Ace Frehley na své osmé sólovce připomíná, kdo je pravým Spacemanem

07.11.2018 13:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Kytaristu Paula Daniela Frehleyho zná celý rockový svět jako Ace Spacemana Frehleyho, legendárního kytaristu Kiss, jejichž řady definitivně opustil v roce 2002. V té době už měl na svém kontě čtyři sólové nahrávky, ke kterým později přidal další tři. Novinka "Spaceman" je tak již jeho osmým počinem. Jaká je?
8/10

Ace Frehley - Spaceman

Skladby: Without You I'm Nothing, Rockin' With The Boys, Your Wish Is My Command, Bronx Boy, Pursuit Of Rock N' Roll, I Wanna Go Back, Mission To Mars, Off My Back, Quantum Flux
Vydáno: 19.10.2018
Celkový čas: 37:07
Vydavatel: Mystic Production
Ace Frehley notnou část života zasvětil drogám, ženám a alkoholu. Málokdo jiný naplňoval představu o rockové hvězdě tak jako tento sedmašedesátiletý hudebník z New Yorku, který spolutvořil dějiny rockové hudby. Nikdo by mu nemohl zazlívat, kdyby si chtěl už jen užívat zaslouženého důchodu. To by ale nebyl Mr. Spaceman, aby i ve svém úctyhodném věku pořádně neprovětral svoji kytaru a nenahrál další porci ryzího rock'n'rollu.

Jeho sólové počiny mají různou kvalitu. Ty starší z osmdesátých let byly značně ovlivněny jeho tehdejším životním stylem. Těžil na nich spíše ze svého jména a odkazu Kiss, než aby se snažil o přelomovou hudební kvalitu. Po odchodu z domovské skupiny v roce 2002 ale přišel s novou várkou vlastní hudby a zejména počin z roku 2014 "Space Invader" byl kritikou i jeho fanoušky dobře přijat. Šlo sice o ryzí rock'n'roll, ale zahraný s velkou chutí a entuziasmem.

Podobně je tomu i v případě novinky "Spaceman", která kytarového mistra zachytila v obdivuhodné formě. V pořadí osmá sólovka je totiž dost možná jeho vůbec nejlepším počinem mimo Kiss. Kolekce přesahující půlhodinu představuje velmi silný materiál, jehož největší devízou není jen stále okouzlující Frehleyho kytarová hra, ale také skladatelský nadhled a energie, které z písní přímo srší.

Se dvěma kusy Frehleymu skladatelsky vypomohl jeho bývalý spoluhráč Gene Simmons, který si na jedné z nich, úvodní "Without You I'm Nothing", dokonce zahrál na baskytaru. Především v té druhé "Your Wish Is My Command" je ovšem cítit zřetelný odkaz na tvorbu Kiss.

Osvěžujícím momentem je osmdesátkami nasáklý cover od Billy Satellite "I Wanna Go Back" s příjemnou nostalgickou patinou. Na "Spacemanovi" nemůže chybět ani nějaká space-rocková pecka, kterou je výborná kytarovka "Mission To Mars".

Ace Frehley je nezpochybnitelný hudební talent, který však byl bohužel vždy stále ve stínu dua Stanley/Simmons. A v kariéře mu nepomohla ani jeho nezvladatelná láska k alkoholu a drogám. Nyní je ale několik let čistý a snad i díky tomu natočil jedno ze svých vrcholných děl. A spojení se Simmonsem navíc budí naději, že se třeba dočkáme i nějakého překvapení při rozlučkovém turné, které Kiss v roce 2019 absolvují.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY