Eddie Stoilow slavili patnáct let svojí existence. A nebyla nouze o překvapení

01.11.2018 13:00 - Hana Bukáčková | foto: archiv kapely

Pražská formace Eddie Stoilow si tento rok připomíná patnáct let od svého vzniku. Stylově tomu (s nadsázkou) přizpůsobila i název probíhajícího turné "GOLDFINGERS World Tour 2018". K narozeninám si nadělila hosty jako Mirai, artový umělec Josef Rataj, sboristky či předskakující Neandrtal Project s Martinem Svátkem.

Live: Eddie Stoilow

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 31. října 2018
setlist: Hey you!, Frozen, Sun is Shining, We Rule This World, Floating, Goodbye, Back to Africa, Bleeding, Take It, Alien, You Really Know Me, Beautiful Wonderful, Baby, With You, Hello (cover Lionel Richie), Coming Home, Anděl (Mirai), Old Man's Face (feat. Mirai), Lion, Caroline

Už při příchodu jste poznali, že koncert bude tentokrát jiný, že bude plný překvapení. Na schodech byly pověšené růžové balónky a hostesky všem na potkání rozdávaly sluneční brýle a informační leták, který vás opravňoval ke vstupu a 50% slevě na konzumaci na after party, která se konala v nedalekém Hotelu Ambassador. Originální marketingový tah, jak udělat fanouškům radost.

Eddie Stoilow
© archiv kapely
O úvodní nášlap se postaral dvoučlenný Neandrtal Project ve složení DJ Friky a nevidomý zpěvák Martin Svátek (ten se mimo jiné mihl v několika pěveckých soutěžích a spolupracoval na soudtracku k filmu "Vejška" s Vladimirem 518). Svátek vokálně doprovázel beaty vycházející z Frikyho mixážního pultu. Drum and bassové tempo bylo dobrým rozehřívákem. Dvojice navíc pro přítomné měla dobrou zprávu - za dva měsíce vydá nové EP.

Samotní Eddie Stoilow vkročili na pódium za úderů odpočítávadla na obrazovce, jež byla aktivní po celou dobu a mohli jsme na ní vidět poutavou smyčku sestříhanou z několika videí. Kapela letos sice slaví patnáct let existence, ale ne v kompletní sestavě. Před necelými dvěma roky došlo k poloviční obměně, kdy se ke zpěvákovi Honzovi Žampovi, klávesákovi Davidu Šmídtovi a basákovi Martinu Puškařovi přidali kytarista Jakub Lenza a bubeník Lukáš Kuneš. Došlo tak k omlazení a přívalu nové energie, což bylo znát na Lenzových kytarových sólech například před "Sun is Shining".

Pánové odstartovali koncert letitou hitovkou "Hey you", která udala svižné tempo večera. V zarážejícím kontrastu k tomu působili návštěvníci. Přestože i zvuk i Žampův hlas byly skvělé, publikum bylo po celou dobu koncertu poměrně vlažné. Přitom kapela sypala jeden hit za druhým jako esa z rukávu při mariáši.

Eddie Stoilow
© archiv kapely
Několikrát během setu Žampu iritovaly dvě holky v první řadě, které si neustále porovnávaly, jak mají nalakované nehty. Naopak nadšený byl ze čtyř vokalistek, které prozářily písně "We Rule This World", "Beautiful Wonderful" a "With You". Právě "Beautiful Wonderful" věnovali Eddie Stoilow všem ženám a "devíti procentům mužů", kteří na koncert dorazili. Skladba "With You", která je věnována Žampovu otci, byla momentem k zamyšlení, abychom si uvědomili, jak drahocenný je čas s nejbližšími a jak bychom si ho měli vážit, dokud tu jsou s námi. Intimně působila píseň "Lion", při které na pódiu zůstal Žampa jen s klavesákem Davem a v jejímž úvodu si s chutí zabeatboxoval.

Speciálním hostem byl čím dál populárnější Josef Rataj alias Český Andy Warhol se svojí art stage show. Bohužel se mu nevyvedla, jak by si přál a jak je jeho standardem. Vlivem špatné komunikace s osvětlovačem na své plátno špatně viděl, takže původně zamýšlený portrét kamarádů a zakladatelů skupiny Žampy a Davea se stal jeho noční můrou a poprvé za posledních pět let svůj obraz nedokončil. K chybě se přiznal a bylo na něm vidět, že ho to hodně mrzí. Nakonec tak dílo přečmáral červenou barvou.

Eddie Stoilow
© archiv kapely
Tím ale překvapení nekončila. V přídavcích přišel nečekaně frontman Mirai Mirai Navrátil, aby zazpíval hit "Anděl" od své domovské kapely. Zůstal pak i na rozjuchanou "Old Man's Face". Nechyběl ani cover "Hello" od Lionela Richieho, který nahradil Ellie Goulding a její "Love Me Like You Do", kterou Eddie Stoilow hráli na předchozích turné. Sečteno podtrženo - byly to pěkné narozeniny.

P. S.: Fotografie pocházejí ze starších koncertů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY