najde to svoje. Ale je pravda že ty věci, co měly bejt tvrdý, jsou ku*va tvrdý. Na druhou stranu to, co mělo bejt balada až pop, je fakt ultra pop. Jako třeba ten bonus. To je možná ten klíč. Záleží, jakou polohu budeš vnímat víc a jakou méně

Album je skladatelsky obdivuhodně vyrovnané. Jedná se o výběr nejlepších nápadů, nebo jste skutečně složili pouze sedm písní?

Dík za ocenění. Složili jsme přesně těch sedm písní a do každý jsme dali to nejlepší z nejlepšího. Já i Czendál máme v sobě hodně ostrou autocenzuru a nepustíme ze sebe ven nic, o čem bychom nebyli přesvědčení, že je to v ten moment to nejlepší, čeho jsme schopni. Výjimkou je možná trochu ten bonus, kde jsme se dost vyřádili, ale i to je vlastně hodně silná věc, přestože to je popík. Nejsme kapela, která vychrlí milion nápadů a čeká, co se chytne. I proto je pro nás skládání neskutečně vnitřně náročněj a složitej proces, ale zase obvykle pak stavíme na total stabilním základu. Bez něj by žádná následná produkce a jakýkoliv aranžmá nedokázali vystavět opravdu silnej track.

Stále jsi výhradním autorem textů? Kde vlastně čerpáš inspiraci?

I když to možná někoho překvapí, jsem bytostnej introvert. Takže beru ze sebe. Musím samozřejmě pracovat i se svojí extroverzí, ale stojí mě to ku*va hodně energie. Zajímám se o strašně moc věcí. Mám v sobě obrovskou vrozenou zvědavost. Potřebuji všechno pochopit, rozumět, proč se co děje a jak to funguje. Potřebuji tyhle všechny informace na to, abych si dokázal zformovat názor a pohled na danou věc. A taky, když tomu rozumíš, tak tě to neohrožuje. Týká se to jak lidí, tak věcí nebo dějů.

Měl jsem taky dost složitý dětství a dospívání plný alkoholu a domácího násilí, vyrostl jsem v podstatě na ulici a od patnácti jsem fakt dřel, abych mohl konečně vypadnout z domova. Sám jsem se s tím, co se týká drog a alkoholu, jednu dobu taky moc nesral. To všechno se ve mně nějak ukládá, zraje, a když je čas, sáhnu do sebe.

Asi to zní složitě, co? V podstatě jsem prošel jako člověk nějakou složitou a někdy dost bolestivou cestu, abych byl to, co jsem teď. A všechno, co jsem cestou potkal, viděl a pochopil, nějak překlápím do toho, co sděluji svými texty. Hm, ty vole, to nezní o moc jednodušejc. (úsměv)

Ke skladbě "Králům koruny" jste natočili také klip. Proč padla volba právě na tuto píseň?

Od momentu, kdy jsme to prvně zahráli naživo, bylo jasný, že je to hit. Lidi nám dali neskutečnej feedback. Cítili jsme, že nám do toho Mike dal tak novej a zvláštní feeling, že to je naše nová cesta. A že je to i track, kterej pomůže oslovit nový publikum. Chceme růst. Věřím, že máme na víc než být jednou z nejlepších klubovejch kapel. Chceme být jednou z nejlepších českejch kapel vůbec, nehledě na žánr.

Cocotte Minute

Cocotte Minute se od začátku svého působení na domácí scéně řadí mezi přední rock metalové kapely. Pod vedením lídra formace Martina Zellera, jehož charakteristický vokál se stal poznávacím znamením skupiny, vydali v roce 2004 úspěšný debut "Czeko". Dva roky nato na něj navázali deskou "Proti sobě" a v letech 2009 a 2010 dvojalbem "Sado Disco". Po pětileté pauze, kdy skupina hibernovala, přichází v roce 2015 s přelomovým comebackovým počinem "Rituál, kmen a srdce a kmen!". Ten Cocotte Minute nahráli naživo před publikem a vydali jako CD i DVD. Album vzniklo za vydatné pomoci fanoušků prostřednictvím serveru HitHit.cz, a následně bylo oceněno jako album roku v anketě Žebřík 2016. Aktuálně má kapela venku EP "Veď mě", které nahrála v Rakousku pod producentským dohledem Mikea Wolfa.

Jaké bylo nahrávání se zahraničním producentem Mikem Wolffem? Angličtina nebyla problém?

Myslím, že jsme už v Česku měli dost vysokej standard, co se týká profesionality, a to nejen ve studiu, takže tady žádnej kulturní šok neproběhl. Jediný, co bylo asi jiný než v Česku, byla práce s detaily. Mike je navíc obsedantní puntičkář, takže to samý vyžadoval od nás. Například nahrávání několika desítek úplně stejnejch back vokálů přes sebe bylo dost náročný, ale mělo to smysl. Mimochodem "Veď mě" jsme nakonec míchali ze sto dvaceti stop. To prej mívají velkofilmy. Co se týká té angličtiny, tak já mluvím anglicky sice jako Bulhar, ale dokážu říct, co potřebuji. Czendál mluví v podstatě plynně a Mike taky. Takže jazyk nebyl problém.

Cocotte Minute
© facebook interpreta
Prý jsi fanoušek německé a rakouské metalové scény. Máš nějaké konkrétní favority?

Klasickej metal mě moc nebere, baví mě takovej ten marš-metal nebo electrometal. Tedy to, co světově proslavili Rammstein. Doporučil bych lidem Eisbrecher, Kontrust, což je Mikeova kapela, Lord Of The Lost, Unzucht, Stahlman, Ost Front, Mono Inc., i když to je spíš gotika, stejně jako Blutengel, středověký In Extremo. Samozřejmě ti Rammstein, ale i takový bizarnosti jako Haudegen nebo Rummelsnuff.

Turné k rituálu bylo pro Cocotte Minute přelomové. Kluby byly plné a vypadalo to, že jste hráli s ohromnou chutí. Jak na to zpětně vzpomínáš?

Teď nevím, který myslíš. Jestli to první při vydání, nebo to zavírací na podzim 2017. Od ledna 2015 jsme to připravovali. V srpnu 2015 jsme to nahráli a na podzim vydali a vyjeli na tour. Zastavili jsme se vlastně až po "Rituál naposled tour" na podzim 2017. Takže to byly tři nabytý roky s Rituálem a jednoznačně i náš velkolepej návrat na scénu. Už na podzim 2017 jsme začali ale pracovat na "Ved mě", takže vlastně jedeme durch pořád.

Nyní jste již odstartovali šňůru k novému EP. V čem bude jiná? Bude zase jízda na nafukovacím člunu?

Tuhle tour jsme si řekli, že od zhovadilostí typu člun nebo házení marshallu do lidí si chvilku odpočineme. I když nás to baví a určitě se k tomu ještě vrátíme. Ale samozřejmě je jasný, že furt vymýšlíme nějaký kraviny, takže letos nám tam aspoň pronikl folkovej support Zloději koní, umělej oheň, buřty na klacku a snad nakonec seženeme i ten kotlík na trojnožce.

Rozdělíte opět koncert na dvě části, kdy v první přehrajete nové věci?

Jo. Odehrajme ty tracky tak, jak jsou na té desce. Ve stejným pořadí a pokud možno i ve stejný kvalitě. Přihodíme ještě pár prověřenejch balad a pak je pauza. Normálka, prostě hurá do bistra na chlebíčky, na hajzlík a cigárko. Po pauze otvírá show naše sadofolková pomsta Zloději koní a pak už apokalyptickej set našich nejdrtivějších hitů. Prostě spektakulární dvouhodinová turbo show.

Na závěr tour se uskuteční dvojkřest v Paláci Akropolis. Máte připraveno něco speciálního?

Připravujeme hodně vymazlený projekce, ale celý to teprv vzniká, takže se o tom blbě mluví. Každopádně to dělají lidi jako František Pecháček, kterej patří mezi špičku českýho VJingu, a jeden z nejlepších českejch koncertních osvětlovačů Ondra Bylok, takže nemám strach, že to nebude bomba.

Cocotte Minute
© facebook interpreta
Na promo fotkách vystupujete jako trio. Bubenická pozice je u vás tedy volná?

Jak se to vezme. Máme teď dva kluky, co se střídají, protože to termínově nedají v jednom, ale funguje to a jsou to parťáci. Ale klidně se může přihlásit někdo třetí. Dobrých bubeníků není nikdy dost (úsměv). Ale rozhodli jsme se s Czendou, že základ kapely budeme my dva a David a bubeníci a druhej kytarista jsou hosté. Peter Boška je tak host už asi dva roky. Zatím to neřešíme. Věci, co fungují, se neopravují.

Co Cocotte Minute a rok 2019? Budete odpočívat, koncertovat, nebo třeba znovu nahrávat?

Jestli jsme to dobře spočítali, tak 2019 je patnáct let od debutu "Czeko". To je dost zásadní věc, takže celej ten rok pojmem jako oslavu tohohle ve své době výjimečnýho počinu. Hrajeme si s myšlenkou, že by to mělo na podzim 2019 vyvrcholit v karlínským Foru.

Jak se zpětně na vaši prvotinu díváš? Posloucháš ji ještě někdy?

Starý desky jsem několik let neslyšel, ale nedávno jsem si je zase dal. A co se týká přímo "Czeka" musím říct, že mě i po těch patnácti letech překvapuje, jak moc to bylo narvaný energií. A to jsme v té době už nefetovali (úsměv).

Nedávno vyšlo debutové album českolipské kapely e.R.a. "Sami sobě stínem", kde v jedné písni hostuješ. Jak ke spojení došlo? Příliš často se hostování neúčastníš.

Normálně mi napsali na Facebook. A máš pravdu, hostuju naprosto minimálně. Nikdo mi prostě nepíše. To je celý. Stačí napsat a poslat track, o kterej se jedná, a když to bude mít smysl, dám to. Mě to baví. A je to i pro mě něco nového a příjemná změna.

V rádiu RockZone máš svůj pořad. Jak stíháš kromě skládání, koncertování a řízení chodu skupiny ještě sledovat rockovou a metalovou scénu?

Tak naštěstí tu přípravu už léta bravurně zvládá hlavně Pepa Vlček, dramaturg a dobrá duše RockZonu. A máš pravdu, já ho taky obdivuji, jak to zvládá všechno proposlouchat a ještě mi připravovat ty podklady k tomu. Takže já už pak jen vyzobávám a naposlouchávám ty nejlepší perly a to se postíhat jakž takž dá.

Před lety jsi moderoval kultovní pořad "Pomeranč". Neuvažoval jsi nyní, v době internetových televizí, o nějakém novém vlastním pořadu o hudbě?

Ani ne. Myslím, že by se toho měli ujmout už mladší. A taky, jak říkáš, bylo to svým způsobem kultovní a v nejlepším se má přestat. Ale televize je fajn. Dobrý prachy za minimum dřiny. Jsem ale dost velkej asociál, takže nikomu nelezu do zadku a ani nechodím na ty správný večírky. Myslím, že jsem vlastně už dost out. A nejhorší na tom je, že mi to je jedno. To není ideální nastavení na nějakou zářnou televizní kariéru. Jak říkám, měli by se toho ujmout mladší. Já chci dělat bordel na koncertech. V tom jsme údajně jedni z nejlepších v zemi, tak proč se tomu bránit. (úsměv)

Chceš našim čtenářům ještě na závěr něco vzkázat?

Ty vole, jestli to někdo dočetl až sem, tak to musí bejt taky slušnej pacient! (úsměv)

NÁZORY
  • Už se stalo. (Jakub Řeha , 20.11.2018 18:40) Reagovat

    Už dávno jsou jednou z těch nejlepších!!! A hlavně si zachovali tvář undergroundu! Žádná masová kampaň a profláknutá popová rychlokvaška.

  • Skloňování (Gouda, 20.11.2018 20:06) Reagovat

    Aby byli jednou z nejlepších českých kapel vůbec, museli by v první řadě alespoň při rozhovorech mluvit česky.

    • Re: Skloňování (c huj, 21.11.2018 19:23) Reagovat

      grammar nazi strikes again

  • Cocotte (mca, 22.11.2018 10:55) Reagovat

    Aby byli nejlepší, museli by trochu promakat muziku a ne zamrznout na primitivním lopaťáckým bigbítu.Podle mě tahle kapela měla kdysi navíc než uvíznout někde mezi Škworem, Dogou a Dymytry. Bohužel nestalo se

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Video: Till Lindemann v "Entre Dos Tierras" zmateně putuje po Mexiku (23.01.2024 12:47)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)
- Na Basinfirefestu 2024 vystoupí Blind Guardian nebo In Extremo (27.11.2023 09:26)
- Video: "Sportovci lépe š...jí," zpívá Till Lindemann v klipu k songu "Sport Frei" (28.10.2023 14:00)
- Rammstein v Praze přidávají druhý koncert (18.10.2023 12:11)
- Rammstein v květnu 2024 opět obsadí Letňany (11.10.2023 11:01)
- Video: "Milujem se čím dál víc"? Cocotte Minute si na coververzi Kotvaldova hitu vylámali zuby (11.10.2023 10:05)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Mirai Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu