shop.musicserver.cz
Progres 2 - Tulák po hvězdách

Progres 2 zůstali na albu "Tulák po hvězdách" věrni svému odkazu

Vydáno: 05.11.2018 00:00 v sekci Recenze - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Pro hudební legendy bývá těžké navázat na něco, co de facto skončilo před desítkami let - vydávání nových nahrávek. Třicet let je třicet let, a jak se říká, dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Rocková legenda Progres 2 se však tohoto rčení nezalekla a trpělivým posluchačům předkládá nové album "Tulák po hvězdách".

8/10

Progres 2 - Tulák po hvězdách

Vydáno: 2.11.2018
Celkový čas: 60:43

Skladby: Výš - prolog, Rudá zloba, Můra, Bezpráví, V lisu, Cesta ven, Malá smrt, Poznám tě, Moře, Paní Óm, Tvůj kód, Vracím se, Arunga, Igar, Selpa, Planý žvást, Blues

Vydavatel: Indies Scope Records

Po všech slibech a odkladech tu máme po třiceti letech od posledního albového počinu novou nahrávku progresivně laděné kapely a legendy s názvem Progres 2. Nutno dodat, že ne ledajakou. Mnozí posluchači možná čekali, že půjde o pouhé písně, jak to u takových legend s takovouto nahrávací pauzou obyčejně bývá. Jenže opak je pravdou, i když ne tak docela. Soubor natočil své asi doposud nejambicióznější dílo, které klade velký důraz na posluchačovu pozornost. Je třeba však vše uvést vše na pravou míru a hlavně popořadě.

Kniha "Tulák po hvězdách" od spisovatele Jacka Londona z roku 1915 se stala předlohou pro stejnojmennou nahrávku souboru a nutno říci, že složitost celého částečně filozoficky pojatého díla se táhne deskou jako zlatá nit. Životní příběh Derrella Standinga, nespravedlivě uvězněného za vraždu svého profesora, a jeho následné mučení a zavírání do svěrací kazajky (do lisu), je zde vyprávěno s patřičnou sugescí. Navození malé smrti je zde naprosto uvěřitelné a cestování duše po drahách reinkarnací, kamsi ke hvězdám (po hvězdách), je asi vrcholem desky. Následné vyprávění příběhů o osudových ženách, které Tulákovi v posmrtných životech zkřížily cestu (Paní Óm, Igar, Arunga, Selpa), je zde už trochu vytržené z kontextu, ale plně odpovídá složitosti předlohy.

Progres 2 na nové desce zůstali hudebně věrni svému odkazu. Už ve skladbě "Výš - prolog", která celé album (a příběh) uvádí, odkazuje na konečnou tečku z provotiny "Barnodaj" v podobě "Good Bye". Tu si zde zahrál i bývalý baskytarista Emanuel Sideridis. Hned po ní kapela "Rudou zlobou" nekompromisně zatahuje posluchače do děje. Rázem se ocitne ve věznici San Quentin, kde je svědkem života hlavního hrdiny, který je plný bezpráví a zlovůle vůči jeho osobě.

Odsud nahrávka plyne ve vypravěčském duchu, tak jak jsou znalci hudby této formace zvyklí z alb "Třetí kniha džunglí" či "Mozek". Ostatně mezi těmito díly zhruba polovina desky stylově osciluje. Písně na sebe navazují jak tematicky, tak hudebně. Čtveřice spojených kompozic "Bezpráví", "V lisu", "Cesta ven" a "Malá smrt" představuje esenci toho nejlepšího, co kdy vůbec Progres stvořili. Přináší určitou teatrálnost a vzbuzují v posluchači představivost. Role jsou jasně identifikovatelné. Pelc jako vězeň konfident, Kluka jako dozorce a Váně coby doživotně odsouzený vězeň Standing.

Následuje Dragounova zvláštnost s hitovými ambicemi v podobě "Poznám tě". Po skladbě "Moře", se však do té doby jednolitý celek změní v písňové pásmo, kde je patrný rukopis jednotlivých členů. Tu je možné si vzpomenout na sólovou kariéru Pavla Váněho či Romana Dragouna a v ozvěnách jsou slyšeny tóny Futura. Je to však logické - jak již bylo naznačeno, je taková i předloha, která rovněž kmitá z jednoho období do druhého bez velké návaznosti.

Kapela, složena ze silných individualit, působí na desce velmi kompaktním celkem. Nikdo netrčí, nikdo zbytečně neexhibuje, tak jak to u jiných progresivně laděných alb bývá zvykem. Z nahrávky ční až nečekaně skvělá vyrovnanost. O pěvecké party se rovným dílem dělí Váně, Dragoun a Kluka. Nutno říci, že jim to zpívá skvěle. Pavel Pelc zde má netradičně jen jednu malou zpívanou roli, tu však vyvažuje svým neodmyslitelným, doprovodným hlasem a samozřejmě skvělou hrou na basu. Rovněž Váně svou zdánlivě úspornou hrou doplňuje všudybylskou kytaru Miloše Morávka, která krásně vyšívá a podporuje Dragounovy klávesové stěny. Tradiční bicí Zdeňka Kluky, jehož styl je po těch letech tak snadno rozpoznatelný, už snad ani není třeba zmiňovat.

Jak se tedy celkově na album "Tulák po hvězdách" dívat? První, příběhová část je naprosto odzbrojující. Souzní. Vede posluchače od zrady přes mučení do kobky, tam do lisu až k samotnému putování po minulých životech. Druhá část, písňová, je rozbitější. Přesto přináší taková nádherná vyznání jako "Paní Óm" či příběh Pilátova vojáka, který byl svědkem ukřižování, "Vracím se k tobě".

Pokud lze něco desce vytknout, je to právě její zvláštní, trochu nevyrovnaný konec, bez jakéhokoli epického vrcholu. Budí dojem dolepovaného, nikoli nutně špatného, přídavku. Skladba "Blues" je již jakési ukolébání, jak už název napovídá, v rytmu dvanáctky, a tvoří tečku v duchu zmíněného prologu "Výš".

Jak již bylo napsáno, "Tulák po hvězdách" klade na posluchače nárok nejvyšší - je nutné alespoň rámcově znát předlohu, protože jinak se snadno může stát, že mu celé dílo nebude dávat smysl. Což by byla škoda. Zde je nutno vyzdvihnout texty Martina Kudličky, které věrně odrážejí děje popisované v knize, a tři písně otextované Ivanem Petlanem, které za těmi Kudličkovými nijak nepokulhávají.

Touha po svobodě, to je leitmotiv Tuláka. Lidská schránka je jen oblekem na duši a ta, i když tělo trpí či zemře, může volně cestovat. Nic tím nekončí. A touto myšlenkou šli i samotní Progres 2. Zůstali názorově i hudebně svobodní. Nenechali se svázat minulostí ani moderními vlivy, i když přemostění, po kterém Váně & spol. přecházejí, je zřejmé a logické. Při nahrávání hleděli spíše do budoucnosti, přesto to jsou stále staří dobří Progresáci a jejich reinkarnace po třiceti letech dává v tomto případě setsakramentský smysl.

NÁZORY
  • Hezká recenze, album Tulák po hvězdách je vyni... (Rada, 05.11.2018 17:41) Reagovat

    Hezká recenze, album Tulák po hvězdách je vynikající !!!

  • Připojuji se. Na první poslech to u mne nebylo, ... (Anonym, 05.11.2018 18:49) Reagovat

    Připojuji se. Na první poslech to u mne nebylo, ale po několikáté se všechny songy nádherně propojily v jeden velký příběh. A hodně mi pomohlo když jsem otevřel knížku, kterou jsem si chtěl (znovu) přečíst. Za mne vynikající album.

    • Re: Připojuji se. Na první poslech to u mne nebylo, ... (MK, 06.11.2018 10:17) Reagovat

      Je to pravda, chce to poslouchat víckrát a hlavně bez rušivých vnějších elementů.

      • Re: Připojuji se. Na první poslech to u mne nebylo, ... (Lenka, 07.11.2018 08:47) Reagovat

        Díky této desce jsem začala číst i knížku Tulák po hvězdách a tím víc se mi album líbí. Progres opět perfektní!!!

  • Pěkný čtení (LK, 05.11.2018 19:09) Reagovat

    Pěkná recenze, už jsem to slyšel a nečekal jsem, že to bude tak dobré. Chce to ale víc naposlouchat, není to jednoduchá hudba a koncept se pochopí a vstřebá až po spoustě posleších. V lednu je v Brně uvidím naživo, už se nemůžu dočkat, vždyť od Mauglího, přes Dialog s vesmírem a Třetí knihou džunglí mě provedli celým mládím...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Progres 2 v Lucerna Music Baru aneb Toulky po hvězdách hudební galaxie (22.03.2023 12:57)
- Fotogalerie: Progres 2 rozdával v Lucerna Music Baru radost a nadšení (21.03.2023 10:55)
- Progres 2 oslaví v pražském Lucerna Music Baru pětapadesáté výročí svého vzniku (18.02.2023 11:42)
- Naživo: Stromboli v Lokti předvedli, že léta nečinná sopka dokáže chrlit lávu energie (13.06.2022 12:01)
- Zemřel Pavel Pelc, baskytarista legendárních Progres 2 a Futurum (24.07.2021 16:52)
- Recenze: "Třetí kniha džunglí" Progresu 2 ani po čtyřiceti letech neztratila nic ze své magie (16.05.2021 09:00)
- Nové desky 15/2021 - od The Offspring přes Erica Churche po Scooter (20.04.2021 16:10)
- Video: Progres 2 natočili efektní klip k legendární "Planetě Hieronyma Bosche II" (04.11.2020 17:22)
- Československý beat-festival se představí v pražské Lucerně již pošesté (20.02.2020 18:40)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2018 podle musicserveru (15-11) (24.01.2019 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu